Jeg følger AFK på Instagram og i andre kanaler. Da jeg så prosjektet, før det ble satt opp, tenkte jeg umiddelbart at nå blir det drama, sier Ståle Gerhardsen.

Sterke reaksjoner

Det kan man si. På fb-siden Vi som støtter Sylvi Listhaug er bildet delt 97 ganger og har fått 744 kommentarer i løpet av 20 timer.

Bildet er laget av AFK artworks, og har fått tittelen «Making a martyr». Kunstneren selv sier at bildet er en kommentar på Listhaugs retorikk.

– Jeg har selvsagt ikke et ønske om å korsfeste Sylvi Listhaug. Bildet er ment som en kommentar på hennes retorikk. Der hun nå «ofrer seg» for å opprettholde Frp i regjering, der hun sier at hennes ytringsfrihet blir kneblet foran et fulltallig norsk pressekorps, da hun i realiteten ble stanset i å ytre høyreekstreme meninger, konspirasjonsteorier og hatretorikk av et flertall på Stortinget, sier AFK til Dagen.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener motivet har såret mange, og sier til Bergens Tidende at han synes kunstuttrykket er usmakelig.

Listhaug selv har så langt ikke kommentert maleriet.

- Herlig kommentar

Gateskunstner i Trondheim, Ståle Gerhardsen, mener AFK er spot on i sin visuelle kommentar.

- Jeg synes det er en herlig kommentar. Jeg er ikke så glad i persongreier, men synes Listhaug har gjort saken personlig selv. Det er jo egentlig en visuell variant av kommentarene som er skrevet.

- Er bildet vellykket?

- Her har brukt paste-up, det vil si at bildet i hovedsak er malt ferdig og limt opp. Deretter har de trolig malt litt ekstra, og gjort blomstergrepet. Det er en bra tøtsj. Noen roser er malt, andre er ekte. Bildet er tatt ut av veggen, det er både lekkert og litt morbid.

Roser er uttrykk for ulykke og at det har skjedd noe kjipt.

Gerhardsen er også imponert over plasseringen av bildet.

- Den er genial. Bildet er innrammet av doriske søyler, overdådig og herskapelig. Det blir et bombastisk uttrykk, der selvhøytideligheten kommer fram i selve arkitekturen. Det er rett og slett bra tenkt og dyktig gjort.

- Listhaug på korset, det er drøyt. Hvor går grensen?

- Jeg ser at folk har reagerer på parallellen til frelseren og Jesus, men dette er nok mer en kommentar til situasjonen hun selv har satt seg i. Jeg mener kommentaren er spot on!  Hadde det vært Trump, ville ingen ha reagert. Tenk bare på alle tegninger og bilder som er gjort av ham, med bleie og bæsj, og i det hele tatt. Men han har vi blitt vant til. Listhaug er nær, det rammer hardere. Alle har ment og syntes på begge sider.

Bildet oppsummerer debatten og kommentarene, mener Gerhardsen. Som aller helst hadde ønsket at dette ble punktum i saken.

- Det som er dumt er at nå får den ny vind. Helt ærlig er jeg litt mett av Listhaug. Sånn sett kunne dette vært et fint punktum. Jeg er heller ikke så glad i polarisering, vi må kunne klemme de vi ikke er enige med også.

- Når blir gatekunst ulovlig?

- Jeg gjør ikke ulovlig gatekunst, det var jeg ferdig med som tenåring. Men jeg vil ha frie tøyler om jeg får et oppdrag. Jeg skisserer opp først, hva jeg har tenkt, og så kan jeg alltid velge å si nei til oppdraget hvis det ikke blir godkjent.

Når Gerhardsen lager gatekunst i verneverdige områder og boligmiljø, må han ha godkjenning fra byantikvaren. Ellers bestemmer gårdeier over sin eiendom.

- Andre ganger trenger jeg godkjenning fra Statens vegvesen, dersom kunsten kommer for nær vei og utgjør en risiko i trafikken.

Og – jeg sier nei til forespørsler der jeg ikke ønsker å sette min signatur. For eksempel takket jeg høflig nei til å male der de setter opp nye Nidarøhallen. Når det gjelder uttrykk som krenker, og som setter folk i offentlig gapestokk, er jeg ikke sikker på jussen. Det må du sjekke med jurister.

Blir foreløpig hengende

Det er uklart om kunstneren har hatt tillatelse til å lage gatemaleriet.

Planen er å la det få stå der inntil videre, sier en av beboerne i bygget som natt til mandag fikk påmalt motivet av en korsfestet Sylvi Listhaug (Frp).

– Det er mange meninger om bildet, men foreløpig er det flere beboere i sameiet som ikke er tilbake fra påskeferie, og vi har ikke fått diskutert hva vi vil gjøre med det ennå, sier beboer Sunniva Hellene til Bergensavisen.

Tilbake i Stortinget

Tirsdag 3. april er det klart at Sylvi Listhaug (40) går inn i Stortingets helse- og omsorgskomité, etter at hun trakk seg som justisminister 20. mars.

- Jeg gleder meg til å jobbe sammen med Bård Hoksrud i helse- og omsorgskomiteen, sier Listhaug.

Mange symboler: Sylvi Listhaug på korset, med tornekrans, kors, pentagram, Frps logo - og i bikinilinjen står det skrevet Min kamp. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix
Forbindes med ulykke: - Å bruke roser på denne måten er både lekkert og litt morbid, sier Ståle Gerhardsen, gatekunstner i Trondheim. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix