- Jeg har fortsatt litt følelsen av å ha sneket meg inn, og er redd for å bli avslørt, ler Olavus (23).

Som 19-åring kom han inn på Teaterhøgskolen, som en av de yngste noen gang. I sommer var han ferdig på skolen. Lørdag debuterer han på Nationaltheatret i «Tarjei».

Vi møtte også Olavus da han begynte på Teaterhøgskolen for tre år siden

Stykket er basert på Helga Flatlands romantrilogi om unge afghanistanfarere fra en liten norsk bygd. Olavus spiller Kristian, kamerat av hovedperson «Tarjei».

Det beste han har lest

- De tre romanene er utrolig sterke, kanskje det beste jeg noen gang har lest. Jeg tenkte egentlig dette ville være helt umulig å overføre til teater. Men da jeg leste manuset til Helga Flatland og regissør Tyra Tønnesen visste jeg at dette var i de beste hender.

Det som i bøkene er en historie om mange, blir nå først og fremst sett ut fra én ung mann og hans nærmeste. Kristian er kompisen til Tarjei, og den som først får ideen om å velge soldatlivet. han er også den første som dør i tjeneste. Olavus er synlig på scenen bare i første halvdel av stykket; i andre halvdel har han mer skulte roller.

- Er det lett å identifisere seg med Kristian?

Kunne like gjerne dratt på backpacking

- Egentlig, ja. Ingen av de tre guttene har politiske grunner til å melde seg til de fredsbevarende styrkene, alle har sine ting på hjemmebane. Kristian rømmer egentlig mest fra det grå og hverdagslige, han kunne nesten like gjerne dratt på backpacktur til Thailand i stedet., Unge folk kjenner jo ikke sin egen dødelighet, tenker ikke konsekvens, sier Olavus.

I motsetning til Kristians skjebne, har Olavus etter eget utsagn hatt solide doser flaks gjennom oppveksten.

Arvelig belastet

Han er oppvokst i en skuespillerfamilie. Faren Jan Frostad er en profilert skuespiller på Trøndelag Teater, mens storebror Oskar blant annet gjorde seg bemerket i en rolle i filmen «Jeg er Dina». Selv var Olavus aktiv i teaterlaget Bul gjennom hele oppveksten. da han var 16 år fikk han nyss i teaterhøyskolen fantes. Da han var ferdig med videregående søkte han på skolen søkte han, og kom in

- Da jeg gjennomførte de første prøvene der, var jeg nok ganske stiv og støl. Jeg fikk beskjed om at noen utpreget fysisk skuespiller ville jeg ikke bli. Men da jeg møtte Tyra Tønnesen i forkant av denne oppsetningen, fortalte hun at hun husket meg nettopp som en utpreget fysisk skuespiller fra besøk på teaterhøyskolen, sier Olavus, som mener det sier mye om metodikken på Teaterhøgskolen. De legger mest vekt på det hver enkelt er svakest på.

Stadig på audition

Olavus Frostad Udbyes forrige teaterengasjement var i desember i oppsetningen «Suksesskalenderen» med den frie teatergruppen rastløs. Etter at «Tarjei» er ferdigspilt i juni, vet han ikke hva han skal gjøre. Tilværelsen med å gå fra engasjement til engasjement er usikker. Men Olavus trives godt med det, og er stadig å finne på audition.

- Et godt arbeid lar seg aldri skjule, pleide en av lærerne mine på teaterhøyskolen å si, og jeg prøver å leve etter det. Om jeg alltid gjøre mitt beste i enhver jobb, vil nok det lønne seg på sikt, sier Olavus.

Håper på film og tv

Han er spesielt interessert i å jobbe med film og tv. Han liker tanken på å prestere her og nå, og ikke gjenskape gang etter gang.

- Men for all del, det er herlig med teater også, der det nettopp det at ingen forestilling er helt lik, og samspillet med publikum er en viktig del av magien. På vår første publikumsprøve på «Tarjei» var det én i salen med helt ekstrem hoste, og det gjorde forestillingen ganske spesiell for oss på scenen. Publikum på teater vet nok ikke hvor mye deres respons betyr for forestillingen.

- Hva er din største sceneopplevelse hittil?

Da han var Hjallis i eventyrland

- Det må kanskje være da jeg spilte i BUL-oppsetningen av «Alice i eventyrland», som jeg tror var første gang Mads Bones hadde regiansvar. Olve Løseth og han var fast bestemt på at hver øving skulle være en fest, og det var utrolig morsomt for en 10-11-åring å oppleve det trykket de skapte.

Olavus spilte «Hjallis i eventyrland», som var opptatt av å ta tiden ta tiden på alt. Han merket at særlig de eldre i publikum lo godt av denne skikkelsen.

- Jeg har ikke vært med på noe av de senere oppsetningene deres, men det er avgjort noe jeg kunne ha svært lyst til, sier Olavus Frostad Udbye.

Tyra Tønnesen har dramatisert og er instruktør på «Tarjei». Foto: Kristin Svorte, Adresseavisen
Gradvis blir Olavus til rollefioguren Kristian: Her i sminken. Foto: Kristin Svorte, Adresseavisen
Olavus er Kristian: Olavus Frostad Udbye piller Kristian i stykket som er basert på Helga Flatlands «Bli hvis du kan»-trilogi. Her er han med John Emil Jørgensrud som spiller tittelrollen Tarjei og Nils Johnson som spiller Hallvard. Foto: Kristin Svorte, Adresseavisen
Gradvis blir Olavus til rollefioguren Kristian: Her i sminken. Foto: Kristin Svorte, Adresseavisen
Olavus Frostad Udbye på bakrommet med Mikkel Bratt Silset som spiller Mats i stykket. Foto: Kristin Svorte, Adresseavisen
Tyra Tønnesen har dramatisert og er instruktør på «Tarjei». Foto: Kristin Svorte, Adresseavisen
Ingen komedie: Olavus Frostad Udbye spiller Kristian i «Tarjei». Her er han med Nils Johnson som spiller Hallvard. Foto: Kristin Svorte, Adresseavisen
Olavus Frostad Udbye med Nils Johnson som spiller Hallvard, John Emil Jørgensrud som spiller Tarjei og Liv Bernhoft Osa som spiller Karin. Foto: Kristin Svorte, Adresseavisen