Olaug Nilssens, «Tung tids tale», er en selvbiografi om det å være foreldre til et autistisk barn. I 2017 ble hun vinner av Brageprisen for boken som nå blir teaterforestilling.

En spesiell stemme

- Det har vært stor rift om å gjøre noe mer ut av denne boken fordi den har en helt spesiell stemme. Det er mye som er selvbiografisk i dag, men her snakker vi om en helt annen tone fordi forfatteren retter et så stort skyts mot seg selv, sier Moum Aune, og understreker at mange gjør akkurat det.

- Nilssen tar tak i det dypeste tabuet rundt det å være mamma, og om kjærligheten er slitesterk nok. Hun bringer Daniel inn i det offentlige rom og har fått enorm respons fra folk over hele landet fordi det sitter så mange foreldre rundt omkring som føler seg så ensomme. Det er så mange som ikke omgir seg med all denne vellykketheten det snakkes så mye om, sier Moum Aune, som med «Tung tids tale» lager teater i samarbeid med Olaug Nilssen for femte gang. Det har vokst frem et vennskap mellom de to, og gjennom dette vennskapet har Moum Aune fulgt det som foregår i boken.

Les også: Masterchef Australia

Løvemamma

- For inntil bare for få år siden lot Nilssen seg aldri intervjue om bøkene sine av frykt for at noen skulle tro at det handlet om henne. Hun var denne anonyme forfatteren som bare ønsket å beskytte barnet hun skrev om, sier teaterregissøren og sikter til at det ha skjedd en enorm forvandling hos forfatteren. Fra å være hensynsfull og diskret, har hun plutselig blitt en løvemamma.

- Det har skjedd en transformasjon. Nilssen har kommet ut, og har nå gått i «krigen» for disse barna. Hun er ikke lenger så opptatt av hva folk synes om henne, noe de tidligere bøkene handlet mye om. Det å bære bygdejente som drar til Bergen for å studere, og hvordan andre oppfatter henne, dette ser vi i bøker som «Få meg på, for faen», sier Moum Aune og legger til at mange vil kjenne seg igjen i akkurat det. At når man kjemper for noe viktig, må man bruke stemmen sin for å bli hørt.

Les også: - Jeg har brukt 40 år på å lære meg å male som et barn

Vil berøre og engasjere

- Vi skal lage en forestilling som kan bety noe for folk. Denne boken har truffet den gruppen foreldre som står i denne «krigen». Men også folk som jobber i systemene, på andre siden av skranken, og som møter disse foreldrene. Og da har boken forhåpentligvis en misjon. Den stiler spørsmål om systemet er skapt for at folk skal få den hjelpen de trenger, sier Moum Aune.

For tiden har hun stor suksess på Nationaltheatret med forestillingen «Engler i Amerika» som nylig hadde premiere.

- Jeg er veldig stolt av den forestillingen, og har ikke opplevd maken til respons på sosiale media. Og dette er jo en helt annen historie enn «Tung tids tale», men den går til kjernen av noe av det samme som jeg tenker vi trenger på teatrene nå. Det handler om hvordan mennesker reagerer når vi virkelig møter de store utfordringene i livet, og om hvordan omverdenen reagerer, sier Moum Aune.

Urpremieren på «Tung tids tale» finner sted på Riksteatret 24. august. Deretter blir det turné til 50 steder høsten 2018 og en spilleperiode på Det Norske Teatret våren 2019. Stykket spilles i Trøndelag fra 20. september.

Les også: - Hans billedunivers har fascinert meg lenge