Etter endt første dag av barnefestivalen Juba Juba i Festningsparken lå besøkstallet på over 4 200. Det er ny rekord for festivalen. I strålende sol åpnet festivalen Trondheim Symfoniorkester og artist Rasmus Rohde på hovedscenen.

Juba Juba-festivalen nådde publikumsrekord lørdag. Rasmus og Verdens beste band åpnet festivalen sammen med Trondheim symfoniorkester. Foto: Christine Schefte

Like etter klokka 12 settes det hele i gang.

Mens orkesteret spiller klassiske kjenninger som Valdres-marsj og Edvard Griegs «Norsk dans nr.2», kanskje mer kjent som “isbil-melodien”/”Norge Rundt-melodien”, rigger artist Rasmus Rohde like gjerne til en piknik med grill, solstol, parasoll og det hele foran på scenen.

Rasmus Rohde med piknikplass foran Trondheim Symfoniorkester på scenen på Juba Juba. Foto: Christine Schefte

Musikkstykkene kommer innimellom Rohdes barnesanger fra reportoaret til bandet «Rasmus og verdens beste band». Det er ikke en vanlig orkesterkonsert publikum får se. I tillegg til den prisvinnende artisten frontes symfoniorkesteret av solister både på kontrabass, stortromme, Tuba og Obo. Plutselig byttes orkesterinstrumentene også ut med bøtter og spader av de kjole og hvitt-kledde musikerne.

Fiskeboller med sjokoladesaus

Når Rohde løfter lokket på grillen foran på scenen ser vi en boks med fiskeboller og en tube med sjokoladesaus. Ingen i orkesteret vil smake, men flere av barna vil ta utfordringen. Leah Therese Duvel Skaret (7 ½) og Emma Sofie Svendsen Dahl (8) får komme opp på Scenen og ta en bit, og er enige om at det faktisk smakte godt.

- Det var veldig gøy å være på scenen, og jeg tror to stykker i klassen min er her og så meg!, forteller Lea vel tilbake på bakken foran scenen.

Rasmus Rohde intervjuer Leah Therese Duvel Skaret (7 1/2) og Emma Sofie Svendsen Dahl (8) som frivillig meldte seg til å spise fiskeboller med sjokoladesaus. Foto: Christine Schefte

Vil få barna til å lytte

Dirigent Torodd Wigum får ta seg en pause i solstolen når barna foran scenen tar over dirigeringen av orkesteret. Og når Rohde ber publikum lukke øynene og lytte brer stillheten om seg i publikum mens orkesteret spiller.

- Vi har med en del triks for å få oppmerksomheten fra publikum. Målet er å få ungene til å lytte til musikken. Det er litt av en ressurs å ha 70 musikere til å spille sånn, sier Rasmus Rohde etter konserten.

Han har spilt med orkesteret i Olavshallen flere ganger før.

Rasmus Rohde etter overstått åpningskonsert med Trondheim Symfoniorkester på Juba Juba-festivalen lørdag. Foto: Christine Schefte

- Vi kaller det «Rasmus in Symphony», litt som Sissel Kyrkjebø gjør med «Sissel in Symphony» når hun spiller med orkester, sier artisten, som syns det er stor stas å spille på festivalen.

- Det er kanskje litt patriotisk å si, men dette er antakeligvis norges beste festival. Spesielt nå som det er sol, første gang vi spilte her regnet det, ler Rohde.

Tryllekunster for Hellas

Klokka ett er The Flying Seagulls igang med trylleshow fra scenen Grevlingen.

På gresset foran scenen sitter Oskar Pedersen (7), Henrik Walsø Eilertsen (7), Marius Brenden (1) og Daniel Brenden (8), sammen med mammaene Ragnhild Brenden og Astrid Barrusten.

- Dette er kjempegøy!, sier Oskar, som sammen med vennene følger nøye med på showet med popcorn i hendene.

Oskar Pedersen (7) satte stor pris på trylleshowet. Bak ham fra venstre sitter Henrik Walsø Eilertsen (7), Marius Brenden (1), Ragnhild Brenden og Daniel Brenden (8). Foto: Christine Schefte

Det er første gang han og moren Astrid er på festivalen, mens de andre i gjengen er med på fjerde året.

- Det var en veldig bra start for oss med en veldig fengende åpningskonsert, og så er det jo utrolig fint å være på et sånt sted når det er så fint vær!, forteller mamma Astrid Barrusten.

The Flying Seagull Project hadde trylle- og klovneshow på scenen Grevlingen. Foto: Christine Schefte
The Flying Seagull Project hadde trylle- og klovneshow på Juba Juba. Foto: Christine Schefte

Se flere bilder fra festivalens første dag her!

Vanligvis reiser The Flying Seagull Poject rundt i verden for å spre latter og glede til barn i nød, i det siste i europeiske flykningeleire. I helgen opptrer de med trylleshow begge dagene på Juba Juba, og skal lage vennefestival for barna i flyknigeleire i Hellas. De gir festivaldeltakerne i Festningsparken flere muligheter til å bidra. Blant annet kan barna være med å lage sjongleringsballer eller «verdens lengste vennevimpel» som skal være med ned til festivalen i Hellas. Vimpelverkstedet foregår i tøyse- og tulleteltet, ikke langt fra Grevlingen scene.

Søstrene Ajna (7) og Ester Flovik (9) får hjelp av frivillig Emily Luthentun til å lage sine vimpler til prosjektet.

Søstrene Ajna (7, til venstre) og Ester Flovik (9) får sammen med Pappa hjelp av frivillig Emily Luthentun til å lage sine vimpler til vennefestivalen i Hellas. Foto: Christine Schefte
The Flying Seagulls vennevimpel Foto: Christine Schefte

Trillinger

En av festivaldeltakerene er firebarnsmamma Lise Mari Eilertsen Wang. Hun har tidligere jobbet som frivillig ved festivalen, men nå har hun imidlertid fått helt andre oppgaver. I vogna ligger de tre måneder gamle trillingene Lyder Emmanuel, Mathea Leonora og Betty Beatrix.

- Storesøster på sju stortrives her, så vi måtte hit. Jeg ringte og fikk garanti fra arrangøren om at inngangen var stor nok for vogna, sier Lise Mari.

Er dette fremtidige Juba Juba-deltakere?

- Kanskje. Det er i alle fall fremtidige speidere, sier mor.

Lise Mari Eilertsen Wang med trillingene Lyder Emmanuel, Mathea Leonora og Betty Beatrix. Foto: Christine Schefte

Flere generasjoner

På festivalen er også flere generasjoner representert. Bakklandet omsorgssenter fikk tilbud om gratisbilletter fra festivalen, og tre av de ansatte har tatt med seg en gruppe beboere som hadde lyst til å dra.

- Vi syns det var allright gjort av festivalen, og vi kommer oss ut og får høre litt musikk. Både vi som jobba og de som var med fikk en veldig koselig opplevelse, sier pleierne Marit Brynjulfsen og Sondre Sommerstad.

Bakklandet omsorgssenter var til stede med flere beboere. De hadde fått gratis festivalpass og ville ta flere turer i løpet av helga. Foto: Christine Schefte

Se flere bilder fra festivalens første dag her!