Vi har opplevd lanseringsfester for bokutgivelser som har gått mer forsiktig for seg.

Men vi kjenner forsåvidt også både forfattere og kokker som er mer forsiktig av seg enn Reneé Fagerhøi. Og dette var hennes kveld.

Vant bokutgivelse på Top Chef

Fagerhøi vant Tv-konkurransen «Top Chef» for profesjonelle kokker på Tv2 i april 2016. En av premiene i konkurransen var at hun skulle utgi kokebok; og søndag så «Fritter shjiten» dagens lys. Nesten to år etter seieren var sikret, litt under ett år etter at hennes egen restaurant Bula bistro ble åpnet.

Mat, drikke, musikk, bok

Reneé og hennes forlegger Christer Falck hadde invitert venner og matinteresserte til lanseringsfest, og mange hadde blitt fristet til å investere i inngangsbillett for kombinasjonen mat, drikke, musikk og et signert eksemplar av kokeboka.

Bulas kjøkkensjef Håvard Klempe assistert av blant annet Reneés innleide mann og «konkurrent» Thomas Borgan produserte rettere på kjøkkenet uniformert i svarte hettegensre og caps.

Terningkast 3 på kjøkkenet

- Jeg er i underkant av terningkast tre på kjøkkenet selv, og har aldri lest kokebøker så nøye, og langt fra gitt ut kokebok. Men så fort jeg hørte Reneés navn, og koblet det til den jenta med tatoveringer på «Top Chef», ble jeg tent på ideen. - Før første møte hadde jeg bestemt meg for å foreslå å koble oppskriftene med historier om Reneés forhold til musikk og andre kulturuttrykk. Men før jeg rakk si noe hadde hun foreslått akkurat det samme, sier Christer Falck.

Blodpølse med stappe, kveite med popcorn

Den fullsatte Bula fikk blodpølse med mandelpotetstappe, kveite corndog, kveite ceviche med popkorn, rødbet-tartar med chips, nudelsalat med tofu, og også den ganske spesielle desserten «nyr og agurk» fra vinnermenyen i Top Chef. Alt ble servert på en måte som tydeliggjorde Reneé Fagerhøis matfaglige spagat med den ene foten i gourmettradisjonenn, den andre i fastfoodens estetikk.

Ikke smilende med grønnsaker fra Frosta

Reneé inrømmet at å lage kokebok krevde mer arbeid enn hun hadde forestilt seg. Men så var det moro også, å bli utfordret av fotograf Geir Mogen til å posere oppe i en gedigen kasse fylt av kokt pasta. Sånne ting.

- Herlig å jobbe med en fotograf som finner på ting som dette, istedenfor å stille meg ved siden av en kartong grønnsaker fra Frosta og ber meg smile pent, sa Reneé.

Lyden nærmet seg usunt nivå

Decibelnivået på Bula denne søndagskvelden var jevnt høyt, men nærmet seg usunt nivå da Jonas Skybakmoen (medforfatter av boka) med kompisene Stian Lundberg og Alexander Pettersen spilte et knippe låter av Reneés favorittband The Cramps.

Spesielt mye lavere var ikke lydniåvet da Diesel fremførte «Harley Davidson», «Kings Of Seven Seas og «Drums Of War» fra TNT /Tin Drum sammen med PøbbTPøbb band.

Gjestene svarte med å drikke Bula tom.

Noen som vil ha kveite? (Ja, det var det.) Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Fastfood gourmet: Kjøkkensjef Håvard Klempe (til venstre) og Thomas Borgan herjet på kjøkkenet. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Og alle fikk bok signert av kokken sjøl. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Kombinasjonen god mat, rikelig med drikke og svært høy musikk førte til høy stemning. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Jonas Skybakmoen skrøt av at trioen som spilte The Cramps hadde sin første øving under konserten. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Håndmat: Oksekjøtt med chips i hjertesalat Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Fisken ble fritert, selvsagt Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Sang Bula inn: Allsang til lokale heavyklassikere, skåling i boblevann, sutting på fritert kveite, gumling på rødbet-tartar var blant ingediensene da Reneé Fagerhøi feiret sin første kokebok på Bula bistro. Foto: Rune Petter Ness
Bula var godt forberedt: Men gjestene drakk bassenget til bunns. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen