Dagens Næringsliv (DN) skriver i en større avsløring onsdag at artistene Beyoncé og Kanye Wests lyttertall er blitt manipulert i strømmetjenesten Tidal. Jukset kan ha medført at artistene har fått større utbetalinger, etter flere hundre millioner falske avspillinger.

Ved hjelp av forskere ved NTNU har avisen ført bevis for at musikk er avspilt i større grad og omfang enn det som er sannsynlig at kan skje.

LES BAKGRUNN: Beyoncé og Kanye Wests lyttertall manipulert i Tidal

Truer NTNU med søksmål

Da Tidal fikk se rapporten fra NTNU, sendte musikkstrømmeselskapet et krav til en rekke ledere ved NTNU. I brevet ba Tidals advokat universitetet om å trekke rapporten. Om NTNU ikke føyer seg, er Tidal beredt til å både saksøke og skaffe en midlertidig forføyning som forhindrer publisering av rapporten, skriver DN.

Rapporten ble publisert sammen med avisens omfattende reportasje hvor de hevder at Tidal jukser med lyttertallene. Den er ikke trukket og NTNU kommer heller ikke til å gjøre det.

NTNUs Center for Cyber and Information Security (CCIS) analyserte loggene som viser når og hvor mye Tidals kunder skal ha lyttet til musikk.

- Vi tar dette ganske med ro, sier leder ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi, Nils Kalstad Svendsen.

Nils Kalstad Svensen Foto: NTNU

Han bekrefter at de er blitt kontaktet av Tidal.

Forholder seg til kontrakten

- Vi har bedt dem om å forholde seg til DN. Vi har et ryddig forhold til DN som har levert oss anonymiserte data som vi har analysert, skrevet rapport på og overlevert. Nå er det DN som forvalter disse, sier Kalstad.

I oppdragskontrakten mellom de to står en rekke fortsetninger for arbeidet, som Tidal hevder er brutt:

At dataene er skaffet på lovlig vis, er komplette for tidsperioden som er undersøkt, ikke er endret på noen betydningsfull måte og er overlevert i sin originale form. Dessuten at enhver manipulasjon av dataene inntraff enten på serverne eller hos brukerne og ikke på vei mellom de to. Det forutsettes åpenhet og ærlighet overfor CCIS/NTNU. Og det fastslås at DN planlegger å bruke rapporten journalistisk, ikke for ulovlige eller umoralske formål.

- Vi forholder oss til kontrakten, sier Nils Kalstad Svendsen som bekrefter at oppdraget hele veien (før, under og etter analysen de har gjort) har hatt den støtten fra NTNUs rektorat og fra jurister, som er vanlig i eksterne oppdrag.

Trygg både på juss og analyse

- Vi fikk kun rådata. I dem lå tallene og bruker-identifikasjon. Vi visste at det var snakk om en musikkstrømmetjeneste, men fikk ingen navn. Vi har ikke hatt tilgang til serverne, men fikk overlevert dataene til analyse. Det vil si at vi ikke har mulighet til å si om denne datamengden har vært omformet eller manipulert før den kom til oss. Heller ikke noe om hvem som eventuelt skulle stå bak det, sier Katrin Franke, en av de to forskerne som utførte analysen for Dagens Næringsliv.

Katrin Franke Foto: NTNU

- Nyheten om at Tidal skal ha jukset med streaming-tallene var nytt også for oss, sier Franke.

Forskerne leste reportasjen med interesse onsdag, men hevder at det er «business as usual» hos dem og at hverken saken eller alvoret preger dem noe videre. De samarbeider på oppdragsbasis med ulike aktører som politi, økokrim og myndighetsinstanser og understreker at de er trygge både i det juridiske og i analysejobben.

NTNU fastslår manipulasjon

I sin konklusjon etter å ha analysert tallene skriver de: «Gjennom avansert statistisk analyse har vi kunnet slå fast at det har foregått manipulasjon av dataene i visse perioder. Manipulasjonen ser ut til å rette seg mot et svært spesifikt sett med sanger, knyttet til to distinkte album.»

- Det er ikke sannsynlig at 180 mennesker har trykket på samme sang, på 180 ulike enheter i samme millisekund, sier Katrin Franke.

Albumene det er snakk om er «Lemonade» av Beyoncé og «The Life of Pablo» av Kanye West. Tidal oppgir på sine nettsider at begge artistene er medeiere i Tidal, som i sin tid ble oppkjøpt av Jay Z, ektemannen til Beyoncé. Til sammen er det funnet mer enn 320 millioner falske avspillinger. Mer enn 1,7 millioner brukerkontoer er berørt.

Tidal kjemper imot

Musikkstrømmeselskapet mener at NTNUs rapport bygger på gale forutsetninger. Tidal hevder at dataene rapporten bygger på, er stjålet, at de er ufullstendige for de aktuelle periodene, at DN har endret dataene og har løyet til NTNU om dataenes opprinnelse og innhold, skriver DN i saken.

DNs featureredaktør Gry Egenes sier til NTB at dette «selvfølgelig er feil».

- Vi har jobbet med denne saken i fem måneder og kryssjekket de funnene vi har gjort i databasen med flere forskjellige kilder, sier hun.

Blant annet viser hun til at tallene i deres materiale stemmer overens med utbetalingene som er gjort fra Tidal til plateselskapene.

- Vi har gjort en grundig jobb med å verifisere funnene. Mye av tiden har gått med til det, sier hun.

Hun forklarer at de begynte å jobbe med Tidal for tre år siden.

- Det er et selskap hvor det har vært mye uro, som vi har fulgt nøye med på, sier hun.