Det lukter grønnsåpe i hovedbygningen på Ringve Museum nå. Ikke sur røyk. Og flyttesjauen er i full gang. Digre flygeler, cembaloer og pianoer ble heist inn gjennom vinduene onsdag ettermiddag.

Les også: Etterlyser Victoria Bachkes tømmerhus

Unntakstilstand i tre år

- Det har vært unntakstilstand i nærmere tre år, sier museumsdirektør Ivar Roger Hansen, og sikter til en lang oppussingsperiode, lengre enn først antatt. Det som fortonet seg som en brannkatastrofe tredje august i 2015, ble etter hvert en anledning til å skrelle bort alt som ikke tilhørte det originale interiøret slik at bygningen nå fremstår langt mer autentisk. I tråd med det opprinnelige uttrykket.

Innvendig er bygningen nå tilbakeført til 1880-årene, tiden rett etter den store ombyggingen da huset fikk sveitserstildetaljer, tårn og en hagestueveranda. Utvendig har huset fortsatt en del av de nyere tilbyggene som trappehus og trappetårn, elementer som ikke var der i 1880.

- Det går mye i elegante pastell- og rosatoner i huset her, det er litt feminint med andre ord, forteller, Lars Erik Brustad Melhus, museumspedagog og prosjektleder for oppussingen.

Barbara Bachke var interiørarkitekten

- Var det en kvinne som sto bak det opprinnelig interiøret?

- Det er det vi liker å tro, for vi vil gjerne fortelle historien om Barbara Bachke, husfrua her som flyttet hit i 1878. Og hun hadde mye med innredningen og oppussingen av huset å gjøre, så dette er nok Barbaras smak, sier Melhus.

Historiske fløyelslignende tapeter, håndtrykt i England. Tysk linoelumsbelegg. Strekdekor, sjablontrykk og frihåndsmaling. Alle fargene er kartlagt, og de har skaffet seg en oversikt over når de ulike fargene og tapetene kom på veggene.

Hovedbygningen på Ringve er nå tilbakeført til 1880-årenes interiørstil. Det var en saftig interiørperiode, ifølge Lars Erik Brustad Melhus.

- Det var en saftig interiørperiode med svulstige elementer. Og nå har vi belegg for de interiørvalgene vi har tatt, sier Melhus.

Interiøret tilbakeført til det opprinnelige

Innvendig er bygningen nå tilbakeført til 1880-årene, tiden rett etter den store ombyggingen da huset fikk sveitserstildetaljer, tårn og en hagestueveranda. Utvendig har huset fortsatt en del av de nyere tilbyggene som trappehus og trappetårn, elementer som ikke var der i 1880.

- I dette rommet var det en mørk grønn vegg som var malt rett på gips. Her så det ut som papiret på Kvikklunsj i rødt, og gult og grønt fra en oppussing som trolig er gjort i nyere tid, forteller Melhus og tar oss med inn i en stue med franskinspirert tapet i duse pastellfarger.

Før brannen var det rundt 500 gjenstander i huset, og nå skal rundt 300 gjenstander føres tilbake til huset igjen. Tre pianoer ble totalt ødelagt. Og tre nye har kommet til.

- Publikum vil nok kjenne igjen noen av rommene, men enkelte rom har fått store endringer blant annet ved at vi har lagt større vekt på den norske musikkhistorien og 1880-årene. Det er en slags tidsreise tilbake til denne perioden, sier Melhus.

Stor betydning for publikum

- Hvordan blir det å ta i bruk dette huset igjen?

- Nærmere tre års fravær har hatt enorm betydning for arbeidet på Ringve generelt, og ikke minst for besøket. Det er jo dette huset som utgjør hovedutstillingen av det vi tilbyr, sier Jorunn Mo, kommunikasjonsrådgiver ved Ringve.

Ringve museums hovedbygning er nå ferdig restaurert etter nærmere tre års restaurering. Jorunn Mo, kommunikasjonsrådgvier ved Ringve.

Publikumsbesøket har ligget på rundt 30 000 i året de siste årene og ville trolig ha vært noe høyere med hovedbygningen intakt, ifølge museumsdirektøren som håper på en publikumsøkning med gjenåpningen av bygget. Ny kunnskap gjør dessuten at de nå kan fortelle en helt annen historie om byggets opprinnelse og interiørhistorie.

Les også: Ett år etter har ikke gjenoppbyggingen startet

Et forskningsprosjekt

- Vi har jo fått gjort mye med bygningen som ville ha vært utenkelig uten brannen. Jeg har holdt en rekke foredrag om brannen på Ringve i både inn- og utland med overskriften fra nesten katastrofe til nye muligheter. Oppussingen har vært et forskningsprosjekt der vi har forankret alt i kunnskap om tradisjon, sier Hansen.

Skadene etter selve brannen er utbedret for 17 millioner kroner og dekkes av forsikringsoppgjøret. I tillegg har oppgraderingen av bygget kostet seks millioner kroner.

- Vi håper å få til et spleiselag med stat, fylke og kommune for å finansiere dette, noe som vil bli avgjort i løpet av året. Det har vært et møysommelig arbeid, og et 20-talls personer har vært i sving mer eller mindre kontinuerlig i disse tre årene. Men så har også huset endret karakter fra å være en litt grå trønderlån til å bli en herskapsbolig, avslutter Hansen.

Les også: Propanbrenner forårsaket brannen på Ringve museum