- Jeg skal pitche ideen om skolefaget «Livet», som skal starte helt fra 1. klasse. Her skal elevene trene på å snakke om hva de føler, fem timer i uka helt til du er ferdig på skolen. Det hadde forhindret mye elendighet, sier Sondre Justad.

Lofotværingen (27) nyter enorm suksess, både med sitt nye album «Ingenting i paradis» og som liveartist. Torsdag, fredag og lørdag holder han hele tre utsolgte konserter i Storsalen. Populariteten tror han kan skyldes at han synger tydelig og gjenkjennelig om følelser – noe som slett ikke er en selvfølge for en ung, norsk mann.

- Vi i Norge, og spesielt gutter, er altfor dårlige til å uttrykke følelser og snakke om dem. Noe som er helt idiotisk, når en tenker på hvor mye de styrer livene våre. Vi er blitt så gode på systemer og målbare ferdigheter, men ikke på følelser, sier Sondre Justad over en kopp svart kaffe på Ni Muser (men ikke før han har testet pianoet i hjørnet, til kafégjestenes forlystelse) – et steinkast unna der han senere i sommer også skal spille for 6000 i Borggården under Olavsfestdagene.

Følelser ingen privatsak

Justad er bevisst sin rolle som forbilde på dette feltet, og ønsker å pushe seg selv. Han tror det handler mest om frykt, man er redd for å bli utstøtt og sett på som rar. Så viser det seg at vi egentlig er ganske like og strever med mye av det samme, og at det handler om å akseptere seg selv som god nok. «Uforklarlig blir æ modig og sårbar på samme tid» synger han på «Ikke som de andre», avslutningssangen på det nye albumet.

- For meg er det ingen motsetning, tvert imot er det en sammenheng. Å anerkjenne sin egen utilstrekkelighet kan også gi styrke og selvfølelse, mener Justad. Han har knapt møtt negative reaksjoner på sin åpenhet. Heller ikke da han på «Lindmo» nylig antydet en åpen holdning til kjærlighet som fikk mange til å spekulere i om han er bifil.

- Det aller meste jeg får høre er positivt. Men jeg tror nok mange kan bli skremt og mene at mine følelser er en privatsak. Men det er det ikke. Vi er så himla gode på alt det andre, nå må vi bli flinkere på å snakke om hvordan vi har det. Jeg får generelt mindre reaksjoner fra gutter – i alle fall offentlig. Men de kan sende meldinger, eller komme bort til meg på byen når de har drukket litt, og si at de likte det jeg skrev og kjenner seg igjen, smiler Justad.

Lever ut barndomsdrømmen

De tre konsertene i Studentersamfundet ble utsolgt på utrolige 20 minutter.

- Det er jo helt galskap, og ikke minst veldig overraskende. De spurte til og med om vi ville gjøre en fjerde konsert, men da sa jeg stopp, ler Justad. Han sier han ikke klarer å forholde meg til hvor mange som kommer på konsertene, eller hva folk legger i sangene hans.

- Det hele er veldig surrealistisk. Samtidig lever jeg ut barndomsdrømmen, det var hit jeg ville.

- Er det blitt slik du trodde det skulle bli?

- De gangene jeg klarer å stoppe opp og sette ting i perspektiv, så ser jeg at virkeligheten stemmer med drømmen. Jeg har gått tilbake og lest i dagbøkene mine. Der skrev jeg om å lage låter, jobbe i studio og reise rundt for å spille for folk. Så var det et par ting til – jeg ville holde på med teater og jobbe med menneskerettigheter. De to siste har jeg måttet sette på vent, men det kommer det også – sakte, men sikkert!

«Vær ydmyk og beskjeden»

Det hektiske popstjernelivet er ellers noe som passer Justad godt, nysgjerrig som han er på andre folk. Han ser på det som en ære å få treffe 20 nye mennesker på hvert spillested og bli litt mer kjent med dem.

- Så er det sikkert enda flere enn 20 som ønsker en bit av deg på hvert sted?

- Ja, men det handler om å sette grenser for seg sjøl, når begeret er tomt for energi. Men alle jeg møter er veldig hyggelige. Folk som vil ta bilder, unnskylder seg som regel og vil nødig være til bry. Det sitter i folkesjela, det der. Første gang jeg skulle opptre på tv, på P3 Gull, fikk jeg tekstmelding fra faren min. «Husk å være ydmyk og beskjeden», skrev han. Det sier mye om kulturen jeg kommer fra, det handler om å respektere folk og ikke ta for mye plass.

Slipper taket på scenen

- Men på scenen tar du plass?

- Det er en balanse der også, det er viktig å vise takknemlighet, stoppe opp og kjenne på hvor heldig jeg er, hvor stort dette er for meg. Samtidig skal det være fest, dans og glede. Og på fest unnskylder man seg ikke!

Justad har et svært godt renommé som liveartist. Hemmeligheten er å slippe taket, mener han.

- Når jeg klarer det, når jeg bare kan være i musikken og stemningen i rommet, har jeg det som best. Samtidig handler det ikke om å spille FOR et publikum. Vi skal skape noe i lag, synge sammen og bli ett. Litt av ideen med denne turneen og sceneløsninger og sånt, er å komme tettest mulig på publikum. Jeg er selv glad i fest og sosiale lag, og ønsker å skape en følelse av at man er med på noe stort og gi publikum eierskap til opplevelsen.

Havet gir og havet tar

Det nye albumet «Ingenting i paradis» er blitt godt mottatt, men hovedpersonen selv følte seg langt fra sikker. Han var mer nervøs enn før debuten, arbeidet var mer komplekst og Justad involverte seg mer i alle sider av prosessen. I tillegg kom høyere forventninger til ham selv og hva det skulle bli. Det tok lang tid å skape en helhet, med låter som spiller på lag med hverandre. Justad forteller om hvordan han har forsøkt å bruke symbolikk som går igjen i flere sanger og kommenterer hverandre. Ild, hav og himmel er gjentagende elementer i låtene.

-Havet er det største vi har, og det er også utrolig viktig der jeg kommer fra. For meg, da jeg vokste opp, var havet verden. Så det er noe som er mitt, samtidig har det mange andre betydninger. I forbindelse med flyktningkrisen ble det et symbol på både frihet og død, mens det i miljøsammenheng har en annen betydning, med oljeboring og plastproblem, forklarer han.

«Tidenes kveld» i Borggården

Tre dager til ende i Storsalen er ikke det siste vi får se fra Sondre Justad i år, 2. august står han på scenen i Borggården under Olavsfestdagene.

- Da manageren min fortalte at han hadde sagt ja til at vi skulle spille i Borggården, spurte jeg om han var blitt gal! Det blir den største egne konserten vi noen gang har gjort. Så jeg kan love at vi skal peise på og skape den største produksjonen vi noen gang har hatt. Teaterbakgrunnen gjør at jeg liker å leke med dramaturgien i en konsert, og det blir gjester og andre overraskelser. Vi skal prøve å skape tidenes konsertkveld, lover Justad.

Lager fest: - Det er viktig å vise takknemlighet, stoppe opp og kjenne på hvor heldig jeg er, hvor stort dette er for meg. Samtidig skal det være fest, dans og glede. Og på fest unnskylder man seg ikke, sier Sondre Justad. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen