Samboerparet Helene Nielsen og Bendik Hjartland er ute etter å kjøpe sitt første kunstverk. De har en stor, ledig plass på veggen i leiligheten sin, og ser for seg et figurativt bilde, gjerne i sort og hvitt, eller grått.

Les også: - Jeg har brukt 40 år på å lære meg å male som et barn

Mer ordentlig enn en plakat

- Vi synes det er veldig fint med kunst, og det er jo noe vi kan ha lenge. Det blir litt mer ordentlig med et kunstverk på veggen enn bare en plakat, sier Nielsen og Hartland som har bestemt seg for å bruke rundt 5000 kroner på sitt første verk.

Helene Nielsen og Bendik Hjartland vil gjerne ha et kunstverk i duse farger, helst sort, hvitt eller grått.

- Det blir en liten investering for oss dette. Vi synes det er artig å se kunst, og drar gjerne på kunstmuseum for å se kunst, spesielt når vi er i utlandet, sier samboerparet.

Andrea Eggen har nylig kjøpt leilighet på Ranheim og ønsker seg kunst for å få litt farger inn i det hvite interiøret. For henne handler det om å tilføre hjemmet noe som gir energi og oppmerksomhet.

Les også: Styret i MiST sier ja til planene om ett nytt museum for kunst og design

- Kunst må vise følelser

- Jeg vil ikke ha for sterke farger, men mer jordfarger. Dessuten må det være bilder som gjenspeiler noe av min personlighet, både styrker og svakheter. Kunstverk må vise følelser, og det er artig å ha noe som ikke alle andre har på veggen sin, sier Eggen som allerede har sett seg ut et verk hun liker godt. Mellom 5000 og 10 000 kroner tenker hun å bruke på kunst nå. Hun er ute etter en hjemmekoselig stil og har vært mye rundt på ulike museer og gallerier for å kikke på kunst.

Andrea Eggen har nylig kjøpt leilighet på Ranheim og er ute kunst som kan gjenspeile noe av hennes personlighet.

- Familien min er opptatt av kunst, og har en del kunst. Og selv ønsker jeg å ha noe som også kan ta igjen enkelte av interiørelementene i leiligheten min, sier Eggen og peker på en collage av en kvinne dekket med trondheimsmotiv.

- Jeg er vokst opp i Oslo og får ofte tilreisende på besøk. Da hadde det vært artig med dette bildet i gangen for å ønske gjestene mine velkommen til Trondheim, sier Eggen.

Åse Juul, daglig leder for Modern Art Gallery i Trondheim, er opptatt av at folk velger kunst fra sin personlige smak når de bestemmer seg for å kjøpe kunst.

- Kjøp kunst med hjertet

- Kunst er så personlig at jeg oppfordrer gjerne kundene til å gå en runde i galleriet å se om det er noe de umiddelbart faller for fra våre mange kunstnere. Kunst skal gi inspirasjon, gode stemninger,eller formidle tanker og følelser, like gjerne som å pynte opp hjemmet med et personlig preg. Det er noe man skal ha glede av resten av livet, derfor handler det først og fremst om å kjøpe kunst med hjerte, sierJuul.

Hun bruker mye tid å forklare kundene litt om både kunstnerne og teknikkene bak bildene. Mange er nysgjerrige på dette når de kjøper kunst.

Les også: - Hans billedunivers har fascinert meg lenge

Kunstinteressen blant unge er økende

- Når du skal kjøpe et kunstverk til noen tusen kroner vil de fleste vite litt mer om hva de kjøper. Vi har veldig mange unge kunder i etableringsfasen nå som heller vil kjøpe seg et kunstverk, fremfor en plakat fra et av møbelvarehusene. Og det er stor interesse for å få gavekort på kunst i bryllupsgave, så det er tydelig at kunstinteressen blant unge er økende, sier Juul.

- Først og fremst handler det om å kjøpe kunst med hjerte, sier Åse Juul, daglig leder av Modern Art Gallery.

Hun mener at det du utsmykker hjemmet ditt med betyr vel så mye som det du utsmykker deg selv med.

- Interiøret, hjemmet vårt, forteller mye om hvem vi er og har stor betydning for folk flest. Og kunst finnes i så mange varianter og prisklasser nå at det er tilgjengelig for alle, sier Juul.