Festningen og Trondheim Rocks er festivalnykommere i Trondheim, men også utenfor bygrensa vokser det fram nye alternativ med ambisjoner.

Vi har snakket med de tre trønderske festivalene Stokkøya Festival (Stokkøya), Heim (Hasselvika) og Parkliv (Orkanger), som alle arrangeres for første gang i sommer:

Stokkøya Festival

Arrangeres på Stokkøya 29.-30. juni.

Stokkøya Festival byr på konserter med navn som Motorpsycho, Ida Jenshus, Ole Paus, Ebbot Lundberg & the Indigo Children, Sugarfoot, Pom Poko, Torgeir Waldemar, Youth Pictures of Florence Henderson og Emile the Duke.

Festivalsjef Thomas Ryjord forteller:

Hvorfor startet dere festivalen?

- Vi savnet en festival der du kan reise ut og være borte ei hel helg, og det er lenge siden vi har hatt en skikkelig campingfestival i Trøndelag. Så er Stokkøya i seg selv en god nok grunn til å arrangere festival, et fantastisk sted!

Hva kan dere tilby som andre ikke har?

- Først og fremst en veldig mangfoldig opplevelse. Artister fra hele Norden, i et bredt spekter av sjangre, fra undergrunnsnavn til det veletablerte. Ellers tilbyr vi en helhetsopplevelse, med egen filmcontainer, bredt mat- og drikketilbud fra street food til fine dining, litterært samtaleprogram, turer, workshops og morgenyoga. Så skal vi skape en fin campopplevelse, med vannklosett og varme dusjer, et hakk opp fra klassisk festivalcamp-rølp. Det skal være rolig og hyggelig.

Har dere noe festivalforbilde?

- Ja, flere! I Norge ser vi mot Vinjerock og Trænafestivalen, som har vært flinke til å ta utgangspunkt i stedene de arrangeres, med sine råvarer og særegenheter. Vi er også inspirert av Bestival i England og Sziget Festival i Ungarn.

Hvem passer festivalen for?

- Responsen tyder på at vi har et bredt nedslag, både i alder og geografi. Ti prosent av billettene er solgt til Østlandet. Vi har frivillige fra 18 til 60 år. Men vi tror vi appellerer til folk som har vært på en del festivaler tidligere, men ønsker å prøve noe nytt.

Hvilke tre ting må publikum få med seg?

- Alle må sørge for å nyte soloppgangen og -nedgangen fra stranda eller berget. Et heftig skue! Så synes jeg folk må få med seg Ebbot Lundberg og hans nye band, mens jeg tror samtalen mellom Espen Engdahl og Morten Strøksnes om norsk havbruk blir veldig spennende.

Heim

Arrangeres på Brevika gård i Hasselvika, 26.-28.juli.

Heim byr på navn som Daniel Kvammen, Lindstrøm, Death by Unga Bunga, Rohey, Kaja Gunnufsen, Frances Wave, Wonder the Boy og Linni.

Festivalsjef Eirik Brevik forteller:

Hvorfor startet dere festivalen?

- Vi startet den fordi vi så et potensielt marked for en litt eksotisk festival på landet. En festival arrangert på Brevika gård i Hasselvika, der jeg vokste opp, med mål om å skape en opplevelse litt utover det vanlige med aktiviteter i tillegg til det musikalske.

Hva kan dere tilby som andre ikke har?

- Vi liker å tro at vi har litt mer «bein i nesa», og satser på mer enn bare musikk. Her har du gården med fjorden redd nedenfor, og ikke minst fjellhallen på nedlagte Hysnes fort. Det blir aktiviteter på dagtid, og klubb inne i fjellet på natta.

Har dere noe festivalforbilde?

- Vi liker både Vinjerock og Trænafestivalen veldig godt, samtidig som vi savner Storåsfestivalen. Alle disse klarer å samle bygd og by, og er tydelige inspirasjonskilder sånn sett.

Hvem passer festivalen for?

- Jeg tror den treffer ganske bredt. Aktive, engasjerte folk uansett alder. Vi skal være til både for lokalbefolkningen og for publikum fra Trondheim. Det settes for eksempel opp båter fra byen, som frakter publikum helt opp i fjæra nedenfor gården.

Hvilke tre ting må publikum få med seg?

- Definitivt et arrangement i fjellhallen på Hysnes fort, et gammelt ammunisjonslager som nå er et fantastisk konsertlokale. Jeg håper også folk benytter seg av aktivitetene på dagtid, du kan blant annet lære deg å seile en Åfjordbåt på gamlemåten. Og selvsagt høre på den gode musikken mens du ser ut over fjorden!

Parkliv

Arrangeres i Idrettsparken på Orkanger, 27.-28. juli.

Parkliv er en videreføring av Strandafestivalen på Orkanger - men med flyttingen fra Vannspeilet til Idrettsparken følger også nye muligheter. På scenen står blant andre DumDum Boys, Madcon og Tre Små Kinesere.

Festivalsjef Thomas Løseth forteller:

Hvorfor startet dere festivalen?

- Vi har jo drevet Strandafestivalen ved Vannspeilet i Orkanger siden 2013, men der skal de bygge svømmeanlegg og vi ble tvunget til å flytte. Men ettersom vi liker å holde på med dette, vi er jo også musikere selv, var det ikke aktuelt å gi seg. Vi er veldig fornøyd med den nye plasseringen i Idrettsparken, det er midt i sentrum og perfekt for oss.

Hva kan dere tilby som andre ikke har?

- Vi prøver å få til et godt tilbud for alle, om du er 18 eller  60 år, og har i tillegg barne- og familiedag. Vi prøver å ha et musikalsk program som gjør at alle skal kunne komme og trives, uansett nivå på musikkinteressen.

Har dere noe festivalforbilde?

- Vi vokste opp med Storåsfestivalen og var faste gjester der, så den er helt klart et forbilde. Storås var en veldig bra festival!

Hvem passer festivalen for?

- Alle, hver og en og både barn og voksne. Vi prøver å treffe så bredt som mulig, med både rock, pop og hiphop på programmet.

Hvilke tre ting må publikum få med seg?

- DumDum Boys, selvfølgelig, de har vært en personlig favoritt i alle år og jeg tror det er første gang de spiller på Orkanger. Så gleder jeg meg til Madcon, jeg spilte sammen med dem på Vinterlyd og de lager veldig bra stemning. Hanne Mjøen tror jeg også blir veldig bra.