Ungdommens kulturmønstring er et kollektivt løft, med 25 frivillige ungdommer, som dekker alle nødvendige funksjoner som må være på plass for at arrangementet går som det skal.

- Synd vi er ferdige

Henriette Myrvang (17) deltar for første gang. hun er med i mediegruppa og har virkelig fått prøvd seg denne uka.

- Jeg driver med kunst og foto, og går media og kommunikasjon på Tiller videregående skole. For meg har det vært utrolig kjekt å være med. Jeg har vært nødt til å utfordre meg selv og har lært masse. Alle som er her er veldig åpne, og jeg har blitt kjent med mange fine folk. Nesten litt synd at det er ferdig på fredag, sir Henriette.

- Har du vært utenfor komfortsonen?

- Jeg har jobbet med flerkameraproduksjon, og i dag var jeg produsent for streamingen vi legger ut. Det var litt skummelt til å begynne med, vi fikk litt teknisk kluss underveis også, uten at vi kan lastes for det, men det gikk tålig bra. Det var så artig, og jeg får gjøre det samme torsdag og fredag også.

- Litt av målet er at ungdommene skal være selvstyrte. Det beste er at de finner på ting selv, og ordner opp. Og så er staben her som hjelpere, forklarer Åsa Thalinsson, produsent for arrangementet.

Hun og den øvrige staben på Isak startet planleggingen i august i fjor. Tidligere har UKM gått over én uke, men i år ble det to.

- Den første uken hadde vi ulike workshops og generalprøver for alle kategorier, det var nytt av året og veldig populært. Og dette har vi lagt inn for å bygge opp under at man skal møtes, utforske og utvikle seg. UKM er mer enn bare å komme og gjøre sin forestilling, og gå igjen, sier Kine Limstrand.

Ungdommene dekker alle funksjoner i de ulike forestillingene, fra scenografi til foto, film og teknisk stab, og bidragene er et like stort mangfold, med filmer, dikt, drillpiker, kunstnere, musikere og dansere.

Skrev på workshop

19 år gamle Birk stilte på scenen onsdag kveld, med piano og sang. Han har skrevet og sunget i flere år, og er stor fan av Sia, Lord, Sigird og Bjørg. Onsdag stilte han med sangen «Still young».

- Det er første gang jeg er med i UKM, og jeg var veldig nervøs på forhånd. Sangen kom til i en workshop, som forresten var en veldig artig opplevelse. Å være fire ukjent som møtes, tenker likt, er kreative og får på plass en sang i løpet av 24 timer. Utrolig opplevelse, sier Birk.

- Hvordan gikk det på scenen da?

- Jeg var litt nervøs da jeg skulle spille den, dels fordi jeg ikke hadde helt kontroll på om jeg kunne framføre den, ettersom vi var flere om å lage sangen. Vi slo av streamingen da jeg gikk på scenen, for sikkerhets skyld. Det ordnet seg etter hvert, og jeg har fått tillatelse til å bruke sangen.Jeg fikk veldig god mottakelse med sangen, og følte at det gikk veldig bra.

- Tror du at du går til fylkesfinalen?

- Jeg meldte meg på slik at flest mulig skulle få høre nettopp denne sangen, jeg liker den veldig godt. Jeg er veldig spent på om jeg går videre til fylkesmønstringen. Det er veldig mange deltakere som kan det de holder på med her, så vi får se. Beskjeden kommer over helga.

Samlet 70 dansere

K-pop, eller koreansk rap, er nesten for subkultur å regne på Isak.

- Det har blitt veldig populært, og vi har mange som holder på med det og annen dans, sier Tahlinsson.

Ida Amalie Rønning (19) er en av danserne, og sentral i flere grupper.

- Unlimited er en dansegruppe med ca 70 medlemmer, som to venninner og jeg har samlet. Vi danser låter fra K-pop, der alle sangene har egen koreografi som vi lærer fra videoer på nett. Når vi finner en sang vi har lyst til å danse, melder vi fra til de andre og da er det førstemann til mølla. På den måten blir det alltid nye sammensetninger, og vi blir kjent med nye folk hver gang, forteller Ida Amalie.

Onsdag deltok Unlimited med to ulike grupper under UKM på Isak, og Ida Amalie var med i begge.

-  Det var kjempegøy å få vist hva vi har øvd på det siste året, og jeg synes det gikk veldig bra. Hvis vi går videre til fylkesmønstringen er det en gladnyhet, men vi er veldig glad i å danse og stå på scenen, og det kommer vi til å fortsette med uansett, sier Ida Amalie.

Til sammen 200 innslag med enda flere deltakere er vist på forestillinger på Isak den siste uka. Et utvalg av disse går videre til fylkesmønstringen. Alle har nok lyst til å komme dit, men samtidig - det viktigste er å starte et sted, være en del av dette fellesskapet og er man riktig heldig, blir deltakelse i fylkesmønstringen bonus, sier Åsa Thalinsson.

og

Sterk og god dokumentardebut om regissøren og hennes narkomane fengselsfugl av en far.

Henriette Myrvang er frivillig på foto og film, og synes nesten det er synd at UKM er over fredag. Kine Limstrand er i staben på Isak, og sørger for at også kunst også er et uttrykk som ungdommene bruker. Foto: Håvard Jensen
Catch er en trio, som danser, raper og synger - på koreansk. Her ser vi Malin Johnsen, Ida Amalie Rønning og Camila Gervasoni. Foto: Madeleine Skogstad
- Jeg har skrevet og sunget i flere år. Er stor fan av Sia, Lord, Sigird og Bjørg. Jeg skriver låter om ting jeg eller andre har opplevd eller om følelser (for å si noe av det jeg skriver om) Birk (19) var med på forestillingen onsdag kveld. Foto: Sara Cardona
- Jeg har skrevet og sunget i flere år. Er stor fan av Sia, Lord, Sigird og Bjørg. Jeg skriver låter om ting jeg eller andre har opplevd eller om følelser (for å si noe av det jeg skriver om) Birk (19) var med på forestillingen onsdag kveld. Foto: Madeleine Skogstad
Gruppa Fjellheim spiller indie-pop. Her ser vi Øyvind By Rise, på gitar og vokal. Øvrige medlemmer er Johannes Lykkås (16) på bass, Oscar Leistad (18) på trommer og Victor Lykkås (18) på gitar. Foto: Madeleine Skogstad