Jan Engen, daglig leder i Nidaros bluesfestival, er oppgitt over skjemaet han må fylle ut for å søke tilskudd til et kulturarrangement.

- Jeg ble helt satt ut. Dette var en liten greie jeg ville søke tilskudd til, men det er ingen grense for hva jeg må svare på. For eksempel vil de vite om jeg forventer flere barn etter konserten.

- Skjema fra helvete

Til slutt havnet Engens frustrasjon på Facebook:

«... hadde jeg ikke visst bedre så ville jeg trodd at Satan sjøl og Gammel-Erik har møttes på den gamle fylkesgrensa med et soddspann og en femlitersdunk hjemmebrygg på bordet. Der har de så bestemt seg for at nå skal vi lage selveste søknadsskjema fra helvete. Og jeg vil påstå, det har de lyktes med.»

Umulig å svare på

Og her lister han opp det som skal besvares i skjemaet;

« ... effektmål, resultatmål, måleindikatorer, aktiviteter, målgrupper, forankring, prosjektorganisering og samarbeidspartnere.

Milde himmel da mann, jeg skal jo bare arrangere en liten konsert til beste for folk i fylket som er glad i livemusikk. Men dere skal vite at det stopper ikke der, hold dere fast for nå tar det virkelig av.

. Hvilke nasjonale mål forventer dere at prosjektet vil bidra til?

. Å stabilisere eller øke befolkningen? ...

... Nå er jeg ganske sikker på at enkelte kanskje koser seg litt når de kommer hjem fra en konsert, men jeg er dessverre ikke i stand til å gi konkrete bevis på at Norge har blitt flere som en konsekvens av at Trondheim Live har arrangert konsert. Samtidig kan vi ikke se bort ifra det.»

Du kan lese hele innlegget her.

- Gjør det enkelt

- Det var enklere før. Dette skjemaet kom i forbindelse med sammenslåingen, trolig fra sentralt hold. Da jeg søkte tilskudd til festivalen hadde jeg skjemaet opp åtte - ti ganger, helt til jeg nærmet meg fristen og bare måtte få den ferdig. Det er mange som vil søke, men som dropper det fordi det er for tungvint. Og får du ti tusen kroner i tilskudd, så er det en rapportering i etterkant som ikke ligner grisen. Mitt enkle budskap er; gjør det så enkelt som mulig. Her er det snakk om ikke-kommersielle foretak som synes det er fint å arrangere kultur og musikk. Da er det trist at veien fram tapper all energi, slik at man gir seg på veien, sier Engen.

Og det var nettopp det han gjorde. Denne gangen ga han opp.

Nytt skjema

De fleste som ønsker å arrangere en festival, en konsert eller et annet kulturarrangement, kan søke om enten kommunal eller fylkeskommunal støtte. Man kan søke om tilskudd for flerårig støtte eller på kulturstøtten som gies én gang i året, og man kan søke støtte til mindre tiltak på inntil 25 000 kroner. Det er den siste kategorien Jan Engen har søkt på.

Søknadsskjema og støttte til kulturtiltak ligger under regionforvaltningen.no, og inkluderer alle fylkeskommuner og offentlige etater.

Ketil Hustad er seniorrådgiver i seksjon for kunst og kultur i Trøndelag fylkeskommune, og behandler søknadene.

- Skjemaet er et verktøy gjennom et nasjonalt tiltak, som vi har tatt i bruk nå. Vi skal betjene mange ulike søkere gjennom denne portalen, folk med ulike behov og kompetanse. Noen ønsker å etablere og drive en festival, og har behov for å få fortalt mer enn de som skal ha denne ene konserten, sier Hustad, og legger til at Regionalforvaltning.no er statlig styrt og omfatter søknadsprosedyrer på alle felt, ikke bare kultur.

- Vi skal helt klart se på dette, sier seniorrådgiver Ketil Hustad. Foto: Privat

Seniorrådgiveren viser til retningslinjene som følger søknadsskjemaet, og anbefaler alle å bruke dem.

- Steila litt selv, også

- Det er ikke sikkert det er nødvendig å svare på alle spørsmål, men ta fram retningslinjene og bruk dem. Det tar tid å søke, og det mener vi er ok. Ikke minst er det lurt å ta en telefon til oss, slik at vi kan veilede. Vi er her for å yte service og ønsker å hjelpe til i prosessen, sier Hustad.

- Jan Engen mener sammenslåingen fører til mer byråkrati?

- Byråkratiet er en sikkerhet for at alle blir likebehandlet, ingen skal snike i køen. Og vi skal ikke ha kompiskjøring, som er en stor fare i kulturlivet, der alle kjenner alle, mener Hustad.

- Engen ser på skjemaet som et resultat av et tvilsomt møte mellom Gammel-Erik og Satan på fylkesgrensen - et skjema fra helvete?

Seniorrådgiveren har ikke selv lest Engens kommentar på Facebook, men får den referert.

- Dette er strålende skrevet, sier han midt i latteren og fortsetter;

- Vi skal helt klart se på dette. Jeg steila jo litt selv også, da jeg leste om effektmål kontra resultatmål. Det er ikke så lett å forstå. Kanskje vi kan forenkle noe.

- Engen vet ikke hvordan han skal svare opp spørsmål om befolkningsvekst etter arrangementet?

- Jeg synes da det er litt kult at kultur har kommet inn i samfunnsutviklingen, at kultur bidra til befolkningsvekst etter en konsert, for eksempel. Men spøk til side, dette er et klart innspill til oss. Dataverktøy kan være uoversiktelig, men generelt vil jeg si at man har mulighet til dialog. Be om hjelp, oppfordrer Ketil Hustad.

Og - i løpet av tirsdag har Jan Engen vært i kontakt med fylkeskommunen.

- Jeg fikk god forståelse for mitt syn og også gode forklaringer på hvorfor skjemaet er som det er. Og jeg møtte hyggelige og positive folk som jobber med forenklinger allerede. Nå går det rette veien, sier Engen.

Nå er den 165. Rørosmartnan åpnet på Malmplassen ved Rørosmuseet.

«Utøya 22. juli» gjenskaper 72 minutters helvete sett fra livredd ungdom.

Farmen-Camilla ble slått ned på dansegulvet, da hun var på byen med vennene