På sitt forblåste Shetland står kriminalinspektør Perez fjellstøtt i sin evinnelige losjakke.

Vi føler oss som vanlig trygge på at han også vil lose oss gjennom drapsintrigen og finne rett gjerningsperson. Uten å røpe altfor mye, vil han gjøre det denne gangen også. Men det tar vel lang tid, seks timer tv, før han kommer så langt.

Delvis kan dette skyldes at seriemakerne har gått tom for originalhistorier fra forfatter Ann Cleeves, som står bak krimromanene «Shetland» bygger på. (TV-kjenningen «Vera» er basert på en annen krimserie av Cleeves.) Denne sesongen er basert på karakterer skapt av Ann Cleeves, som det heter. Men det virkelige problemet er nok likevel at de ha smurt spenningen for tynt utover. Seks timelange episoder er mye for én enkelt etterforskning, selv om det etter hvert er snakk om to mord med 23 års mellomrom.

Mandagens andre krimpremiere er «Top Of The Lake - China Girl». Les anmeldelsen av den her.

I 1993 ble Thomas Malone dømt for drapet på tenåringen Lizzie Kilmuir. I 2016 fører nye DNA-bevis til at Malone blir frikjent og løslatt fra fengsel. Ikke lenge etter at Malone kommer hjem til Shetland, blir journalisten Sally McColl funnet kvalt på samme måte som Lizzie Kilmuir, og bygdedyret reiser seg for alvor mot Malone. Få tror på hans uskyld, spesielt ikke ofrenes familier. Perez møter også motstand blant egne etterforskere når han bestemmer seg for å søke bredt etter mulige gjerningspersoner.

Ett av sporene følger avdøde journalist McColls arbeid med høyreekstreme miljøer i Bergen (og Voss). Vi møter skuespillere som Kåre Conradi og Hege Schøyen i noe som verken er deres største eller mest overbevisende roller. Denne sekvensen er visstnok blir redigert like før visning i Norge, blant annet er navnet til ABB tatt bort fra dialogen. Det er kanskje det mest interessante med hele avstikkeren. Turen til Bergen (og Voss) avdekker ellers at tv-serien «Shetland» fungerer best og er mest troverdig når den holder seg på Shetland.

Og, uten å røpe altfor mye, løsningen på disse mordmysteriene finner Perez & kompani når de legger bort kikkertene, igjen tar på lesebrillene og fokuserer på intriger i nærmiljøet.

Det kan gå hardt utover lokalsamfunnet når det er såpass mange lokale ofre og ugjerningsmenn i en serie fra et lite og nøye definert lokalsamfunn. I ånden til moderne krim, er det jo også gjerne folk fra hovedpersonens nære bekjentskapskrets som er involvert. Vil det være mordofre og skurker igjen til nye sesonger med Shetland, kan man tenke.

LES OGSÅ Mørk spenning fra Island

Men så kommer man på de ti årene John Nettles fakket skurker som politietterforsker «Bergerac» i Jersey. Når Bergerac ikke gikk tom, vil vi tro Perez vil ha sitt i noen år til. Det er fint, vi setter stor pris på ham, hans etterforskningsgruppe og nære familie. Men vi håper på mer konsise fortellinger i fremtiden.

Anmeldt av OLE JACOB HOEL

En mann og hans losjakke: Etterforsker Perez, i Douglas Henshalls skikkelse, er til å stole på. Han finner morderen. Også denne gangen.