Sommeren 2017 kjøpte Killi-Olsen eiendommen Kjøpmannsgata 36/38 for å etablere et nytt møtested for kunst og kultur i Trondheim sentrum. Planen har vært å bevare og tilbakestille deler av bygningsmassen, at noe skal rives og mye skal bygges nytt. Men nå har Riksantikvaren foretatt forundersøkelser på eiendommen, og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har i en rapport konkludert med at utgravinger vil koste 18,3 millioner kroner. I tillegg  kommer kostnader knyttet til kontorfasiliteter, internett, tilrettelegging, HMS etc. slik at regninga sannsynligvis blir på om lag 20 millioner kroner.

Frykter nedskalering av prosjektet

- Vi har jobbet tett med arkitekter og entreprenører i lang tid, og har på blokka et fantastisk bygg med utstillingsareal for billedkunst på om lag 400 kvadratmeter, arena for konserter og sceneoppsetninger, serveringssted, atelier og kunstnerresidens. En slik merkostnad vil helt klart kunne velte visjonen om et slikt kunsthus. Vi risikerer en betydelig nedskalering av hele prosjektet, sier Cathrine Hovdahl Vik, daglig leder for K.U.K. Hun legger til at en ekstraregning i dette formatet vil få konsekvenser for det innholdsmessige tilbudet til publikum, kunstnere og andre brukere av det planlagte kunsthuset. Tanken er at stedet skal driftes over egne midler og ikke være avhengig av offentlige bevilgninger.

- Vi har jobbet tett med arkitekter og entreprenører i lang tid, og har på blokka et fantastisk bygg med utstillingsareal for billedkunst på om lag 400 kvadratmeter, arena for konserter og sceneoppsetninger, serveringssted, atelier og kunstner-residens, sier Cathrine Hovdahl Vik. Riksantikvaren ønsker nå utgravinger på eiendommen.

- Dersom riksantikvarens konklusjoner blir i tråd med NIKUs rapport, må vi ha vesentlig bistand til finansieringen av de arkeologiske utgravningene. Om lag 20  millioner kroner er ikke akkurat en liten sum, sier Hovdahl Vik, som håper det vil være mulig å få til et spleiselag med både offentlige og private aktører for å realisere kunsthusprosjektet. Budsjettet for kunsthuset er på 100 millioner kroner.

- Burde dere ikke ha forutsett utgravinger, i og med at eiendommen ligger midt i Trondheim sentrum?

- Vi kunne ikke forutse det omfanget av arkeologiske utgravinger som er aktuelt nå. I reguleringsplanen som forelå ved kjøpstidspunktet sto det ingenting om krav til arkeologisk utgraving forut for realisering av planen. Dette ble først tatt inn i reguleringsplanen i 2018, noe som gjør at staten nå dekker utgiftene til forundersøkelsene som er foretatt, men ikke til selve utgravingene, sier Hovdahl Vik.

- Ligger midt i smørøye

Riksantikvaren ønsker nå å finne ut om det har vært bosetting i området der K.U.K. er plassert, og om de finner spor etter vikingtidens jordbrukssamfunn.

- Dette er en eiendom som ligger midt i smørøyet i det som var middelalderbyen Trondheim, og like ved en middelalder-kirkegård. Vi tror det kan være mulig å finne spor etter den tidligste urbane bosettingen her, sier Sissel Ramstad Skoglund, seniorrådgiver hos Riksantikvaren. Hun poengterer at budsjettet fra NIKU er et forslag og at Riksantikvaren ikke har gjort en endelig vurdering av kostnadene ennå.

- Vi har fått en forespørsel om statlig kostnadsdekning, og det er ikke umulig at staten kan dekke deler av kostnadene. Men dette må vurderes som en del av saksbehandlingen, sier Skoglund.

Nødvendig med statlig finansiering

Kommunaldirektør Ola By Rise mener det må nasjonal støtte inn for å bøte på regningen fra Riksantikvaren, og at de i første omgang kan være med som rådgivere i en slik prosess.

- K. U. K er et banebrytende prosjekt som vil bli en rik tilvekst til byen, så vi er veldig positive til dette prosjektet, og ønsker sterkt at dette skal lykkes. Men vi sitter ikke på støtteordninger som kan dekke dette, så det er en veldig spesiell sak. Men vi ønsker å bidra med å finne retningen på hvor det er mulig å få hjelp, sier By Rise, og understreker at de er på samme lag.

- Vi ønsker å være medspillere her, men vi kan ikke love at vi åpner en lommebok vi ikke har. Ingenting er utelukket, men det må politiske beslutninger til, sier By Rise.

Kommunalråd Erling Moe (V) har stor forståelse for at det er en tung regning å få for kunstprosjektet. Samtidig ligger det i et sårbart område av byen der det er naturlig å gjøre undersøkelser og utgravinger.

- Jeg kan verken forskuttere eller avvise muligheten for et spleiselag, men vi må vurdere dette. K. U. K er et veldig spennende prosjekt som jeg er overbevist om at Trondheim vil få stor glede av. Og Killi-Olsen satser selv store penger på dette, så det er et viktig tiltak for byen, sier Moe.

- Tanken er at vi skal være et betydelig tilskudd til regionens kunstscene som har mangel på visningsarenaer. Det er også et mål å være en motivasjon for nyutdannede kunstnere slik at de blir værende i byen. Vi skal ha et høyt aktivitetsnivå og tilby arrangementer som konserter, foredrag og kurs. Og selvsagt er det mulig å tenke nytt og annerledes rundt kunsthuset, men det vil ta lang tid med nye prosesser. Vi vil jo så gjerne komme i gang med dette nå, avslutter Hovdahl Vik.

Riksantikvaren ønsker arkeologiske utgravinger i Kjøpmannsgata 36/38 der Kjell Erik Killi-Olsens nye kunsthus skal etableres. Utgravingene vil koste over 18 millioner kroner.

Les også: - I kveld skal det danses og drikkes!