Ung jente forsvunnet. Et i utgangspunktet ikke veldig originalt krimplott, men vi skal ikke holde dette mot debutanten Lina Bengtsdotter fra Sverige. Det er gjennomføringen det kommer an på.

Historien starter med at sytten år gamle Annabelle forsvinner sporløst på vei hjem fra fest i Gullspäng, et lite tettsted i Västergötland og Värmland. Tilbake sitter de sønderknuste foreldrene. Politibetjenten Charlie Lager blir satt på saken, hun reiser tilbake til stedet hun vokste opp, og konfronteres med sin egen oppvekst og fortid, som ikke var helt problemfri.

Samtidig skal hun altså forsøke å finne ut hva som har hendt med Annabelle.

Charlie har sine egne demoner som inkluderer alkohol og en manglende evne til å knytte seg til andre mennesker, og representerer i så måte en klassisk krimfigur. Men på tross av noen krimlitterære grep vi kanskje har lest litt for ofte, er boka ikke uten kvaliteter. Bengtsson skriver godt, og skildringene av tettstedet med dets innbyggere er ofte skarpt sett og skrevet fram. Her besøker vi den svenske landsbygda, et sted uten håp, uten framtid, og med en tematikk som er gjenkjennelig i vanskene mange småsteder står overfor, med tap av arbeidsplasser og tilhørende problematikk.

Hun veksler også ubesværet mellom forskjellige tidsplan, og historien ruller greit framover - om enn tidvis noe tempofattig. Spenningsnivået er ujevnt. Det er historien om Charlie og hennes fortid det er mest løft over, her er det nerve, og man merker at forfatteren vil noe med denne delen av fortellingen.

Til debut å være er dette en bok som innimellom imponerer, og med en hovedperson vi nok tåler både ett og flere gjensyn med.

Anmeldt av ØRJAN GREIFF JOHNSEN