Snart er det ti år siden Trygdekontoret ble etablert, og tirsdag starter en ny sesong på NRK1 med et besøk på Bredtveit kvinnefengsel.

Thomas Seltzers talkshow forvirret mange seere i starten. Var dette humor eller alvor? Nå når han bredt ut. Er det fordi programmet klarer balansegangen tydeligere?

- For å være ærlig visste jeg vel ikke hva jeg holdt på med i starten. Det var dårlig tv, mener Thomas Seltzer, som i Trygdekontorets 12. sesong har utvidet konseptet. De tre første programmene er rene reportasjer, de siste vanlige studiosamtaler.

Det lukkede norske tryllemiljøet

Seltzer har oppsøkt tre lukkede miljøer i disse programmene. Tirsdag vises programmet der han besøker Bredtveit kvinnefengsel. Han skal også sjekke inn på Paradise Hotel, mens han i det siste programmet møter «det lukkede norske tryllemiljøet».

- Det siste er det mest finurlige?

- Det startet med at vi spekulerte på hvilken yrkesgruppe som har fått aller største utfordringer på grunn av digitaliseringen, og kom til at det måtte være tryllekunstnerne. Før var de under en sterk yrkeskodeks, såpass at TV2-sjef Trygve Rønningen ble drapstruet da de avslørte et triks. Nå kan hvem som helst bare sjekke triksene på YouTube, sier Thomas.

Før var de nasjonale stjerner

- Så vi møtte altså denne gjengen av magikere, som før var store stjerner som var med store lørdagsshow i NRK ...

- Det er fortsatt overraskende mange tryllekunstnere på TV2 på fredagskveldene, på Norske talenter?

- Ja, men det er jo et fall det også da, fra NRK på lørdag, til Tv2 fredag, parerer Seltzer.

- Er det et mål å holde seg kontroversiell, å toppe de 76 klagene til kringkastingsrådet som kom etter Somalia-programmet i fjor?

- Vi har ingen ambisjon om å sjokkere, men heller ikke om å styre unna vanskelige temaer.

Somalia-programmet fikk vi mye kjeft for, men også mye skryt. Det er ikke mange dagene siden jeg ble stoppet av to jenter i hijab på flyplassen på Sandane som takket for programmet, sier Seltzer.

Ser alle i øynene

- Det ikke sånn at jeg tror jeg er mer verdt enn andre. Men jeg har jo mine fordommer jeg også. Og da legger jeg dem frem for den, som for eksempel, er det sånn at somaliere ikke gidder arbeide? Jeg har ikke berøringsangst, er ikke opptatt av å være politisk korrekt. Men jeg lærte av faren min at selv om å ta alle i hånda og se dem inn i øynene, også folk som har helt andre meninger enn jeg. Om jeg kan si jeg har en intervjuteknikk, så ligger den vel der.

- Du er ikke en typisk talkshowvert anno 2018?

- Jeg føler jeg jobber i den gamle NRK-tradisjonen. Som eldre mann med store firkantede briller har jeg mer til felles med Per Øyvind Heradstveit enn Tomas og Harald, sier Thomas Seltzer.

Turboneger merker ikke rockens død

Han har vært inne i en aktiv periode, både i tv-jobbingen og som bassist i rockebandet Turboneger. Bandet har nettopp gitt ut nytt album, og har gjennomført en utsolgt turne i de største byene i Norge. Forrige helg spilte de på det han mener er den desidert beste konsertstedet i Norge, Studentersamfundet i Trondheim. Så venter utsolgte konserter i London, Berlin, Amsterdam, Stockholm, og konserter i USA, Sør-Amerika og Australia. Turboneger har et stort og trofast internasjonalt publikum.

- Vi merker ikke stort til at rocken skal være død, konstaterer Thomas Seltzer.

Så det blir mye farting. Men også hjemmeliv, på Byåsen sammen med Cecilie Caroline Waade og lille Ellinor som ble født på St. Olavs i november.

Å få en ny vaskeekte trønderpi inn i livet sitt har brakt Thomas nye perspektiver på tilværelsen, og han har for sikkerhets skyld «blitt trønder» selv også, han har meldt offisielt flytting til Trondheim. Han er ukependler, men det er i Trondheim han befinner seg mest.

Heller Ranheim enn RBK

- Så nå blir du ekte trondhjemmer med fast plass på Lerkendal og greier?

- Tja nei, jeg er ikke veldig interessert i fotball, og av natur mest opptatt av underdogene.

- Så da blir det heller Ranheim?

- Tja, de har jo i hvert fall tidenes dårligste fotballsang, resonnerer Thomas Seltzer.