- Det var en stor, positiv overraskelse, sier komponisten om sitt fireårige arbeidsstipend, som hovedsakelig skal benyttes til oppføring av hennes musikalske verk med tekster av den svenske lyrikeren Tomas Tranströmer, som er planlagt i Trondheim i 2020.

Ellen Sherry Lindquist er amerikansk, men har i de siste seks årene bodd i Rissa. Bakgrunnen for det valget er hennes nederlandske mann Anton van Genugten, som var elev på Fosen folkehøyskole på 90-tallet, har holdt jevn kontakt siden – og slo til da han ble tilbudt jobb som lærer i økologisk jordbruk. Da flyttet hele familien til Norge.

Lindquist underviser i komposisjon på NTNU, i et vikariat for Ståle Kleiberg, og på bachelorsnivå på Olavskvartalet, og har i noen år arrangert konsertserien Huskonsertene i Rissa.

Tranströmer var selv involvert

Lindquist har en betydelig komponistgjerning bak seg, men musikkteaterforestillingen «Drömseminarium» har vært et sentralt prosjekt i mange år, lenge før hun flyttet til Norge. Den svenske nobelprisbelønte forfatteren døde i 2015, men Tranströmer var selv involvert i prosjektet mens han levde.

Tranströmers dikt blir dels sunget, dels blir de erstattet av musikk i forestillingen. – Han sa selv at musikken var som en ny oversettelse av poesien, og det ble jeg veldig glad for å høre, sier Lindquist.

Hun har samarbeidet en hel del med Trondheim Sinfonietta, som blir en del av oppsetning i Trondheim. Det gjør også noen av de opprinnelige samarbeidspartnere, fra tiden før hun flyttet til Norge. Men Lindquist ønsker å trekke mange lokale aktører inn i oppsetningen, og er i dialog med flere. Oppsetningen involverer 14 musikere (hvorav to er sangere), som også er skuespillere på scenen. Mange brikker skal på plass i tiden som kommer, blant annet hvor stykket skal fremføres.

LES OGSÅ: Det er ganskle svulstig, så jeg håper

Statens arbeidsstipend for kunstnere administreres av Kulturrådet, og deles ut fra ett til fem år. Det årlige beløpet er i 2018 satt til kr 261 539.

Tre år til Ola Kvernberg

Andre trønderske kunstnere som fikk arbeidsstipend ved denne utdelingen er folkemusiker Sturla Eide (to år), jazzmusiker Ola Kvernberg (tre år), populærkomponist Marcus Forsgren (ett år), skuespiller Katja Brita Lindeberg (to år), musiker Jørgen Skogmo (to år).

I tillegg er det gitt stipens til følgende yngre kunsterne: forfatter Margrethe Aas (ett år), komponist Siri Langøigjelten (to år), skuepiller Siri Lindberg (ett år), billedkunstneren Charlotte Rostad ( to år), billedkunster Erlend Grytbakk Wold (ett år), forfatter Ingrid Ovedie Volden (ett år) musiker Marianna Sangita Angeletaki Røe (vokalist i Broen) (to år) og musiker Mette Henriette Martedatter Rølvåg (to år).