- Hele ideen til «Hendelser på Nyhavna» bygger på at vi skal gjøre området om til en levende bydel, sier prosjektleder Eileen Brandsegg.

Nyhavna er den store, nye bydelen. Debatten om den skal være er i gang, og innspillene har vært mange.

- Vi vil vise hva Nyhavna kan være, og hadde dette arrangementet også i 2016. Men fortsatt er det mange som ikke har vært på Nyhavna, sier Brandsegg og legger til; og her er det over 50 kulturaktører og et mangfoldig næringsliv allerede. Vi starter med et byutviklingsseminar torsdag, sier Brandsegg.

Byrom og gjenbruk

En viktig tanke er at alt som tilføres for å skape en levende bydel denne helga, skal kunne gjenbrukes.

- En del av området er regulert til park, og her kommer vi til å rulle ut både gress og planter. Dette skal auksjoneres bort etterpå. Det samme skjer med møbler som lånes ut fra gjenbruksbutikken til Randi Bakken og Frelsesarmeen. Disse møblene, koppene og annet kommer også til å bli auksjonert bort etterpå, forklarer Brandsegg.

Arkitektstudenter fra NTNU, har gjennom kurset Making is thinking, jobbet mye på området. De sveiser, støper og bygger, og meningen er at de gjennom dette kurset skal få økt forståelse for alle prosessene som følger av en arktitekttegning.

- De er skikkelig kreative, og har blant annet laget en temporær trapp, som nesten ser ut som et kunstverk. Og mer kunst er det selvfølgelig i utstillingen Breisida, som flere kunstnere har gått sammen om. Og i et vitalt byliv må det selvfølgelig være musikk, og folk kan se fram til konsert med blant andre Motorpsykkel. Barna får også sitt, med ansiktsmaling, brannvesenet og Bjørnis, det skal være knutekurs og havnequiz - det blir noe for alle, lover prosjektlederen.

Iscenesatt auksjon

Cirka Teater holder til i lokaler på Nyhavna, og de har også mye nytt på gang. Da må det gamle ut.

- Vi har vært på Nyhavna siden 1986, i 32 år. Nyhavna endrer seg, og det gjør vi også. Nå har vi fått midler av kommunen og fylket til et treårig pilotprosjekt, som blant annet skal gjøre lokalene våre mer utadrettet og del av en levende bydel, forteller Monica Stendahl Rokne, produsent og daglig leder i Cirka Teater.

Cirka Teater er kjent for å gå egne veier og vise at det umulige er mulig. Og det blir ingen vanlig auksjon de drar i gang på lørdag.

- Vi iscenesetter en auksjon, der vi auksjonerer bort rekvisitter og objekter, slik at de kan få nye eiere. Her finnes modellfly fra åpningen av Gardermoen, elementer fra 1000-års feiringen i 1997 og objekter og kostymer som Cirka Teater har brukt opp gjennom årene.

Folk kan få mulighet til å sikre seg et fysisk minne fra forestillinger som Musikk Mobile, Hundre hemmeligheter, Poste Restante, Opus 1 og åpningen av Gardermoen flyplass. Sirkusdirektør Molldon fra Musika Mobile blir dagens auksjonarius.

- Det er vemodig og kvitte seg med alt dette, men vi trøster oss med at vi gir rom for nye nytt. Auksjonen markerer også overgangen til en ny fase for Cirka teater, sier Rokne.

Auksjon går lørdag 9. kl.13.00, og det er en reell auksjon, selv om det er skuespillere som er auksjonariuser. Vi har allerede hatt institusjoner som har vært her og lagt inn forhåndsbud, men alle skal få muligheten til å skaffe seg et klenodium. Og så tar vi restesalg senere. Dette er også en måte for oss å kommunisere med publikummet vårt på.

To teaterforestillinger

Cirka Teater har hatt stor suksess med forestillingen Garage, som Adressas anmelder ga en sekser på terningen og som de er nominert til Heddapris i kategorien Beste barneforestilling og beste scenografi.

Dette er en forestilling uten ord, men med desto mer handling. På scenen jobber to nysgjerrige skrotnisser, drevet av to motorer og ei høne.

- Alt må fungere der og da, og det er motorene som drar i gang maskineriet i scenografien. Dette er den første produksjonen etter at vi fikk basisfinansiering, og både Gilles Berger og Espen Dekko har jobbet mye med konsept og regi, og det har blitt veldig godt mottatt av publikum. Ingen forestilling er lik og det skjer alltid noe uforutsett.

Og bare så det er sagt, Gilles scenografi veier 1,5 tonn.

- Det er en stor og tung scenografi, men Gilles er en Petter Smart, med full kontroll. Installasjonene pusles sammen og ligger på hjul, forklarer Rokne.

Veien mellom huler og tårn

Denne forestillingen har en forberedende workshop og en workshop i forestillingen.

- Hva er en hule, et tårn og hva er en vei?

- Vi har samarbeidet veldig mye med arkitektstudenter de siste årene. Cirka Teater er veldig opptatt av det visuelle, og ofte starter ideene våre der, gjerne med objekter som andre har kastet. På NTNU har de Making is thinking, det handler om å gjenbruke og samarbeidet med dem som har endret vår måte å tenke på. Forestillingene er aldri like her heller. Vi har med oss barn i en time foran hver forestilling, og disse barna får også være med på forestillingen, forteller Rokne.

Dette teaterprosjektet spilles i Fyringsbunkeren på Nyhavna, mens Garage spilles i Verkstedhallen, torsdag, fredag og lørdag.

Hendelser på Nyhavna arrangeres i samarbeid mellom Trondheim kommunes byutviklingsprosjekt En blå tråd, NTNUs masterkurs i arkitektur Making is thinking, Trondheim havn og Cirka Teater.

Hendelser på Nyhavna er et samarbeid mellom Cirka teater, NTNU og flere som ønsker å vise fram livet på Nyhavna. De inviterer til auksjon, teaterforestillinger og konserter. Foto: Christine Schefte
Lyst på et fly? Det kommer på auksjon lørdag. Foto: Christine Schefte
En gigantisk blyant er også blant rekvisittene som auksjoneres bort. Foto: Christine Schefte
Kostymer og klær fra uttalige av Cirka Teaters oppsetninger går også under hammeren. Foto: Christine Schefte
Flere har vært innom og gitt forhåndsbud på rekvisitter og objekter. G-nøkkelen er visstnok populær. Foto: Christine Schefte
Arkitektstudentene Baptise Roman og Lucie Defrance monterer bilder til utstillingen. "Hendelser på Nyhavna". Foto: Christine Schefte
En koffert å herje med.... Foto: Christine Schefte
Elizabeth Piro Volan, Anne Marit Sæther og Janne Brit Rustad er skuespillere. Sæther er også kunstnerisk leder i Cirka Teater. Foto: Christine Schefte
Kulisser til forestillingen Veien mellom huler og tårn av Cirka Teater, som også vises nå i helga. Foto: Christine Schefte