Den unge politietterforskeren Robin Griffin kom tett innpå eget liv og oppvekst i den første sesongen av «Top Of The Lake».

I oppfølgeren har vi beveget oss fra Griffins hjemtrakter i New Zealand til hennes egentlige arbeidsmiljø i Sydney. Fra innsjø, landsbytullinger og bobiler, til havet, Bondi Beach og storbyen.

Jane Campion er kvinnen bak, og fortsatt er fokus på kynisk utnytting av unge kvinner, og fortsatt speiles Robins personlige utfordringer i den aktuelle saken som politiet etterforsker.

Mandagens andre krimpremiere er «Shetland». Les anmeldelsen av den her.

Historien tar utgangspunkt i et kvinnelik i en koffert ute i havet. Hun blir omtalt som «China Girl» før hennes identitet blir etablert. Offeret jobbet som prostituert. Hun var dessuten en av flere savnede unge jenter som var surrogatmødre for barnløse par; en virksomhet styrt av kyniske kriminelle.

Robin Griffin ble selv gravid som 16-åring, et resultat av en gruppevoldtekt. Datteren ble adoptert bort rett etter fødselen, og nå, når datteren selv fyller 16 år, møtes de to for første gang. Det viser seg at Robins datter, via jentas langt eldre kjæreste, har forbindelser til politisaken Robin jobber med.

Som i den første sesongen med «Top Of The Lake» kombineres en anstendig spenningsintrige med småsær HBO-estetikk, kreative rollefigurer og kvinnepolitisk engasjement.

Noe blir for sært, som en av tidenes minst sympatiske og samtidig minst interessante skurkeskikkelser - og en oppsiktsvekkende daff rolleskikkelse fra seriens største stjerne, Nicole Kidman. Hun fremstiller en middelaldrende akademikerfrue som har stilt sin adoptivdatter i forlegenhet med å flytte fra faren og innledet et lesbisk forhold.

Men det er ikke mye å utsette på Elisabeth Moss i hovedrollen som Robin Griffin. Siden forrige sesong har Moss gjort suksess i «The Handmaids Tale», og hun gjør ikke skam på sin posisjon som en av de sterkeste merkevarene i moderne tv-serier i rollen som den innbitt hardtarbeidende og skadeskutte Robin Griffin.

Selve greiai «Top Of The Lake China Girl» er samspillet mellom Moss og Gwendolyn Christie (Star Wars, Game of Thrones) som den mindre erfarne kollegaen Miranda. Skyhøye og forsiktige Miranda og angst-aggressive Robin. De er virkelig et snedig par, og samspillet utvikles gjennom konflikt til vennskap i de seks episodene. Det er varmt, men rart - mens serien som helhet kanskje kan beskrives som kjølig og rar. Men absolutt ganske fin.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL

Elisabeth Moss gjør ikke skam på sin posisjon som en av de sterkeste merkevarene i moderne tv-serier.
Akademikerfrue i midtlivskrise: Nicole Kidman er på en snartur hjemme i Australia, men gjør kanskje sin minst interessante rolleskikkelse.
Litt av et par: Eliabeth Moss og Gwendolyn Christie er den umake etterofrskerduoen som jobber med saken om den myrdede China Girl.