«En gang var vi vikinger» beskrives som «en komedie om en gjeng ekstremt avslappede trøndere som nyter livet i downtown Trondheim». Handlingen skal i sin helhet foregå i Trondheim og omegn.

Manus og regi er ved utflyttet trondhjemmer Ole Martin Hafsmo, som nettopp var aktuell som regissør av Ylvis-serien «Stories from Norway». Han er også mannen bak videoen til verdenshit-en «The Fox» fra samme brødrepar.

Belieber: Ole Martin Hafsmo under innspilling av «Stories from Norway». - Det er fra episoden der vi gjenskapte da Justin Bieber besøkte Norge, sølte noe vann på scenen og deretter forlot landet i sinne. Vegard Ylvisåker spiller Justin Bieber. Jeg er han sure skalla fyren, sier Hafsmo.

– «Ekstremt avslappede trøndere». Er det sånn du ser på oss som bor igjen her?

– Hehe, nei, ikke generelt, dessverre. Men det er et spesielt miljø jeg har tatt for meg, som er inspirert av miljøer jeg har vanket litt i selv, og som jeg alltid har vært fascinert av. Dette er ekstremt morsomme folk, som har mange kule historier. De har ikke nødvendigvis så mye penger eller prestisjefylte jobber. Men de er allikevel livsglade og flinke til å leve livet, sier Hafsmo, og legger til:

– Men dette er på ingen måte selvbiografisk. Jeg har tatt tak i trønderske røverhistorier, som du ikke aner om er sanne - eller forbanna løgn, og har prøvd å plassere dem på karakterene vi har bygd opp.

En av dem er «Yvonne», en kvinne i 40-åra som «elsker katastrofale mannfolk». Det topper seg når hun treffer «machofadesen Howie», og nå må de oppegående ungene hennes ta affære. Men det skjer åpenbart ikke uten forviklinger.

I lufta: Ole Martin Hafsmo på befaring inne i det som skulle forestille Justin Biebers privatfly i «Stories From Norway». - Jeg prøver å se grublende og alvorlig ut, men vet virkelig ikke hva jeg driver med, sier Hafsmo.

800 på slektstreff

43-åringen Hafsmo, som har «alt for stor slekt i Trøndelag», forteller at han er inspirert av Coen-brødrenes filmklassiker «The Big Lebowski» (1998) og tv-serien «Shameless», som er produsert i egne utgaver i England og USA.

– Dette er karakterer som ikke er født med sølvskje i munnen. Men historiene fortelles ikke som tragedier, som ofte skjer når «arbeiderklassen» skildres på film. Her er det masse overskudd og humor, og de er åpenbare helter i sitt univers, sier Hafsmo.

Bestefaren: Leidulf Hafsmo, Ole Martin Hafsmos bestefar, arrangerte et legendarisk slektstreff i 1993. Nå håper barnebarnet å gjenskape stemningen i en ny film.

Han forteller at han har latt seg inspirere av bestefaren Leidulf Hafsmo. Mange kjenner 84-åringen fra Snillfjord som tannlege gjennom mange år i Trondheim. Men han er også lyriker og musiker med et tydelig trøndersk uttrykk, og opphavsmann til låter som «Gammelungkarn» og «Livet e' itj for amatøra». En sentral – og dyr – scene i den planlagte filmen er inspirert av Hafsmo-slektas gedigne slektstreff på Hafsmo gård i Snillfjord i 1993. Hafsmo senior hadde leid inn et sirkustelt for anledningen og det kom tankbil med rømmegrøt som sørget for serveringen av de 800 gjestene.

– Selv var jeg på New Zealand, men jeg har fått gjenfortalt fantastiske historier fra denne dagen. Men det blir jo en alt for kostbar scene, hvor alt for mye skjer. Produsenten ville ha maks 300, helst bare 20 gjester. Men det må være 800, sier Hafsmo.

Alvor og humor

Nå er de på utkikk etter kandidater til to større roller – ei jente på 10–14 år og en gutt på 16–20 år. Mandag og tirsdag er det auditions på Isak, hvor unge håpefulle kan prøve seg.

Filmskaperne beskriver auditionen som enkel. Du må ikke ha erfaring fra film eller teater, og du trenger heller ikke forberede deg noe spesielt. Men det er to krav: Kandidatene må ha lyst til å prøve seg foran kamera, og de må snakke trøndersk. De som er under 18 år må ha tillatelse fra forelder eller foresatt for å delta.

På settet: Ole Martin Hafsmo med Ylvis-brødrene Vegard og Bård Ylvisåker og Calle Hellevang-Larsen og Magnus Devold. Hafsmo kommenterer slik: - Meg omringet av norske komikere jeg er tvunget til å samarbeide med. Det er som å jobbe i et sirkus. Folkene rundt deg kler seg som på sirkus og de snakker som om de jobber på sirkus, sier Hafsmo.

–Du har hatt stor suksess med Ylvis-prosjektene. Hva er den viktigste lærdommen fra disse årene?

–Vi har jobbet i ulike sjangre. Men veldig mye av humor vi lager er dokumentarisk og basert på virkeligheten, på en eller annen måte. Til og med «The Fox» er sånn. Hva sier det dyret? Når vi tar tak i ting som er sant, og prøver å tulle med det, resonnerer det i publikum også. Sånn var det for eksempel med episoden om stupetårnet på Hamar, som vi fikk ekstremt bra tilbakemelding på. Det handler om at det også er deilig å le av en sånn sak. Og humoren står sterkere når det noe sant i bunnen. Det er den viktigste lærdommen jeg sitter igjen med.

Hafsmo var også sentral i innspillingenen av «Fyllekjøringen» og «Northug – en familiehistorie» som tok for seg Petter Northugs fall etter fyllekjøringen våren 2014, og oppturen med VM året etter.

–Det er mine favorittepisoder, og han takla det så bra selv. Han la ut meldinger som «hva liker du best av pottitåker eller Ylvisåker?», og filmet mens han satt i baksetet og sang en av sangene. Vi hadde jo håpet at han skulle komme til OL, og jeg tror nesten vi tok det tyngre enn ham. Nå er det godt å se at han gjør det bra igjen. Vi får håpe det var de tv-episodene som gjorde at han fant igjen formen, sier Hafsmo og ler.

God gli: Ole Martin Hafsmo på det som skulle forestille skiene Petter Northug brukte til å trene seg tilbake til overlegen seier i Falun-VM. Northug var tema for to episoder i Ylvis-serien «Stories from Norway».

Blir dyrt

Nå håper han å kunne dyrke sitt eget, trondheimsbaserte prosjekt. Filmskaperen har jobbet med manus til «En gang var vi vikinger» i flere år. Oslobaserte Tordenfilm er produksjonsselskapet som står bak. Takket være utviklingsmidler fra både det regionale fondet Filminvest 3 og Norsk filminstitutt har selskapet fått mulighet til å lage en kort pilotfilm i Trondheim sammen med lokale krefter nå før sommeren. Derfor har de begynt å søke etter skuespillere allerede nå.

Hafsmo håper å gjøre opptakene til filmen i 2019, men han føler seg ikke trygg på at finansieringen kommer på plass.

– Vi holder på å budsjettere nå. Dessverre blir det ikke den billigste filmen, litt på grunn av slektstreffet, hvor det er masse fysisk handling. Det er også lagt inn noen drømmesekvenser som er dyre å lage. Det er mange om beinet og jeg har kjøpt inn noe rødvin og sprit, som jeg har på luringa om det blir et nei. Men jeg krysser likevel fingrene for et ja.

Hafsmo er utdannet ved Den norske filmskolen. Han debuterte som spillefilmregissør med ungdomsfilmen Switch i 2007, og står blant annet bak regien av tv-programmene «Typisk norsk», «Ut i vår hage».

Kamera går: Ole Martin Hafsmo under opptak foran monitoren. - Den er min aller beste venn. Jeg drar ingen steder uten monitoren, sier regissøren.

Dersom «En gang var vi vikinger» blir en realitet, blir det den andre store trondheimsfilmen. Først ut var «Kvinner i for store herreskjorter» (2015), regissert av Yngvild Sve Flikke.

– Jeg er fan av den og likte den veldig godt. Filmen vår er ganske annerledes, og er dessuten en ren komedie. Den skal heller ikke vise en idyllisert Bakklandet-verden, men heller steder i Trondheim du kanskje ikke har vært eller sett før, sier Hafsmo.

Han nevner gamle, smale veiter. De skal se etter steder på Kattem, Flatåsen og Valentinlyst. Og høyblokka på Risvollan er allerede skrevet inn i manus.

– Vi vil vise «skjulte» trondheimsperler, og at det ikke bare handler om bryggene, Bakklandet og Solsiden, sier Hafsmo.

Auditionen foregår i Kulturhuset Isak mandag 7. mai mellom klokken 14–19. Tirsdag 8. mai er det også audition på samme sted, til samme tid. Om du har en kort dans eller tekst, på maks tre minutter, er det mulighet for å fremføre det.

Høyt oppe: Ole Martin Hafsmo med Bård Ylvisåker på skuldrene. - Et symbolsk bilde det der - jeg står bokstavelig talt med mannens karriere på skuldrene, sier Hafsmo.