Forfatterens andre spenningsroman lider av det samme som krimdebuten «Mørkets ansikt» fra 2012, altfor mange ledetråder og et persongalleri som ikke står helt til troende. Samtidig må det sies at en bedre naturskildrer i norsk krim skal en lete lenge etter.

Åstedet for årets roman er som i den første i Valdres og Fagernes. Det er egentlig godt gjort å få til et plott så heftig som i en liten by som Fagernes med sine knappe to tusen innbyggere. Lokalkrim krever sin kunnskap, men at det skal finnes en serbisk leiemorder i lakksko på fjellføre, er vel i grenseland overkrydring av en rett som ennå ikke har funnet sin oppskrift.

Vel, historien starter med mordet på en ung kvinne, Agathe, som har vært kjæreste med en slem profesjonell håndballspiller, Birk, som nå har blitt henfallen til rus. Hun er egentlig forlovet med en annen, men sæden til eksen i Agathe er fersk. Noen slenger liket av kvinnen ned på Valdresekspressen i fart, som kjører ut av veien og fem personer dør inne i bussen.

Enda et mord skjer og byens løseste fugl, uteliggeren og drankeren Claus, et klassisk mobbeoffer fra barndommen, får mistanken på seg. En skjeggete, uflidd mann som ser minst tyve år eldre ut enn han er, men som kan fjell og skog ut og inn. Her livnærer han seg på granskudd, skvallerkål, løvetannblader, snegler og bær. Hvis han ikke bryter seg inn i hytter på jakt etter hermetikk og sprit.

Men pedofili må jo inn i en krimroman, også i denne. Mange krimromaner jeg har lest i de siste årene har pedofili som en handlingsforsterker og vemmelsesindikator. Opp i det hele er lensmann Georg Bråten satt til å nøste opp i forbrytelsen, en mann som kollapset i Oslo av overarbeid og samlivsbrudd. Dessuten er han under intern etterforskning på grunn av vold og har en stor fiende i en annen politimann som følte seg forbigått da Bråten fikk stillingen som lensmann.

Et nifst sagn fra 1600-tallet ligger som glasur over historien, men Bråtens fisketurer og fuglekikking redder leseopplevelsen for undertegnede.

Anmeldt av STEIN ROLL

LES OGSÅ: Fascinerende fra Trondheims kriminelle fortid

LES OGSÅ Mørk spenning fra Island