Av alle de merkelige tradisjonene vi nordmenn har knyttet til årstider er kanskje påskekrim det mest særegne fenomenet. Ingen andre land konsumerer så mye kriminallitteratur og krim-serier som oss når skjærtorsdagen er en realitet og påskeutfarten forlengst har stilnet.

Som seg hør og bør hos de norske TV-kanalene så er det for det meste britisk krim som står på sendeplanen, men i år får vi også en prestisjetung svensk nordic noir å kose oss med.

«Den døde detektiven» er en rykende fersk svensk TV-krim med Rolf Lassgård i hovedrollen som den pensjonerte etterforskeren Lars Martin Johansson. Denne miniserien er basert på en bok av Leif GW Persson og er den siste delen i Velferdsstat-trilogien. De to første miniseriene «En pilgrims død» og «Den fjerde mannen» er tidligere vist på norsk TV.

Størst spenning knyttes det til den britiske serien «Top of the Lake: China Girl» der Elisabeth Moss spiller etterforsker Robin Griffin som returnerer til Sidney i et forsøk på starte et nytt liv. Serien har en score på 74 prosent på Rotten Tomatoes og beskrives som «fortsatt imponerende og ambisiøs».

Elisabeth Moss burde være kjent for norske TV-serier etter sine roller i «Mad Men» og «The Handmaid's Tale».

Collateral: Carey Mulligan imponerer stort i denne svært gode miniserien som kun er tilgjengelig på Netflix.

En britisk krim-serie som har tatt turen utenom de vanlige TV-kanalene og direkte til strømmetjenestene er «Collateral». Denne utmerkede miniserien i fire deler er nå tilgjengelig på Netflix. Det samme er den amerikanske serien «Seven Seconds» som på alle mulige måter føyer seg pent inn i den sær-norske sjangeren vi liker å kalle påske-krim.

Her er oversikten over TV-kanalenes påskekrim 2018:

NRK

Superkrim

Fra lørdag 24 mars kl. 09:50

Det er barne og ungdomsavdelingen som står bak denne serien med frittstående episoder. Serien er på åtte episoder og starter lørdag 24. mars kl. 09:50

Superkrim på NRK: Ny sesong av barne -og ungdomsavdelingens super-populære Superkrim i påska.

Vera sesong 8

Fra søndag 25 mars kl. 21:45

Prisbelønnet britisk krimserie av den klassiske whodunnit-typen. Brenda Blethyn spiller igjen rollen som Detective Chief Inspector Vera Stanhope. Basert på bøkene til Ann Cleeves.

Shetland sesong 3

Fra mandag 26 mars kl. 21:15

Nok en serie basert på bøkene til Ann Cleeves. Med Douglas Henshall som Detective Inspector Jimmy Perez og Steven Robertson som Detective Constable Sandy Wilson.

Vikaren sesong 1

Fra torsdag 29 mars (tidspunkt ennå ikke satt)

Britisk thriller der en kvinne som er i ferd med å gå ut i svangerskapspermisjon mistenker at erstatteren hennes er i ferd med å ta over hennes liv. Med Vicky McClure og Morven Christie. Serien har en 100% rating på Rotten Tomatoes og regnes som en av de aller beste britiske thriller-serier på mange år.

Den døde detektiven sesong 1

Fredag 30 mars kl. 23:30

Rolf Lassgård  som den pensjonerte etterforskeren Lars Martin Johansson. Denne miniserien er basert på en bok av Leif GW Persson og er den siste delen i Velferdsstat-trilogien. De to første miniseriene «En pilgrims død» og «Den fjerde mannen» er tidligere vist på norsk TV.

Den døende detektiven: Rolf Lassgård som den pensjonerte etterforskeren Lars Martin Johansson.

TV2

Top of the Lake: China Girl

Fra mandag 26 mars kl. 21:40

Krimserier kommer ikke med høyere skussmål enn denne. Første sesong av Top of the Lake var en ubetinget suksess og serien har gått sin seiersgang verden over. Elisabeth Moss (Mad Men, A Handmaid's Tale) spiller etterforsker Robin Griffin som returnerer til Sidney i et forsøk på starte et nytt liv. Noe som viser seg å være alt annet enn lett når hun får et nytt mysterium å løse.

Innocent sesong 1

Torsdag 29 mars kl. 21:40

David Collins fikk livet sitt knust da han ble dømt for drapet på sin egen kone, Tara. Etter å ha tilbrakt syv år i et høysikkerthetsfengsel, blir han uventet løslatt på grunn av detaljer i etterforskningen. David er fast bestemt på å kjempe for å få sitt gamle liv tilbake, samtidig som han sverger på å finne personen som drepte hans kone.

Britisk serie i fire deler med Hermione Norris og Lee Ingleby.