Håkon Bleken, Kjell Erik Killi-Olsen og Anne-Karin Furunes bidrar med ett verk hver til utsmykningen. Torsdag fraktes de store bildene fra Trondheim til Utøya der de vil få hver sin permanente plassering i det som er det nye forsamlings- og møtestedet.

Les også: Grethe var på søndagstur, kom hjem med fire kunstverk

Forskjønner bygningene

- Det fantes jo ikke penger til dette, men vi ønsket å få kunstnere til å bidra med å gjøre bygningene finere, forteller billedkunstneren Siri Blakstad som har tatt initiativet til denne delen av utsmykningen. Hun har vært konsulent i arbeidet med å innrede de nye bygningene på Utøya og fant fort ut at det var behov for kunst til utsmykning. De tre trondheimskunstnerne er de eneste som har blitt forespurt så langt.

- Jeg ringte først til Håkon Bleken og ble møtt med en helt rørende respons, han var jo så takknemlig for å bli spurt. Alle de tre kunstnerne sa ja med en gang, og de har gitt vakre bilder av topp kvalitet, sier Blakstad, og tilføyer at de av skattemessige grunner ikke kan kalle verkene for gaver.

Håkon Bleken har laget et stort maleri som skal pryde biblioteket/peisestuen i det nye forsamlingshuset på Utøya.

- Det er kun en formalitet, men vi må regne dette som deponi og ikke gaver, for dersom en kunstner gir bort et verk må de betale skatt av gaven, sier Blakstad.

Les også: Styret i MiST sier ja til planene om ett nytt museum for kunst og design

Pryder hovedrommet

Håkon Bleken bidrar med et stort verk på to ganger fire meter. Verket er tenkt plassert i peisestuen/biblioteket som regnes for å være et av de viktigste rommene på Utøya. Verkene til Killi-Olsen og Furunes vil også få fremtredende plasseringer.

Kjell Erik Killi-Olsen er en av kunstnerne som er plukket ut til å utsmykke nye bygningene på Utøya.

- Vi kommer til å kontakte andre kunstnere også, men det er disse tre verkene som blir hovedutsmykningen av bygget innvendig. Det er så viktig når vi tar imot gaver til Utøya at vi velger noe som passer der ute. Og fra å være en dødens øy, har dette stedet blitt transformert til et sted i vekst, og da er kunst så betydningsfullt i form av at det er noe man kan dvele ved, sier Blakstad. Både hun og daglig leder for Utøya, Jørgen Watne Frydnes, er overveldet over de tre malerienes vakre og sterke uttrykk.

- Vi er både stolte av og takknemlige for at så store og anerkjente kunstnere velger å ha kunsten sin hos oss. Vi vet at dette vil bidra veldig positivt til aktivitetene som foregår her med tusenvis av engasjerte ungdommer. Det kommer til å bli estetisk vakkert og er et fantastisk bidrag til et nytt bygg, sier Frydnes og fortsetter:

Les også: Laget sin første kunst fra et nedlagt bordell

Minne, lære og engasjere

- Vi kan oppsummere aktivitetene på Utøya med tre ord, og det er minne, lære og engasjere. Dette er det fundamentet Utøya er bygd på. Utøyas bruk i dag er ganske mangfoldig, og det denne kunsten kan bidra til er å skape en enda bedre ramme for aktivitet. Dette er lokaler som tilrettelegger for engasjement og pedagogiske samtaler, sier Frydnes.

- Jeg har laget et verk som er av badere, men i en langt lystigere situasjon enn hva vi forbinder med Utøya, forteller kunstneren Anne Karin Furunes.

Anne-Karin Furunes har laget et verk der tema er minnet og hukommelsen vår.

Hun bidrar med et eldre verk som tilhører en motivkrets hun har jobbet med i forbindelse med utsmykningen av Nasjonaltheatrets stasjon i Oslo.

Opptatt av minnet og hukommelsen

- Dette bildet er en variant av disse verkene, et ganske gammelt arbeide, og tanken er at de flekkene som oppstår i bildet er noe som kommer og går. Jeg har vært veldig opptatt av minnet og hukommelsen, og hva som ligger i billedflaten, og hva som ligger i vår egen mentale projeksjon, sier kunstneren. Bildet har flekker bestående av hull, på en hvit flate der du «fremkaller» bildene når du beveger deg vekk fra verket.

- Det handler om minnebildene og hvordan noe er til stede når du ikke ser det. Avstand og nærhet bidrar dessuten til å skape ulike motiver. Når du går nære glipper bildet, og når du kommer på avstand skapes bildet igjen, sier Furunes.

- Hvordan opplever du det å bidra med kunst til Utøya?

- Det er veldig fint å få bidra med et verk til en samling som skal være på Utøya. Dette er jo noe som har berørt oss alle. Og det å kunne gi en annen dimensjon til dette stedet og bidra til en annen form for refleksjon, noe jeg mener billedkunst kan gjøre, det er så positivt. Det er en stor ære å bli spurt, sier Furunes. For tiden er hun aktuell med en separatutstilling i Galleri Tornabuoni i Firenze i Italia. Utstillingen åpnet torsdag 7. juni og blir stående ut september.

Flere kunstnere vil bli kontaktet med spørsmål om å bidra til utsmykningen av husene på Utøya. Et norsk-belgisk team vant nylig konkurransen om hvem som skal forme det nasjonale minnestedet etter 22. juli på Utøykaia. Dette arbeidet er i gang.

Les også: - Vi blir dummere uten kunst

Dette maleriet av Håkon Bleken skal fraktes til Utøya og bli en del av utsmykningen i ett av hovedhusene. t.v. Cathrine Hovdahl Vik og sjåfør Jon Halvorsen. Foto: Åse Juul