Dette er første gang den amerikanske musikklegenden er på turné i Norge.

Sist Crosby spilte i Norge var i Oslo i 2015, som ledd i en gjenforeningsturné med Crosby, Stills & Nash.

Fra Byrds til Crosby, Stills & Nash

David Crosby (76) har vært en av rockens mest sentrale utøvere siden han stiftet The Byrds i 1964. The Byrds er et av rockens mest innflytelsesrike band, gjennom sin utforskning av forskjellige stilarter. De mikset først rocken med amerikansk folkmusikk, siden ble deres sammensmelting av rock og country starten på en betydelig musikalsk bølge.

Et viktig band: Fra 1965 til 1968, i varierende besetninger, ga The Byrds ut seks glimrende album.f.v.: David Crosby, Gene Clark, Michael Clarke, Chris Hillman og Roger McGuinn.

På det tidspunktet hadde imidlertid bandets grunnlegger satt seg andre ambisjoner. Han hadde da både møtt Graham Nash fra britiske The Hollies og spilt med Stephen Stills i Buffalo Springfield (som vikar for Neil Young). Crosby, Stills og Nash utgjorde rockens største supergruppe på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet; både med og uten fjerde frontfigur Neil Young.

Definerte tidsånden

CSNY definerte tidsånden både med sin musikalske sofistikasjon, at de var fire dyktige låtskrivere og at de sto med tynge bak sitt radikale og humanistiske politiske budskap; men de hadde også en ganske så dekadent livsstil som sto godt til datidens California.

Hver for seg sto de fire for klassikere fra denne perioden, blant dem som huskes best av David Crosby er «Almost Cut My Hair» og «Wooden Ships».

Slik er de i dag: Crsby, Stills & Nash spilte sist i Norge i 2015.

Betydelig rusproblem

Siden den virkelige storhetstiden på 70-tallet, har David Crosby hatt sine problemer, de fleste av dem knyttet til et betydelige rusproblem. Men han har til stadighet kommet tilbake, både som soloartist, i duoen Crosby & Nash, trioen Crosby, Stills & Nash, ikke lenger kvartetten Crosby, Stills, Nash & Young, men i en periode som en tredjedel av gruppen CPR.

Som soloartist har han vanskelig med å overgå sin formidable solodebut «If I Could Only Remember Mye Name» fra 1971. Oppfølgeren kom først 18 år senere, med tittelen «Oh Yes I Can» som et selvironisk pek tilbake på debuten. Tittelleken fortsatte med livealbumet «It's All Coming Back To Me Now» på 90-tallet.

Beholdt sin musikalske posisjon

Til tross for en tidsvis surret offentlig fremtoning, har Crosby holdt sin musikalske posisjon gjennom syv tiår, og han har holdt på kvaliteten, iberegnet hans siste soloalbum «Sky Trails» som kom i fjor høst. På «Sky Trails» er både hans karakteristisk stemme på plass, likeledes hans karakteristiske åpne lydbilde og musikalsk utforskning i grenselandet mellom rock og jazz.

David Crosby

David Crosby & Friends består av James Raymond (CPR, Graham Nash) på keyboard, Steve DiStanislao (David Gilmour, Kenny Loggins) på trommer, Mai Agan (Greg Leisz, Jackson Browne) på bass, Jeff Pevar (CPR, Ray Charles) på gitar og Michelle Willis (Becca Stevens, Iggy & The Stooges) på keyboard og vokal.