Tirsdag var det offisiell åpning av Kosmorama på Prinsen kinosenter.

- Jeg er stolt over å bidra i Kosmoramas åpningsfilm, sier Liv Ullmann, som kastet glans over norgespremieren på «Trondheimsreisen».

Det var fullt hus på Prinsen kinosenter like før «Trondheimsreisen» hadde premiere. Filmen ble vist i sal fem og seks samtidig, mens filmdronningen Liv Ullmann selv så filmen i Kongesalen.

- Jeg har vokst opp i denne byen. Den forteller hvem jeg er. Jeg er ikke i tvil om at dette er en fantastisk film, sier Liv Ullmann til Adresseavisen.

Mens spente kinogjester spiste kake i foajeen og gledet seg til premiere, slappet Ullmann av på Café Ni Muser – før hun kom og deltok i den offisielle åpningen i sal fem og seks på Prinsen.

LES ANMELDELSEN: Et herlig trondhjemsk overblikk

Dan Anders Normann og Marte Mikkelsen delte ut kake til alle som kom på premiere. Blant annet til Minimalen-sjef Per Fikse.

Delte sin hemmeligheter

Ullmann deltar på fortellersporet på dokumentarfilmen «Trondheimsreisen». Der snakker hun om hvordan det var å vokse opp i Trondheim.

- Jeg fikk besøk av produsent Dag Hoel og Magnus Skatvold i fjor sommer. Vi snakket sammen en hel sommerettermiddag og fant virkelig tonen. Jeg fortalte dem ting jeg knapt nok har fortalt familien min før, sier Ullmann.

Hun mener det er en film som er aktuell for hele verden.

- Den handler om hva byen gjør med menneskene, og hva menneskene gjør med byen. Jeg har ofte fått høre at jeg kommer fra et sunt sted. Jeg er trønder, jeg kommer fra Trondheim. Jeg er enormt stolt over å være med på dette. Jeg håper filmen kan få et langt liv, sier hun.

«Trondheimsreisen» viser at vi baler med de samme problemene i dag som for 70 år siden, sier Silje Engeness og Dag Hoel

- Kino var utdanning

Å gå på kino i Trondheim i oppveksten var den viktigste utdanningen hun kunne ha fått, mener Ullmann.

- Jeg begynte å gå på kino da jeg var sju, åtte år. Jeg lærte at det var en hel verden der ute, jeg fikk et nytt blikk på alt. Jeg var spesielt opptatt av Vittorio de Sicas filmer, sier Ullmann.

Hun sier det var på kino i Trondheim at hun for første gang holdt en gutt i hånden, og hun husker spesielt godt da hun kom inn på sin første voksenfilm som 14-åring på Rosendal kino.

- Alt henger sammen med alt, sier Ullmann.

BILDESERIE: Se bilder fra den gangen hele Trondheim var en trikkeby

Ragde: - Inderlig kjærlighetsforhold til byen

En annen som gledet seg til å se filmen, var forfatter Anne B. Ragde. Hun har også lånt ut fortellerstemmen sin til filmen.

- Jeg har et inderlig kjærlighetsforhold til byen og er lommekjent over alt, bortsett fra på Byåsen. Det første jeg tenkte på da jeg våknet i dag, var at i dag skal jeg se filmen, sier Ragde.

- Jeg har et inderlig kjærlighetsforhold til Trondheim, sier Anne B. Ragde, som gledet seg til premieren.

Hun mener det er en gjort en grundig jobb med filmen, og er glad for at så mange private opptak er blitt brukt.

- Unge i dag tar lager ikke fotoalbum lenger, og hvor lagres videoene de tar? Jeg tar masse bilder og lager album. Det er morsomt å se det etter bare et par, sier hun.

Wolden: - Filmen har brodd

Rådmann Morten Wolden er den eneste vi treffer som faktisk har sett filmen.

- Det er helt fantastisk film, både bildene og fargene, og så skildrer den Trondheim på en fin måte, sier Wolden.

«Trondheimsreisen» tar for seg by- og samfunnsutviklingen i byen. Det gir den ekstra brodd, mener rådmann Morten Wolden.

- Filmen får ekstra brodd når den tar for seg by- og samfunnsutviklingen i byen. At den har kjente stemmer som snakker om Trondheim er en styrke.

Dolmen: - Artig tilbakeblikk

Musiker Øystein Dolmen var også blant publikummerne som gledet seg.

- Alle her går rundt med stjerne i øynene. Jeg tror filmen appellerer til oss følelsesmessig. Vi som har vokst opp i Trondheim synes det er artig med et tilbakeblikk, og se hvordan byen har forandret seg. Bare det å få se gamle bilmodeller, sier Dolmen.

- Vi som har vokst opp i Trondheim synes det er artig med et tilbakeblikk, sier musiker Øystein Dolmen. Her sammen med Egil Akselsen.

- En historisk begivenhet

Kosmoramadirektør Silje Engeness kaller det en historisk begivenhet at de kan presentere en lokalt produsert film på Kosmorama samme år som Trondheim Kino fyller 100 år.

Silje Engeness kaller det en historisk begivenhet at de kan presentere en lokalt produsert film på Kosmorama samme år som Trondheim Kino fyller 100 år.

- Dette er en film som er på alles lepper. Vi har opplevd en vanvittig pågang fra folk i alle aldre, sier Engeness.

Mona Grudt.

Selve åpningen var det fungerende ordfører Ola Lund Renolen som sto for.

- Det føles spesielt å ha permisjon fra jobben i Kosmorama, for så å komme tilbake og foreta åpningen som ordfører, sa Renolen.

TNT-trommis Morten «Diesel» Dahl og arrangør Ole Dalen fikk med seg premieren.

Tirsdag kveld var 12 av de 17 visningene av «Trondheimsreisen» utsolgt.

Restaurantsjef Roar Hildonen.