- Menigheten har gjort en heroisk innsats for å fikse bedre lys med de midlene de har hatt til rådighet. Uten deres innsats ville det vært umulig å gjennomføre noe som helst i kirkerommet, mener sivilarkitekt og lysdesigner Erik Selmer.

Den mørke katedralen

Nidarosdomen er kjent som den mørke katedralen, på grunn av den mørke klebersteinen og de mørke glassmaleriene, i kombinasjon med gammeldags og mangelfull belysning. Men går katedralen mot lysere tider.

Allerede før finansieringen er på plass, er det gjennomført en mulighetsstudie, utlyst anbud på jobben og skrevet kontrakt med lysdesigner.

- Tre ulike firma har levert anbud, og vi har innstilt Erik Selmer, som også deltok på mulighetsstudien vi hadde i forkant av anbudsrunden, sier Marie Louise Anker, fagdirektør for kulturminner i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, NDR.

Prisbelønt lysdesigner

Erik Selmer driver et en-manns kontor i Trondheim. Han er utdannet sivilarkitekt fra NTNU i 1975, har vært universitetslærer og praktiserende arkitekt og startet eget firma i 1990. Selmer har hatt en rekke større oppdrag, og er prisbelønt for sin lyssetting av Akershus festning, Lærdalstunnellen, Munkholmen og Smaalenene bru.

- Å designe lys for Nidarosdomen er et prosjekt man nærmer seg med stor ærbødighet og ydmykhet, sier Selmer.

Prosjektet har en kostnadsramme på inntil 22 millioner kroner, og NDR har en pågående aksjon - Bli lys - for å skaffe pengene. Tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland har allerede gitt ti millioner til prosjektet, og i forrige uke bebudet kommunalråd Ingrid Skjøtskift et forslag om at Trondheim kommune bør gi fem millioner kroner, samtidig som hun oppfordrer Trøndelag fylkeskommune til å gjøre det samme.

Lys med følelser

Mye av årsaken til at Selmer fikk anbudet, er hans tidligere erfaring med liknende prosjekt, blant andre St. Petri kirke i Stavanger.

- Vi møtes av et stemningsfullt lys når vi kommer inn i Domen, og dette skal vi ta vare på. Men rent praktisk må vi fjerne alt og starte fra scratch. Nidarosdomen trenger lyssetting for mange ulike funksjoner, for gudstjenester, kor, orkester, konserter, forestillinger. Det skal ligge et godt basisgrunnlag i bunnen, med lys som egner seg til tv-overføringer. Tv-folkene skal slippe å klatre rundt her, sier Selmer.

Lysdesigneren er også opptatt av at lyset skal ha et følelsesmessig innhold.

- I St. Petri kirken har jeg laget et lysskuespill, med skiftende lysstemninger som følges av en innspilling med guttekoret der de synger Pie Jesu. Jeg tror ikke det er bare kristne som har behov for et sakralt rom, vi trenger alle å senke skuldrene, lytte til musikk og finne ro.

Selmer ser for seg at han kommer til å sette opp langt over 1000 armaturer med ledbelysning, som vil gi ca 200 ulike stemninger.

Står ferdig i 2019

- Det høres voldsomt ut, men blir enkelt å betjene. I praksis kan presten eller kirketjeneren trykke på en knapp og skifte lys under prekenen, når koret skal inn for eksempel, eller når det skjer et annet stemningsskifte. Ledlys er en relativ ung teknologi, der vi fortsatt opplever barnesykdommer. Den må stadig utvikles, men energiøkonomisk er den gunstig, med god lyskvalitet og etter hvert også ganske bra fargegjengivelse.

Målet er å få den nye lyssettingen på plass til NDRs 150-års jubileum i 2019.

- Jeg er ikke veldig begeistret for det gule lyset utvendig på tårnet og skulle gjerne ha byttet ut det også, men det må i så fall vente til et senere prosjekt. Nå skal vi konsentrere oss om god og funksjonell belysning inne i kirkerommet.

- Du kommer til å bli fulgt av argusøyne, føler du presset?

- Jeg har sagt, at hvis ikke dette går bra må jeg stille med løsbart og parykk resten av livet. Men jeg er trygg på at vi får det til, sier Erik Selmer.

Fikk du med deg disse kultursakene:

Lokal reisefeber ga publikumsrekord for Kosmorama

Trondheimsfilm vant pris for beste dokumentar

Som en «Taxi Driver» for vår tid er Lynn Ramsays siste film en brutal hammer i hodet på Lolita-kulturen.

Erik Selmer kommer til å sette opp langt over 1000 lysarmaturer i Nidarosdomen, som skal dekke lysbehov til gudstjenester, tv-overføringer, konserter av ulike slag og også kunne gi ulike stemninger i katedralen. Foto: Mariann Dybdahl
St. Petri i Stavanger: - Dette lyset er laget for gudstjeneste, men her kan man også følge en forestilling av lys, som følges av guttekorets Pie Jesu, forklarer Erik Selmer.
Smaalene bro i Askim: Dette er en av flere lyssettinger som designer Erik Selmer har mottatt pris for. Foto: Privat
Akershus festning: Dette er også en lyssetting som designer Erik Selmer har fått pris for. Foto: Privat