- Fem av seks barn er ute av redet, så det er for så vidt god plass til tv-teamet, sier Berit Nordstrand, mens hun skrever over kabler og effektbokser for å komme fra spisebordet til kjøkkenet.

Siden november har tv-teamet holdt hus i eneboligen, og 26 av 28 program i serien «Bra godt» er hittil spilt inn hjemme hos lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand. Hun har skrevet en rekke bøker om temaet og er en populær foredragsholder. I programmet skal hun inspirere tv-tittere til å velge sunt og smart, mens Klaus er meningsmannen som tør spørre både de smarte og dumme spørsmålene.

Mandag er det premiere på det første av i alt 28 halvtimes programmer. Hvert har sitt eget tema, men med fast dramaturgisk oppbygging, en enquete med vanlig folk på gata etterfulgt av småprat på kjøkkenbenken mellom Berit og Klaus, og så ender det opp med at Berit lager en middagsrett med dessert ut fra dagens tema.

Spirer er dagens tema

Vi var med på innspilling av program 26, med tema «spirer».

Mann og barn i familien Nordstrand holder seg klokelig unna, men en småstresset chihuahua holder programledere og produksjonsarbeidere og sminkører fra Globus media med selskap under planlegging og opptak av programmet.

Etter en peptalk med regissør Camilla Muren, der etappene i samtalens gang blir avtalt, tar Nordstrand og Sonstad oppstilling bak kjøkkenbenken mens ett fastmontert og to håndholdte kameraer, samt et heftig lysrekke holder fortet på andre siden.

Tittelen på programrekken «Bra godt» spiller på et for mange velkjent trøndersk uuttrykkfor tilfredshet, «herre var bra godt», liksom - men sikkert nok også et spill på noe som både er godt og bra for oss, altså både godt og sunt. Klaus spiller dum, og det er ikke alltid han trenger spille heller, mens Berit forklarer. Det er stort rom for improvisasjon, såvel gullkorn som forsnakkelser oppstår spontant.

Fagkunnskap og engasjement

Folkene på gata synes spirer er rart og vanskelig, bortsett fra karsen på barnehagen, Klaus henger seg på. Berit forklarer at det er veldig enkelt, naturlig og smart. Hun snakker seg opp, blir mer og mer engasjert. Klaus bryter ut i latter.

- Nå ser du for deg at de som, ser på tv tenker «Oi! dette var spennende og enkelt, dette skal jeg jaggu prøve!» I virkeligheten sitter de i sofaen og snorker, ler Klaus, som generelt er imponert over Berits kombinasjon av fagkunnskap og engasjement.

- Jeg er jo ikke kokk, men viser hvordan man kan lage enkle og gode hverdagsretter Dette er ikke en diett vi presenterer, men tips til varig kursendring. Folk kan ta det i sitt eget tempo, og bruke tipsene ettersom de passer dem, sier Nordstrand.

Skamfølelsen kommer fortere

- Har hun så lyktes i å få Klaus Sonstad til å endre kostholdet?

- Tja, i hvert fall delvis, sier Klaus. - Jeg vet i hvert fall veldig godt når jeg spiser noe som ikke er bra. Skamfølelsen kommer fortere enn før, ler han. - Ikke for det, Berit gir bare gode råd. Hun er ikke fordømmende, er opptatt av å formidle at om du ikke fikk det til i dag, så prøver du igjen i morgen, sier Klaus, som smaker på hennes mat på tampen av hvert program. Han er av natur entusiastisk, men understreker at han er ærlig i tilbakemeldingene. Is laget avavokado kan smake helt greit, men Klaus nekter å kalle det is, akkurat som han «pizza» laget med cottage cheese og havregryn er helt fint, men ikke pizza.

Klaus er ekspert på andre ting

Der hender han faller av lasset når hun snakker for detaljert og engasjert om tv-seriens tematikk. Til gjengjeld finnes det ting Klaus vet mer om enn Berit. For eksempel Star Wars. Klaus har en Star Wars-referanse til de fleste anledninger, men dette er helt ukjent terreng for Berit Nordstrand, som har fått høre noen ganger at hun kom i skade for å kalle Darth Vader for Dark Vager.

- Forskjellene mellom oss er en styrke, i hvert fall i kombinasjon med at vi har så bra kjemi, sier Berit Nordstrand, før hun nok en gang prøver å forklare Klaus hvorfor bløtlagt korn er særdeles godt for fordøyelsen.

Huset er okkupert: Berit Nordstrand har invitert Klaus Sonstad, tv-teamet fra Globus media, og snart seerne til TV2 inn i kjøkkenet og hjemmet hennes på Singsaker. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Planleggingsfasen: En halvtime før innspilling planlegger regissør Camilla Muren (til venstre), Berit Nordstrand og Klaus Sonstad hovedtrekkene i det aktuelle programmet. Resten er improvisasjon. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Eksperten og moromannen: Berit Nordstrand vet ganske mye mer enn Klaus Sonstad om mat og ernæring. Men Klaus er smart nok til å stille de riktige dumme spørsmålene. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen
Klapp, klapp: For hvert program har moromann Klaus Sonstad gitt regissør Camilla et nytt regissør-etternavn på klapper'n. Egentlig heter hun Muren. Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen