Anne B. Ragde har tidligere gått ut og støttet justisminister Sylvi Listhaug for hennes direkte ordbruk.

- Listhaug er min helt, sa forfatteren da debatten handlet om Monster-benevnelsen på pedofile.

Denne gangen er Ragde langt mer avmålt i omtalen av Listhaug.

Kommentar: Mistillit er fristende, men tidspunktet er dårlig

- Dette er noe annet

- Du uttalte nylig at Sylvi er din helt fordi hun sier ting rett fram. Hva synes du om statusoppdateringen som har vært ukas heteste sak?

- Ja, i «monsterdebatten», mente jeg det. Hvor pedofile kunne bestille ufødte barn i mors liv til overgrep. Dette er på en helt annen planet. Her har hun trampet i klaveret så det suser og jeg mener vel omtrent det alle andre mener. Breivik kunne signert hennes innlegg.

- Hva tror du er grunnen til at reaksjonene er så sterke akkurat etter denne Facebook-posten?

- Det er bildet og påstanden om at Ap vil huse terrorister. Hun kan ikke ha vært edru, tenkte jeg da jeg så det først. Jeg fikk sjokk som alle andre.

Les også: - Solberg kan vurdere organiseringen av sin regjering

- Håper hun trekke seg

- Det har vakt sterke reaksjoner fra ungdommene som var på Utøya?

- Ja, og det forstår jeg veldig godt. Hun brukte jo «Breivik-retorikk» og da er debattklimaet ødelagt. Det er synd, for debatten om fremmedkrigere og statsborgerskap er en viktig debatt å ta.

- Hva bør skje nå?

- Jeg håper hun trekker seg og at det ikke blir regjeringskrise. Erna gjør en stråelende jobb Hun er nok veldig fortvila over situasjonen.

Les også: Frps stortingsgruppe innkaller til krisemøte mandag

Mistillit

Tirsdag skal Stortinget behandle Rødts mistillitsforslag som kort og kontant lyder: «Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug har ikke Stortingets tillit.»

Bakgrunnen er altså Facebook-posten der Listhaug hevder at Arbeiderpartiet setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Arbeiderpartiet, SV, MDG og Senterpartiet vil støtte forslaget. Dermed er det Kristelig Folkeparti som avgjør om det får flertall.

Fremskrittspartiets stortingsgruppe er bedt om å være i beredskap fra klokken 15 mandag ettermiddag. Også partiets statsråder vil kunne bli innkalt til møte.

- Ulv i fåreklær

Også Erlend Loe er mektig provosert over Listhaugs uttalelser.

Torsdag, da Listhaug-debatten sto på som verst, tvitret Erlend Loe: «Hvorfor tar ikke anstendige kristne mennesker til orde mot Listhaugs passiv-aggresive kombinasjon av kors og menneskeforakt?».

Adresseavisen tok kontakt med trondheimsforfatteren for å få han til å utdype dette. Han svarer på e-post.

Erlend Loe Foto: Jens Petter Søraa

- Hva mener du er menneskeforakt i Listhaugs uttalelser?

- Vi har sett gjennom lang tid at Listhaug er en ulv i fåreklær. Korset rundt halsen hennes og det milde og til tider nesten undrende uttrykket, antyder at hun er åpen, nysgjerrig, varm og forståelsesfull. I praksis er hun lukkende og dømmende. Hun snakker ikke om mennesker på flukt slik mennesker som oppriktig bryr seg bør. Jeg kjøper Hareides etikk, men ikke Listhaugs. Hun ber om å bli trodd på at det ikke fantes noen kobling til 22.juli i terror-utsagnet hennes, men det står ikke til troende. Det skumleste er likevel at det ikke ser ut til å være et problem for henne at uttalelsen hennes legitimerer holdningene til mer ekstreme etterdiltere.

- Er du skuffet over at Kristen-Norge ikke engasjerer seg sterkere?

- Ja. Det er komplett uforståelig. Hva skal vi med kristne mennesker, hvis de ikke er i stand til å identifisere kulden i en maktperson som Listhaug?

Les også: Solberg ber om unnskyldning for Facebook-innlegg

- Løfter undergrunnstanke opp i dagen

- Sylvi Listhaug har de siste årene brukt Facebook-siden sin til å legge ut engasjerende og provoserende innlegg i innvandringsdebatten. Nettopp dette siste fikk begeret til å flyte over. Hva er din teori på hvorfor?

- Det har stormet rundt henne flere ganger de siste par årene. Det renner over nå fordi koblingen til 22. juli ble så tydelig. Man får inntrykk av at hun ønsker at vi som nasjon skal bekymre oss mer for den potensielle islamske terroren enn for den høyreekstreme, hjemmelagede, som tok 77 liv i juli 2011 og som nå utvikler seg med stadig større fart - uten at Listhaug gjør stort for å dempe den.

- Har disse innleggene et potensial til å nøre opp under Ap-hatet, slik Ap-leder Jonas Gahr Støre mener?

- Ja, helt klart. En underskog av hatefulle mennesker klamrer seg til offisielle maktmennesker som de føler taler deres sak. Vi har lest utallige intervjuer de siste par årene, med hvitmakt-folk i USA som omtrent gråter av glede av å få Trump som president. Listhaug står for noe av den samme mekanismen i Norge. I mindre skala, naturligvis. Men det er lett å se at en del folk fryder seg over at slike som Listhaug våger å utfordre Arbeiderpartiets offerhistorie. Hun løfter en undergrunnstanke opp i dagen.

- Har du lest kommentarfeltene under Sylvi og i tilfelle: burde Erna ha grepet inn for å hindre legitimering av hatefulle ytringer?

- Jeg holder meg som regel unna kommentarfeltene. Orker ikke. Men ja. Erna burde ha grepet inn for lengst. Og det svekker henne at hun ikke gjør det.

Les bakgrunn:

Justisminister Sylvi Listhaug fra talerstolen i Stortinget torsdag Foto: Scanpix

- Listhaug ble avslørt

- Er du overrasket over at ABBs tanker om at Ap er landssvikere har fått gro fram også etter tragedien 22/7 – og hvorfor har de i så fall fått gro videre?

- De gror videre fordi de eksisterer, ikke bare i ABB, men i et helt miljø av folk som ikke føler tilknytning til det Norge som Arbeiderpartiet står og har stått for. Det som stadig vekk dukker opp i svenske diskusjoner for tiden, nemlig at meningsrommet er for trangt, gjelder nok også for Norge. Folk som ser multikulturell marxisme overalt, føler ikke at de kommer til orde. Derfor blir ABB viktig for dem. Og Listhaug blir et halmstrå av håp.

- I Debatten på NRK torsdag pekte flere politikere på at 22/7-attentatet ikke i stor nok grad har blitt oppfattet som et politisk attentat fra en høyreekstrem terrorist. At det politiske er blitt dysset ned. Enig?

- Jeg tror kanskje vi har vært forsiktige med å snakke om dette. Fordi det har vært viktig for oss å stå samlet. Åpnes denne diskusjonen, vil det bli tydelig at meningsforskjellene er nokså store.

- Unnskyldningen i går: Hvilke tanker gjør du deg rundt Listhaugs svar utover dagen og regjeringens håndtering?

- Listhaug forsøkte å trikse med ord og ble avslørt. Det var ikke noe ektefølt på noe tidspunkt. Hun unnskyldte fordi hun ble tvunget til det. Ikke fordi hun selv mener hun har gjort noe feil. Jeg vil anta at saken ikke er over. Og uansett vil den blusse opp igjen ved neste korsvei. Det eneste anstendige av Solberg hadde vært å si takk og hei til Listhaug, men da raser samtidig regjeringen. Dilemma.

- Hun har beklaget og slettet

Sylvi Listhaugs politiske rådgiver, Espen Teigen, er forelagt flere av sitatene fra Ragde og Loe. Han skriver følgende i en mail:

- Dette var aldri intensjonen til Listhaug med innlegget. Hun har beklaget for innlegget og det er slettet, skriver han.

Les kommentaren: Listhaug ødelegger både for regjeringa og seg selv