Situasjonsrapport før Humorfestivalen i Hemne, basert på innslag fra femten av atten påmeldte trønderske revygrupper

Denne helgen braker det løs med latter, sang og løsbarter under Humorfestivalen i Hemne. Tjueåtte revygrupper fra Midt-Norge skal kjempe om direktekvalifisering til NM i Revy på Høylandet neste år.

Humorfestivalen i 2016 viste en revytradisjon som stod med begge beina trygt plantet i komfortsonen.

Mye midtsjikt

Adresseavisen har fått titte på innslag fra femten av de atten påmeldte trønderske revygruppene. Dommen før festivalen sparkes i gang, er: Trønderrevyen står på stedet hvil.

Humorfestivalen i Hemne er først og fremst, nettopp, en humorfestival, som skal være et springbrett til Høylandet, skape lokal identitet og gi folk en opplevelse.

Hele femtisju innslag skal kjempe om priser og kvalifisering. Dermed er nåløyet for romslig til å gi publikum det beste av det beste. Det er en helg for kos og komfortsone.

Kvist med hundetiss

De rare figurene med uferdige tekster er fremdeles med.

Markabygda Teaterlag har en veganer som spiser kvister med hundepiss på, fordi de har ekstra sødme.

VOLLBO-revy-LAG har en monolog om en hemnværing som ikke skal klø seg for mye i hodet, for da får han flis, som bare har fått morkake som bursdagskake, og som hadde en far som stadig oppsøkte nye flammer.

Teaterlaget Håssåsig har en mislykket tryllekunstner, som gjør alle de feilene du forventer han skal gjøre.

Et vers og et halvt refreng

Revygruppene har en vei igjen å gå når det gjelder revyvisene. Ofte er det komiske poenget brukt opp etter et vers og et halvt refreng. I år synges det for lenge om blant annet menn som tror de kan bedre enn kvinner (Nonstadlaget), kjendiser i sosiale medier (Skatvalsrevyen), om nymotens mat (Melhus Revylag) og om å tisse seg ut (Trondheim kommunes helse- og velferdsrevy).

De alvorlige og tankevekkende revyvisene blir ofte tannløse. Også et alvor kan overraske. Det gjør det som oftest ikke på Hemne denne helgen.

Makta tafser

Vennestranda Revylag og Budal UL byr på to positive, musikalske overraskelser i år. Begge stiller med sanger om metoo.

Vennastrandas «Politisk treff» er det knallharde knyttneveslaget. Her møter vi den unge, håpefulle kvinnen som er på sitt første politiske treff. Møter hun en toppleder, skal de diskutere hele natten.

Topplederen har en annen plan:

- Og kanskje si dæm nei men æ, smile og si bli med mæ, Så friste æ med posisjona høgt i toppen. Æ kreve og æ får, og ingen fra mæ går, for makta mi denj rår.

Spoiler: Det ender ikke godt for den unge ildsjelen.

At en lokalrevy slår så hardt, er sjelden vare. I tillegg er sangen og budskapet godt levert.

Budal UL overrasker med sin tilnærming til temaet. De kritiserer folk som bruker metoo ubegrunnet, samt den bekymringsløse uthengingen i sosiale medier.

- Her kan alle få innpass, bli en del av nå flott, så lenge du ha følt de litt forsmådd. Me æ ikke redd fær uthenging, nei alle fæ sin straff, og det hjelp itj øm du si det va et blaff.

At låten fremføres av tre kvinner, gjør den ikke mindre kraftfull.

Toppsjiktet

Så har vi de virkelig godbitene. Ikke overraskende stiller ligamesteren Lånkerevyen sterkt også i år. «Troverdig historie» og «Røde kors» er revykunst. Tempo, trøkk, timing og bøttevis med energi. Men hvor er Christer Nilsens «Føre var som far»?

Kvitter fra Knotten fra Hommelvik briljerer med en herlig tekst om å bli skilsmissebarn når man er førti.

Steinkjer Mannssangforening serverer ypperlig fortellerkunst med den festlige og framifrå leverte monologen «Fangstmannen». Melhus Revylag er i storslag med sketsjen «Bryllupstale», der et foreldrepar bittert formidler skuffelsen over at deres datter har funnet seg en kone.

Selbustrandas Ungdommelige Skuespillere (SUSSP) leverer med en monolog der en prest irriterer seg over dalende giverglede og tradisjoner rundt dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse.

Revydoktor

Helgens humorfestival i Hemne blir tradisjonen tro en festhelg med humor, galskap, kos og komfortsone.

I år arrangerer Norsk Revyfaglig Senter et pilotprosjekt der de tilbyr en mentorordning for trønderske revygrupper. Resultatet får vi se på Høylandet i 2019, hvis resultatet blir godt nok. Vi får håpe det blir en suksess.

Trøndersk revy fortjener det og trenger det.