- Ingen av ordene som har vært sagt har klart å formidle opplevelsen, sier Erik Poppe.

- Jeg håper filmen kan gi oss mer kunnskap, en erkjennelse av hvordan det faktisk var, og få oss til å tenke på hva vi kan gjøre for at noe lignende ikke skal skje igjen. Vi trenger å snakke om det, for det har allerede begynt å falme, sier regissøren.

«Utøya 22. juli» er Poppes fiksjonsfilm om terrorangrepet på Utøya i 2011. Filmen starter med dokumentariske bilder fra bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet, før vi følger hovedpersonen Kaja gjennom det 72 minutter lange marerittet, skildret i én tagning og med håndholdt kamera.

Onsdag kveld var det førpremiere og spesialvisning på Kosmorama. Regissøren var til stede i kinosalen og presenterte filmen.

Poppe sier til Adresseavisen at han begynte å tenke på å lage filmen for tre år siden. Han hadde lyst til å lage en film som tok ungdommenes perspektiv, samtidig som den var for alle andre.

«Lettere å bli imponert over eller sint på enn glad i, men den lager ikke underholdning av terroren», konkluderte vår anmelder som ga filmen terningkast fem

Basert på virkelige historier

- Jeg så straks at det var mange etiske utfordringer å tenke gjennom, særlig med tanke på de berørte og etterlatte. Da jeg så at det kunne bli en film, gikk jeg i dialog med AUF og støttegruppa etter 22. juli. Jeg spurte dem hva de syntes om ideen, og hva deres motforestillinger eventuelt var, forteller Poppe.

I arbeidet med filmen har han dybdeintervjuet 40 ungdommer som var på Utøya. Ut fra dette materialet skapte han karakterer basert på det de hadde opplevd, men med nye navn.

De siste ukene – i god tid før norgespremieren – har mange av de berørte fått sett filmen på lukkede visninger.

- Vi har hatt helsepersonell og psykologer tilgjengelig i kinolokalene, og så har vi selv hatt representanter der for å fange opp reaksjoner. Det har stort sett vært positivt, sier Poppe.

- Trondheim sterkt berørt

- Mange synes det er tungt å se filmen. Samtidig føler de lettelse over at det ikke er gjort til en underholdningsfilm, og at det er gjort på en respektfull måte, sier Poppe, som synes det er spesielt å komme til Trondheim og vise filmen.

Trondheim og Trøndelag var sterkt berørt av det som skjedde. Han håper filmen kan få flere til å forstå omfanget av tragedien, bekostningen det har hatt for den enkelte.

- Utøya er vår generasjons 9. april. Det er et angrep på demokratiet og oss alle, ikke bare Arbeiderpartiet. Vi skylder de som var der den dagen, eller de som er berørte, å sette oss inn i hvordan det var. Får vi mer kunnskap, kan vi møte dem på en ny måte, sier Poppe.

- De fleste tåler å se den

Filmen har fått 15 års aldersgrense. Regissøren har tidligere sagt at filmen kanskje ikke er for alle.

- Advarselen var ment til de som er direkte berørt på en eller annen måte. De aller fleste tåler å se denne filmen, sier Poppe.

Etter visningen ledet journalist og forfatter Aslak Nore en samtale med regissøren og Sara Shafighi, bystyremedlem for Ap i Trondheim.

Forfatter Aslak Nore (t.v.) ledet samtalen med regissøren og Sara Shafighi, bystyremedlem for Ap i Trondheim.

Shafighi var ikke selv på Utøya den aktuelle dagen, men hadde både kjæresten og flere venner der.

- Man ser hvor lite de visste, all usikkerheten, og hvordan de ble jaget rundt på øya. De trodde det var flere som skjøt, og noen trodde politiet sto bak. Det var en brutal dag, og det er brutalt å se det på film, sa Shafighi.

Se bildene fra Kosmoramas åpningsfest tirsdag kveld