Klokken 17 mandag ettermiddag blir det offentliggjort hvilke nordiske restauranter som får en eller flere stjerner i den prestisjetunge Michelin-guiden.

Trondheim har aldri tidligere vært representert i guiden. Selv om Trondheim har svingt seg opp til et historisk høyt nivå som restaurantby, blir matekspertene overrasket dersom det kommer en stjerne til byen i løpet av dagen.

Følg utdelingen direkte her kl. 17

- Snakkes mye om Trondheim

- Vi har aldri vært så nær en Michelin-stjerne som nå, men jeg tror nok det er et år for tidlig, mener Ulf Dalheim. Han driver vin- og matnettstedet Vinpuls, og har i en årrekke fulgt restaurantmiljøet i Trondheim tett gjennom sin tidligere jobb som journalist og vinanmelder i Adresseavisen.

- Jeg vet at det snakkes mye om Trondheim nå. Dette har nok også Michelin-guiden fanget opp. Og de beste restaurantene i Trondheim holder nå nivået som kreves, hevder Dalheim, som tror Credo er uaktuell på grunn av flyttingen fra Midtbyen til Lilleby i løpet av 2017.

- Så er Fagn en meget sterk kandidat, men de åpnet først i august og det er svært sjelden at noen får stjerne etter så kort tid i drift, sier han.

- Dersom Credo leverer som jeg håper og forventer, er de en opplagt kandidat til neste år. Røst Teaterbistro holder nesten samme nivå. Bula Neobistro leverer også sterkt, men kanskje har de et annet konsept enn det guiden tradisjonelt setter pris på, sier Dalheim, som likevel har registrert at guiden i senere år har fått et mer åpent syn.

- Fortjener stjerner i år

Audun H.M. Hagen utgjør halvparten av Smakspolitiet, Adresseavisens resturantanmelderduo. Han har latt seg imponere over nivået hos flere av restaurantene i byen.

Se alle restaurantanmeldelsene fra Smakspolitiet her

- Trondheim fortjener virkelig stjerner i år. Likevel blir jeg overrasket om det skjer. De to heteste kandidatene, Credo og Fagn, lider av at de ikke hadde åpent så lenge i fjor. Derfor tror jeg vi må vente enda et år på stjernene, men vi får håpe jeg tar feil, sier Hagen, som mener det også er flere kandidater like bak de to nevnte.

- Røst Teaterbistro, Bula Neobistro og To Rom og Kjøkken kan begge overraske. Alle disse leverer store matopplevelser, med høy presisjon fra A til Å, lokale råvarer av topp kvalitet og kreativ egenart, mener Hagen.

Langt fra Paris

Dalheim mener at den i dag nedlagte Bryggen ved Gamle Bybro burde hatt en stjerne for 25 år siden. Siden den gang er det først nå at byen har gode nok kandidater innen «fine dining».

- Vi lider nok fortsatt under at det er langt fra Paris, det var først i fjor at en norsk restaurant utenfor Oslo fikk stjerne. Men at flere restauranter herfra er blitt med i topplistene fra Nordic White Guide, er ingen ulempe, tror han.

Hagen forklarer at det virker som om Michelin utvider territoriet sitt veldig langsomt i Norden.

- Jeg har spist på både én-, to- og trestjerners restauranter rundt i verden, og de beste trondheimsrestaurantene står ikke tilbake for enkelte internasjonale stjernerestauranter. Jeg tror de liker å holde oss på pinebenken og at tilbakeholdenhet med stjernene høyner statusen når de først deles ut, spekulerer Hagen.

Selvtilliten vil vokse

Den dagen byen får sin første stjerne, tror Dalheim det vil bety mye.

- Oppmerksomheten rundt matmiljøet blir mer internasjonal, og selvtilliten vil vokse. Så tror jeg også det vil føre til at de i sjiktet like under de aller beste vil løfte seg ytterligere, sier han.

Før dagens utdeling kan fem norske restauranter smykke seg med en eller flere stjerner i Michelin-guiden: Maaemo i Oslo har tre, mens Statholdergaarden og Kontrast (begge i Oslo) samt Re-Naa og Sabi Omakase (begge i Stavanger) har én stjerne hver.

Ulf Dalheim tror at de som har stjerner i dag, vil beholde dem.

- Så tror jeg Oslo får én eller to til, mens Re-Naa i Stavanger kan gå fra én til to stjerner. Bergen lider under litt av det samme som oss, de beste restaurantene der er ganske nye og må kanskje vente et år.

Mat- og vinskribent Ulf Dalheim mener Trondheim ikke har vært nærere en Michelin-stjerne siden Bryggens glansdager for 25 år siden. Foto: jens petter søraa
Credo regnes av de fleste som uaktuelle for Michelin-stjerne i år, men mange vil følge med i spenning når restauranten åpner i nye lokaler senere denne uka. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen