- Det er et på mange måter spesielt utstillingsrom dette, sier Kjell Erik Killi Olsen, mens han viser oss rundt i slottets stall.

I kong Haakon og dronning Mauds tid var dette stallen til de kongelige hester. I flere tiår ble huset brukt som lagerrom, men så ble stallen rehabilitert og gitt i gave fra kong Harald til dronningens 80-årsdag. Dronning Sonja Kunststall ble åpnet i fjor sommer; men denne store samlingen av Killi Olsens skulpturer fra starten av 80-tallet og frem til i dag er den første separatutstillingen.

Hver skulptur sin bås

Stallen er fredet, og hver enkelt bås med skiltene med hesten av, fra Chaplin til Odin, er intakte. Hver enkelt skulptur i den ene halvparten av stallen får dermed sin egen bås, sitt eget avlukke.

- Det virket litt forstyrrende først, men når man venner seg til det er det flott. Hver enkelt skulptur trer tydeligere frem på dette viset, sier Killi Olsen. Han har brukt mye tid på sine tidligere arbeider i de siste årene. Han har kjøpt opp flere verk som har vært in privat eie, og de fleste av de 42 skulpturene som vises i utstillingen Oslo er en del av den betydelige kunstgaven Killi Olsen har skjenket sin hjemby Trondheim.

Dronningen ønsket seg Salamandernatten

Dronning Sonja har fulgt Kjell Erik Killi Olsens kunstnerskap i mange tiår, og ønsket seg opprinnelig hans hovedverk «Salamandernatten» som en del av denne omfattende utstillingen. Men de 72 skulpturene som utgjør «Salamandernatten» ville sperret nødutgangene i Kunststallen; og måtte derfor blir værende i sitt faste tilholdssted i Søndre gate i Trondheim.

Den nakne skogen

I stedet står skulpturgruppen «De nakne skogen» plass i den innerste delen av stallen, et verk som ble skapt til Killi Olsens utstilling i Trondheim kunstmuseum i 1997.

Humoristisk og urovekkende

I programheftet skriver dronning Sonja om Killi Olsen særegne billedspråk, som kan være fabulerende og grotesk, humoristisk eller ironisk, sårt og urovekkende og til tider ubehagelig. Ofte samtidig i ett og samme verk. Samtidig behandler han det såre med en ømhet og en forståelse som gjør at det vanskelige kommer nært og blir håndgripelig.

Dronningen skriver at hun virkelig ser frem til mønstringen, og det understrekes av at dronning Sonja dro rett til Kunststallen da hun kom hjem fra statsbesøk fredag. Tirsdag skal dronningen og kronprinsesse Mette Marit delta på førvisning av utstillingen for spesielt inviterte.

Vi kom før dronningen

Men vi fikk spesialomvisning av Kjell Erik Killi Olsen fredag formiddag, og det var ingen liten opplevelse det heller. Hver av de drøyt 40 statuene fikk en liten kos, og hvert verk forteller en stor historie, Om Kjell Eriks far, fiskeren, hans mor med det store hjertet, hans gode døde venner Knut og Charles. Verkene representerer den klassiske dominerende mannen med stor kropp og lite hode, andre verks er skapt i solidaritet med enkeltpersoner utsatt for overgrep eller med utsatte folkegrupper.

Må ikke være feige

- Kunsten må ta stilling, tørre å være politisk. Jeg gjør det på mitt stillfarne vis, men jeg føler stadig oftere at jeg styres av feighet. Jeg må være modigere, alle må gjøre sitt når verden ser ut som den gjør, sier Kjell Erik Killi Olsen,

Utstillingen er kuratert av Karianne Ryen Eriksen i samarbeid med Cathrine Hovdal Vik.

Kjell Erik Killi Olsen er virkelig på hugget i 2018. En utstilling av verk fra New York-perioden på 80-tallet i Trondheim kunstmuseum åpnet i februar og er en publikumssuksess av de sjeldne. Skulpturutstillingen i Kunststallen skal stå til midt i juni. En tredje stor retrospektiv utstilling av hans verk åpner i Inderøy senere i år.

Vennen som reiste for tidlig er laget til minne om Killi Olsens gode venn Knut Osland. Foto: Kristin Svorte
Kjell Erik og den nakne skogen: Dronning Sonjas Kunststall viser en mønstring av Kjelle Erik Killi Olsens skulturer fra 80-tallet og frem til i dag. Blant annet skulturgruppen Den nakne skogen (bak). Foto: Kristin Svorte
Forføreren (1991) er et av mange bronsjearbeider i utstilllingen. Foto: Kristin Svorte
Vennen som reiste for tidlig er laget til minne om Killi Olsens gode venn Knut Osland. Foto: Kristin Svorte