Det var i 2012 at kunstnerduoen Michael Elmgreen fra Danmark og Ingar Dragset fra Trondheim ble spurt om å lage en utsmykning til stasjonsplassen.

De kom opp med forslaget «Forventning», som forestiller en ennå ikke avduket skulptur. Etter planen skulle verket avdukes i 2015, men det har latt vente på seg.

I hjembyen: Ingar Dragset (t.h.) og Michael Elmgreen ser fram til å på plass skulpturen i Dragsets hjemby. I september har kunstnerduoen en omfattende utstilling i White Chapel Gallery i London. Her fra da de fikk Liv Ullmann-prisen i 2012.

- Det handler om at planene for hele det omkringliggende området er blitt utsatt, sier Berit Kirksæther, ansvarlig for Trondheim kommunes ordning med Kunst i offentlige rom.

Kirksæther har fulgt prosjektet de to siste årene og er glad for at skulpturen nå kommer.

I 2015 ble Elmgreen og Dragset utnevnt til æresdoktorer ved NTNU

Avduking i august

- Målet er å få den på plass i løpet av sommeren. Det blir mest sannsynlig avduking i august rundt skolestart, sier Kirksæther.

- Det blir mest sannsynlig avduking i august, sier Berit Kirksæther, som er ansvarlig for Trondheim kommunes ordning med Kunst i offentlige rom.

Ingar Dragset forklarer at han ønsker publikum skal få noe å tenke på i møtet med skulpturen. Det er en oppfordring til å bruke fantasien, til å tenke seg hva som er under duken.

- Det som er under kan være i tråd med ens egne tanker og visjoner. Tittelen, «Forventning», henspiller på noe som er veldig inspirerende, som en inspirerende følelse, eller noe man ser fram til. Det kan også være noe man har problemer å leve opp til, eller som gjør en spent på andre måter, sier han.

Verket har endret seg på flere måter siden de laget den første skissen for seks år siden.

- Formen har endret seg underveis. Den er blitt litt smalere, litt mer monolitt-aktig, kanskje. Størrelsen er tilpasset andre skulpturer i byen, som Den siste viking og Stadsingeniør Dahl. Men det er den samme grunnideen, forsikrer Dragset.

I 2012 fikk Elmgreen og Dragset Adresseavisens kulturpris. Prisen ble begrunnet med at duoen har entret den internasjonale samtidskunstens elitedivisjon.

Jobber med plassering

Skulpturen er så godt som ferdig produsert, men det er ennå ikke endelig avgjort hvor den vil bli plassert. I de opprinnelige planene skulle den stå på selve stasjonsplassen, i utkanten mellom trappeløpene fra sjøgangen. Nå jobbes det med en midlertidig plassering, forteller Berit Kirksæther.

Stort prosjekt: Trondheim stasjonssenter er ikke ferdig tegnet, men fra Jernbanebrua kan usikten bli omtrent slik. Foto: ILLUSTRASJON: ARKIPLAN/ASPLAN VIAK

- Stasjonsplassen vil bære preg av å være en byggeplass i noen år fremover. Nå tror vi at vi har funnet en fin midlertidig plassering, før skulpturen flyttes til området når stasjonsplassen er ferdig. Vi gjør beregninger på fundamentering og alt som må til for at det skal se bra ut i omgivelsene. Vi tror det blir veldig bra, sier hun.

Da nyheten om skulpturen ble kjent, vakte det en viss debatt, blant annet i Adresseavisens spalter.

- Kunst vil heldigvis alltid være gjenstand for diskusjon, det vil sannsynligvis dette kunstverket også bidra til. At folk engasjerer seg er positivt, og vi ønsker diskusjonen velkommen, sier Kirksæther.

Pris: 3,9 mill. kr

Selv har hun bare sett skisser av skulpturen, men hun ser frem til å få den på plass.

- Jeg tror den passer veldig godt i området. Det blir spennende å se den i virkeligheten, sier hun.

Prisen som ble avtalt i 2012 var på 3,9 millioner kroner. Av dette vil om lag tre millioner gå til materialer, produksjon og transport, mens 900 000 kroner er satt av til kunstnerne for idé og arbeid.

Ettersom beløpet skal betales i euro, og eurokursen er høyere i dag enn for seks år siden, vil den endelige prisen bli noe høyere. Innkjøpet er en samfinansiering mellom Trondheim kommune, Bane Nor og Trøndelag fylkeskommune, forteller Kirksæther.

Prestisjeoppdrag i London

Den verdensvante kunstnerduoen Elmgreen og Dragset har mye spennende på gang. I mai skal de ha en utstilling i Lisboa og de jobber med en utsmykning som skal til Miami. Deres mest omfattende utstilling i år blir i prestisjegalleriet White Chapel Gallery i London i september.

- Det er en ærverdig offentlig institusjon som har eksistert siden 1930-tallet, et av de store, viktige stedene i London. De har hatt kontinuerlig bra program gjennom nesten 100 år. Vi er veldig spente, sier Dragset.

Utstillingen er over to etasjer og kunstnerne jobber fortsatt med det de skal stille ut. Dragset sier de ser for seg en stor installasjon i første etasje, i form av en nedlagt svømmehall, mens det i andre etasje blir en retrospektiv utstilling av deres arbeider.

- Vi har gjort mye i London gjennom årene, det er morsomt at vi blir invitert tilbake, sier Dragset.

Her er Ingars guide til fantastiske Berlin

Les flere saker om kunstnerduoen her