Trondheim kommune må ta imot gaven til byen fra Kjell Erik Killi-Olsen med åpne armer og bidra med midler for å finansiere utgravingene i Kjøpmannsgata 36/38. Det mener kommunalråd Berit Tiller (H), og understreker betydningen av å få kunnskap om middelalderbyen, og et nytt kunstsenter i tillegg.

Les også: - Kommunen har ikke løftet en finger for å fremme Trondheim som middelalderby

- Urimelig å velte regning på private

- Det er helt urimelig av det offentlige å velte en så stor regning over på private utbyggere. Dette er et felles ansvar, og når kostnadene blir så store vil det kvele de fleste private initiativ, sier Tiller. Hun sikter til planene om kunsthus i Kjøpmannsgata for unge kunstnere (K.U.K) i Trondheim som har fått presentert en regning på 18,3 millioner kroner fra Riksantikvaren. Det er Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) som har laget et budsjett for pålagte utgravinger i dette område.

- Det vil komme mange til gode om kommunen bidrar med penger for å sikre at prosjektet realiseres. Kunstprosjektet er ikke profittmotivert, men tvert imot en gave til byen. Dette vil bli svært viktig for unge kunstnere som i dag ikke har en slik arena. Og det er viktig for å få kunnskap om middelalderbyen, sier Tiller.

Les også: Regning på 18 millioner fra Riksantikvaren kan velte Killi-Olsens planer om kunsthus i Trondheim

Penger finnes

Hun mener det finnes penger i kommunen, i tillegg til at det finnes statlige midler kommunen kan søke på.

- Vi skal finne en mulighet til å få dette finansiert. Vi står blant annet foran årsoppgjøret for 2017, men hvilken post vi skal benytte må vi se nærmere på. Jeg har stor tro på at et spleiselag med flere aktører er vegen å gå, sier Tiller og tilføyer:

Kommunalråd Berit Tiller (H) mener Trondheim kommune må bidra til finansieringen av utgravingene i Kjøpmansgata 36/38.

- En realisering av et slikt prosjekt vil styrke kulturbyen Trondheim og bidra positivt til en oppgradering av et viktig historisk hjørne i Kjøpmannsgaten. Bygget og bakgården er i forfall og har i årevis vært et «sår» i gatebildet. Om ikke dette prosjektet gjennomføres vil bygget ganske sikkert stå til nedfalls fremover. Det har vært mange planer for kvartalet, men dessverre har ingen av dem latt seg realisere så langt, sier Tiller.