- Det er ikke verre enn at jeg ikke skal spille like mange konserter. Det har vært noen hektiske år, sier Åge Aleksandersen til Adresseavisen.

Fra og med neste år vil ikke Sambandet bli å se på konsertscenene like ofte som de har vært de siste årene, har han avslørt overfor både Trønder-Avisa og Namdalsavisa.

Men Åge kan berolige med at dette ikke betyr at han «legger opp» som artist.

- Jeg har ønsket å få mer tid til å skrive sanger, være i studio og gjøre andre ting. For å få tid og krefter til det, er det rett og slett nødvendig å holde færre konserter med Sambandet. Jeg har vært litt i tidsklemma, kan du si, ler han.

-Så er jeg jo blitt 69 år, det ville vært feil å påstå annet enn at jeg merker det, sier Åge, før han siterer Little Feat-låten «Old Folks' Boogie» – Your mind makes a promise that your body can't fill.

Mye reising, lange konserter

En annen viktig årsak er at selve turnélivet har vært belastende, særlig all reisingen.

- Så spiller Sambandet fryktelig lange konserter, så formen må være bra, ler Åge på telefon fra Arguineguin på Gran Canaria, der han nylig har kjøpt seg bolig.

For når Sambandet spiller, skal det helst være full pakke, ikke konserter på 60–80 minutter.

- Vi sliter jo litt på festivaler som har timelange konserter som standard, ofte må vi søke om å få spille lengre sett. Vi har et repertoar med en obligatorisk pakke i bunn, så ønsker vi også å spille en del såkalt «nytt». En låt som «24.12» har begynt å strekke seg over ti minutter i lengde på konsertene, og sånt liker jeg. Så det ligger i kortene at vi trenger litt tid, forklarer han.

Markering av 70-årsdag

Åge og Sambandet ga ut sitt foreløpig siste album, «Sukker og salt», i 2014. Det begynner å bli på tide med et nytt, innser Åge, 2019 blir derfor ikke bare et år som preges av færre konserter.

- Jeg jobber med saken, og har mye liggende på mac-en. i 2019 fyller jeg 70, og «Levva Livet» feirer 35-årsjubileum. Vi skal ikke spille inn den på nytt, men en eller annen markering blir det, forteller Åge, som avslører at det fort kan ta både tre år eller mer å trykke utav seg ti-tolv låter. I motsetning til turnélivet, innvirker likevel alderstillegget positivt når det gjelder selve låtskrivingen. Selv om det å lage sanger tar mer tid enn det gjorde før.

- Fordi du er blitt mer selvkritisk?

- Det tror jeg ikke. Men det er noe med det å vente. Pirke litt borti han derre Åge, utfordre meg sjøl. Og fra det ståstedet jeg er nå, er det så mye å ta inn over seg. Så masse sprø folk rundt omkring i verden. Livet i et rockeband er ingen ting i forhold.

- Vi kan vente oss sanger med politisk brodd?

- Den typen sanger har jeg skrevet hele tida, men i dag pakker jeg dem mer inn og skriver mer indirekte. Det er enkelt å si at en politiker er en drittsekk eller en tulling. Men etter hvert har jeg strukket meg etter en form der det er mer rom for tolkning, mener han.

Hjem til påske

Åge Aleksandersen har skaffet seg bolig i byen Arguineguin på Gran Canaria, men reiser ofte tilbake til Norge også i vinterhalvåret – blant annet for å gjøre konserter med sin våpendrager fra Sambandet, gitarist Gunnar Pedersen.

Lørdag reiser han tilbake til Norge for å feire påske.

- Nå skal jeg inn og sjekke værmeldinga. Så får den avgjøre om jeg må belage meg på skismøring eller båtpuss!