Kunstprosjektet Kjøpmannsgata ung kunst (K.U.K) kan bli nødt til å nedskalere planene, eller droppe å bygge på tomta, dersom de ikke får finansieringen av de arkeologiske utgravingene på plass.

Det betyr at det heller ikke blir utgraving på området.

- Feil med finansieringsbestemmelsene

- Det vil være forferdelig trist om dette blir utfallet, både med tanke på kunstprosjektet og mulighetene til å få økt kunnskap om middelalderbyen Trondheim, sier professor i historisk arkeologi ved NTNU, Axel Christophersen.

Han mener finansieringsbestemmelsene, når utgravinger av offentlig interesse i sin helhet må betales av private, bør inkludere alternative støtteordninger.

- Det som skjer er at mange kvier seg for å si fra om arkeologiske funn av frykt for å få krav om omfattende utgravinger med store kostnader, sier Christophersen. Han legger til at vi nå risikerer å miste viktig kunnskap om den historiske byutviklingen.

Kan miste kunnskap

- Trondheim er helt sentral i forskningen på den tidlige byutviklingen i Norge, så her risikerer vi å miste masse kunnskap av lokalt og nasjonal interesse. Dessuten handler det om forvaltningen av kulturminnet middelalder-Trondheim, sier Christophersen, og sikter til at økt kunnskap om dette område vil få betydning for den akreologiske forvaltningen av dette kulturminnet fremover.

- Hva mener du bør skje i denne saken?

- Man må eventuelt redusere omfanget av graving for å kunne redusere kostnadene på dette. Og da handler det om å finne en utgravingsstrategi basert på et solid kunnskapsgrunnlag for å velge hvordan man kan grave på de riktige stedene med minimale inngrep, men samtidig få et forsvarig utbytte av gravingene. Dette er en betydelig utfordring for Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU), sier arkeologen og fortsetter:

- Dette er jo et fantastisk bra initiativ fra Kjell Erik Killi-Olsen, og det er forferdelig trist for kunstmiljøet og for Trondheim dersom ikke kunsthuset kan realiseres på grunn av finansieringsbestemmelser knyttet til utgravinger, sier Christophersen.

I forbindelse med utgravingene ved Klemenskirken har både Regjeringen og Riksantikvaren bidratt med midler, i tillegg til utbyggeren Ivar Koteng.

- Trondheim kommune har ikke bidratt med en eneste krone til utgravingene ved Klemenskirken, men nå bør kommunen kjenne sin besøkelsestid og støtte utgravingene i Kjøpmannsgata. Og det ikke bare av hensyn til Killi-Olsens kunstprosjekt, men også for å benytte seg av muligheten til å få frem viktig kunnskap om dette helt sentrale området i den eldste bykjernen. De har et bystyrevedtak på at Trondheim skal løftes som middelalderby, men de har ikke løftet en finger for å få til dette. Nå har de en mulighet, sier Christophersen.

- Trondheim er helt sentral i forskningen på byutviklingen i Norge, så her risikerer vi å miste masse kunnskap både lokalt og nasjonalt, sier Axel Christoffersen, professor ved NTNU.

Viktig debatt

Varaordfører Ola Lund Renolen (MDG) sier dette er en viktig debatt som er viktig for Trondheim, men at det ikke finnes noen budsjettpost for slike bidrag nå.

- Jeg har ingen hurtigløsning å komme med, men det er viktig at dette bringes til torgs. Utgravingen av arkeologien i Trondheim er av stor betydning, og det må gjøres på en ordentlig måte så ingen fristes til å ta snarveier. Men jeg tror ikke det er mulig å få gjort noe med finansieringen av dette før neste budsjettbehandling, sier Renolen.

Cathrine Hovdahl Vik, daglig leder for Kjøpmannsgata ung kunst (K.U.K.), håper på et spleiselag med private og offentlige aktører slik at utgravingene kommer i gang, og at prosjektet kan gjennomføres som planlagt.

Store investeringer

- Det er kunsthuset og kunstsamlingen som er utgangspunktet for virksomheten vi skal etablere her. Dette er ikke et prosjekt vi setter i gang for å tjene mest mulig penger, sier Cathrine Hovdahl Vik, daglig leder for Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K).

- Sluttsummen på investeringene er avhengig av hvilke løsninger vi velger. Gjennom investeringer og testamentariske disposisjoner, skal driften sikres uten offentlige bevilgninger. Investeringene så langt ligger i kjøpet av eiendommen for 30 millioner, kunstsamlingen til en verdi av flere titalls millioner, fulltidsansettelse av daglig leder (fra februar 2018), prosjektering og arkitekttjenester. I tillegg vil det komme en investering i rehabilitering og bygging av kunsthuset på rundt 90 millioner kroner.

- Vi har et fantastisk arkiv under bakken i denne byen, og her bør Trondheim kommune legge til rette for den type kunnskapsinnhenting, avslutter Christophersen.

Les også: - I kveld skal det danses og drikkes!