Farsen «Boeing! Boeing!» av franske Marc Camoletti bør være et velkjent stykke for folk med sans for latterlige løgner, dører som smeller og forviklinger som vikler seg inn i hverandre som slyngplanter.

Den er blitt vist en rekke ganger på statskanalen, der Christian Skolmen spiller den kaksete, polygame arkitekten med tre uvitende flyvertinner i stadig bevegelse mellom kontinentene og leiligheten.

Kvinnelige polygamist

Jernteppet Teaterlag fra Stjørdal har denne våren satt opp sin egen tolkning av «Boeing! Boeing!» på Kimen, Bruket og denne helgen i Olavshallen.

Handlingen er flyttet til Værnes, arkitekten heter nå Caroline, og det er tre mannlige piloter hun forlyster seg med. Den kvinnelige hushjelpen Edna er blitt til butleren Edvard, kompisen Robert til Oddrun.

Grepet fungerer særdeles godt, bare så det er sagt.

Teaterlaget har en meget dyktig komedieregissør ved stikka. Ninni Kristine Austad leverte solid håndverk da gruppa satte opp «Kona eller livet» for to år siden. Hun vet å sette riktig tempo og sette aktørene i stadig bevegelse på scenen.

Utydelige karakterer

Likevel er det rusk i maskineriet, og det skyldes nettopp regien.

Butleren Edvard (fortreffelig spilt av Pål Tyholt) og venninnen Oddrun (fantastisk morsomt spilt av Aina Kristiansen) er så tydelig karikerte, at energien fyker i taket bare de tar i et dørhåndtak.

Også Julian, en spretten ørret av en Widerøekaptein, er en fin og tydelig type, som gir Tomas Woldseth mye å spille på.

De tre øvrige rollene – polygamisten Caroline, Thomas Cook-kaptein Svein og Emirates-kaptein Jan – er langt fra like tydelige, hvilket medfører at det blir energiturbulens når de er på scenen.

Pål Tyholt storspiller som den trofaste butleren Edvard. Foto: Anders Holstad Lilleng

Det ligger potensiale i teksten og gruppas lokale tilpasninger. Caroline er kåt lystløgner, Svein flyr «bare» til Granca, mens Jan flyr til selveste Dubai, men det er ikke blitt gjort noe mer ut av det enn at det nevnes. Publikum får dermed ikke bli kjent med de tre karakterene, de blir rett og slett for flate. Og når de er for flate, faller energien.

Det virker som at heller ikke skuespillerne Anna Moen, Terje Stamnes og Rolf Fiskvik har blitt kjent med karakterene. Det er ikke deres feil.

Talenter

På tross av rusket er det masse å glede seg over når Jernteppet serverer flørt og forviklinger. Tempo og energi sitter stort sett veldig godt, og samtlige skuespillere leverer alt de har. Vi får håpe det ikke blir lenge til Jernteppet Teaterlag igjen finner veien fra Stjørdal til trønderhovedstaden.

Og i fare for å gjenta seg til det kjedsommelige: Aina Kristiansen, Pål Tyholt og Tomas Woldseth må oppleves på scenen!

Jernteppet leverer til sterk firer denne gangen.

Anmeldt av Anders Holstad Lilleng