Når Gåte står på scenen fredag 17. august, er det første gang de spiller på Marinen.

Glemt er gangen da Pstereofestivalen i 2007 tok en frekkis og slapp kondomer ned over Storås fra helikopter – etter at Sveinung Sundli hadde oppfordret gjestene til å lage festivalbaby. Det faktum at Gåte hadde lagt opp før Pstereo ble arrangert første gang, har også vært en åpenbar hindring.

- Det har ikke vært naturlig tidligere, men nå føles det helt riktig. Vi gleder oss stort, det er den kuleste plassen å spille i Midt-Norge, sier Sveinung Sundli.

Ambisjonene spratt i været

Gåte annonserte comeback for under ett år siden, først med en alternativ besetning, men snart også med gitarist Magnus Børmark tilbake i folden. Siden har de gitt ut en kritikerrost ep og gjennomført en særdeles vellykket klubbturné. Sundli forteller at Børmarks inntreden ble en «game changer» som fikk ambisjonene til å sprette ytterligere i været.

- Har konsertene i vinter vært avgjørende for hvor hardt dere vil satse framover?

- Nei, vi skulle kjøre på uansett. Men så er det ulike nivå, og vi kunne fått dårlig mottakelse. Men for det første kjøpte folk billetter, og de kjøpte fort, på store, fine steder. Vi fikk kjempebra anmeldelser, bortsett fra en firer i Bergens Tidende, da. Det har vært helt supert, det har gått så bra som det overhodet er mulig å tenke seg på forhånd, sier Sundli.

SE BILDENE FRA BYSCENEN

Press fra publikum

- Om dette ikke hadde gått i orden, tror jeg veldig mange hadde blitt skuffa, sier Kim Aasli, bookingansvarlig for Pstereo. Han forteller om mange forespørsler om Gåte fra publikum, og de to utsolgte konsertene på Byscenen og strålende anmeldelser bare har gjort festivalen enda tryggere.

- Ikke nok med at Gåte er tilbake, de viser seg også å være overraskende relevante. Vi har hatt en dialog siden før jul, og begge parter har vært innstilte på å få til dette. Å presentere gode, trønderske band på Marinen er veldig stas for oss, sier Aasli.

- Det beste av det beste

Konserten topper en travel festivalsommer for bandet, som også inkluderer jobber på blant andre OverOslo, Malakoff og Ålesund Live. Bandet er i full gang med å planlegge 2019, og Sundli forteller at det ser sannsynlig ut også med spillerjobber i Danmark til høsten. Under Pstereo spiller Gåte fredag kveld, nest sist på hovedscenen før Thåström.

- Det passer utmerket, vi får skumring og slipper de aller fulleste folkene, ler Sundli, som forteller at bandet vil spille i én time, halve tiden sammenlignet med klubbturneen nylig.

- Det betyr at det blir det beste av det beste, vi skal uansett skape magi på Marinen. Sceneproduksjonen er viktig for oss, så det blir ikke noe tull!

Politisk rock og stonerrock

Sammen med Gåte slipper Pstereo også to andre band, norske Thulsa Doom og Philadelphia-bandet Sheer Mag.

Sistnevnte har med sin blanding av punk og 70-tallsrock blitt kritikerfavoritter og kultfavoritter.

- De har ei kruttønne på vokal, og er et veldig politisk band, forteller Aasli.

Thulsa Doom har kanskje gamle forgreininger inn i humorband som Gartnerlosjen og Black Debbath, men bandets stonerrock er såpass alvorlig ment at de regnes som et av sjangerens beste norske band. I liklhet med Gåte tok Thulsa Doom pause i 2005, men i fjor var de tilbake med albumet «A Keen Eye for the Obvious», som av flere blir regnet som deres beste.

Tidligere har Pstereo sluppet navn som Kraftwerk, Thåström, Aurora, Cezinando, Sigrid, DeLillos og Sløtface.

Sheer Mag fra Philadalphia kommer til Pstereofestivalen. Foto: pressefoto
Thulsa Doom kommer til Pstereo. Foto: pressefoto