- Trondheims historie er til å ta å føle på – nå blir den også til å høre på, sier Stig Førde Aarskog, konsertoffiser i Luftforsvarets Musikkorps (LFMK).

LFMK feirer 200-årsjubileum i år, og arrangerer derfor sin egen midtbyfestival «Musikk i de trondhjemske gater» mellom 31. mai og 22. juni. I tillegg til åpningskonserten på krigsseilerplassen lørdag, kommer korpsets tradisjonsrike sommerkonserter i Stiftsgårdsparken onsdag 6. og fredag 22. juni. Nytt av året er imidlertid seks musikalske byvandringer, der korpset marsjerer gjennom byen og framfører historisk relevant musikk på utvalgte stoppesteder.

Fra Stiftsgården til Domen

- Vi pleier å gå marsjparader gjennom byen, men ville utvide i forbindelse med jubileet. Vi fikk ideen om å gjøre det om til en gratis byvandring, der folk kan hoppe av og på når som helst, og der musikken er direkte knyttet til byens og korpsets historie. Vi får lov til å bråke litt i veitene, og skal prøve å vinne over fontener, trafikk og gatemusikanter, ler Aarskog, etter at korpset har tatt en marsj til ære for fotografen og straks tiltrukket seg en lytterskare.

Ruta går fra starten i Stiftsgårdsparken, til Vår Frue kirke og 22. juli-monumentet, til Rådhusparken, Bakklandstorget og tilbake til Marinen, via Erkebispegården og til endestasjonen på Vestfrontplassen. I løpet av turen blir det blant annet Tordenskjold-marsj, trøndervise-potpurri, musikk fra Stiklestad-spelet, «Til ungdommen» ved minnestedet etter 22. juli.

- Ved Nidarosdomen spiller vi Johan Svendsens «Kroningsmarsj», som også ble framført under kroningen av Oscar 2 og dronning Sophie i 1873 – da av hele fire militærkorps langs Munkegata, sier Aarskog.

Blodig historie

Han trekker fram at Trondheim har en dramatisk og til dels blodig historie, også preget av mange branner.

- Ikke alle vet at Gamle Bybro, som de fleste i dag ser som et romantisk sted, var ei bru som var militærstrategisk plassert. Bakklandet ble jo også brent ned, av trondhjemmerne selv, i forbindelse med Armfeldts felttog, sier Aarskog.

Korpset har ikke bare gravd i byhistorien, men også søkt i egne arkiver.

- I Rådhusparken spiller vi «Teknikermarsj», skrevet av Knut Glomsaas, som var leder for korpset i 41 år, forteller musikkaptein Mikal Engen.

- Mange av marsjene hans er gått litt i glemmeboka, men vi har lett opp flere av dem til jubileet, utdyper han. Korpset spiller i løpet av vandringen også to marsjer av Oscar Borg, som de beskriver som Norges marsjkonge.

LFMK fortsetter 200-årsmarkeringen i august, da de holder jubileumskonsert i Nidarosdomen sammen med TSO og Nidaros Domkor, samt en stor konsert i Operaen i Oslo med alle de fem militærkorpsene i Norge. Ved Ringve Museum vises også en utstilling om norske militærkorps med spesielt fokus på Trondheim.

Lokalhistorie fenger

- Suksessen til «Trondheimsreisen» forteller at lokalhistorie fenger, det samme ser man på den store interessen rundt de arkeologiske utgravingene i byen. Vi ønsker å stimulere denne interessen. Nå er vi ikke historikere, men har pirket litt og fant mye mer enn vi trodde vi skulle gjøre. Det er historisk stoff nok til at det kan bli en helt ny rute neste år, sier Aarskog, som anslår at vandringene vil vare i underkant av en time.

- Blir det kaos så blir det kaos. Men vi skal gå i forsøksvis ordnede former foran, og håpe det smitter!

«Musikalske byvandringer» vil finne sted hver torsdag og fredag kl. 13 i tre uker framover, med start torsdag 31. mai.

- Suksessen til «Trondheimsreisen» forteller at lokalhistorie fenger, det samme ser man på den store interessen rundt de arkeologiske utgravingene i byen. Vi ønsker å stimulere denne interessen, sier konsertoffiser Stig Førde Aarskog i LMK. Foto: Håvard Jensen
LMKs Mikal Engen forteller at korpset i jubileumsåret har lett fram flere av de gamle marsjene skrevet av koprsets mangeårige leder Knut Glomsaas. Foto: Håvard Jensen