Da Christer Falck ville gi ut «A Boxful of Demons», en dokumentasjon av Motorpsychos tre triumferende «Demon Box»-konserter på Rockheim høsten 2015, trengte han 500 000 kroner for å realisere prosjektet.

Etter 25 dager på crowdfunding-nettstedet Funde, seks dager før fristen går ut, har fansen bidratt med over én million kroner i forhåndsbestillinger.

- Vi nådde målet på rekordtid, i løpet av en time hadde vi fått inn den halve millionen vi trengte, forteller Falck.

VÅR ANMELDELSE AV KONSERTEN: Samme fandenvivoldske energi, men enda mer overbevisende fremført enn i Motorpsychos gjennombruddsår

- Grunnarbeid lønner seg

Han har realisert både bok- og plateutgivelser gjennom crowdfunding også tidligere, men har aldri opplevd et like stort trøkk. Da han ga ut den store Raga Rockers-boksen, fikk han inn mer penger (halvannen million kroner), men da var det tross alt 139 artister involvert.

- Jeg blir så glad. Det er deilig å se at det lønner seg på sikt for et band å gjøre et ordentlig grunnarbeid. Dette er motsatsen til det meste som skjer i dagens musikkbransje, der alt handler om quick fixes, mener Falck, som forteller at han varslet både bandets fansider på nettet og de som tidligere hadde kjøpt Motorpsycho-relaterte utgivelser gjennom crowdfunding.

- Da vi la ut en kort teaser, kokte det over med spekulasjoner. Med et mulig unntak av Kaizers Orchestra, er Motorpsycho det eneste bandet i Norge der dette vil funke. Du ser jo at enkelte av utgivelsene deres, som liveplata «Strings of Stroop», går for opp til 10 000 kroner eksemplaret.

10 000 for dyreste boks

Crowdfunding-prinsippet går ut på at det legges ut et prosjekt på en dedikert nettside, der fans kan velge å forhåndsbetale for produktet. Vanligvis opereres det med en beløpsgrense som må nås for at produktet skal bli en realitet. Pengene blir overført fra bidragsyter til en tredjeparts betalingsløsning, men blir kun utbetalt til prosjektskaperen dersom målet nås. Hvis målet ikke nås, blir pengene direkte overført tilbake til bidragsyteren.

«A Boxful of Demons» foreligger i flere utgaver, differensiert blant annet etter format og mengden ekstrainnhold. Den aller dyreste er nummerert med «1», og inneholder konserten på trippel gullvinyl, trippel testpress-vinyl, konserten på dobbel cd, konserten på blu-ray, tre bokser med en bok av forfatter Lars Ramslie, et nummerert sertifikat signert av bandet og Ramslie samt et tekstark håndskrevet av Bent Sæther. Boksen finnes både i vinyl- og cd-utgave, og med ulik mengde ekstrainnhold. Prisen på settene varierer fra 10 000 til 400 kroner.

Crowdfunding ble redningen

Falck forteller at vinylutgavene har vært klart mest populære, og de mest attraktive er allerede utsolgt. Han anslår at rundt halvparten av bestillingene kommer fra utlandet, men med en liten overvekt av nordmenn – antagelig fordi Ramslies bok kun vil foreligge på norsk.

- Det som blir igjen etter at crowdfundingen avsluttes om seks dager, blir lagt ut for vanlig salg – men da til en noe høyere pris. Slike bokser er veldig dyre å lage, og om vi skulle solgt dem i butikk fra starten, hadde vi tapt mye per boks, sier Falck.

Han forteller at crowdfunding er en smart måte å begrense tap på, og har vært redningen for ham som utgiver.

- Tidligere satte jeg i gang ti prosjekter, og gjennomførte alle ti selv om jeg tapte fryktelig mye på tre av dem. Med crowdfunding kan jeg starte ti, og gjennomføre bare de sju det er et marked for, forklarer han.

Liker ikke svartebørs

Bandet mener selv, ifølge Falck, at de har et grunnfjell på rundt 1000 fans som kjøper absolutt alt. Med alle formater og versjoner blir «A Boxful of Demons» tilgjengelig i 2000 eksemplarer.

- Det er jo et investeringsobjekt, selv om jeg håper ingen spekulerer i å selge dem videre. Jeg er ikke glad i svartebørs, og har sjekket at enkeltpersoner ikke kjøper opp mange eksemplarer. På det meste har noen kjøpt to, og da jeg spør har de enten bestilt for en venn – eller de ønsker å ha ett eksemplar å spille mens det andre får stå uåpnet, ler Falck.

Han mener alle band bør tenke som Motorpsycho, som har en karriereforvaltning som har vist seg svært bærekraftig på sikt.

- Det er trygt med Motorpsycho, de sparer ikke på noe selv. De har lagt klare føringer, og dette skjer på deres premisser. Jeg synes bare det er gøy å være en bitte liten del av denne maskinen, sier Christer Falck.

- Motorpsycho har lagt klare føringer, og dette skjer på deres premisser. Jeg synes bare det er gøy å være en bitte liten del av denne maskinen, sier Christer Falck, som står bak utgivelsen av «A Boxful of Demons». Foto: Foto Kristin Svorte