Flertallet i Trondheim bystyre har besluttet å gi et tilskudd på sju millioner kroner til utgravingene som Riksantikvaren har pålagt kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen å gjøre i forbindelse med byggingen av nytt kulturhus i Kjøpmannsgata (K. U. K).

Det er deler av kommunens overskudd fra 2017 som nå skal benyttes til arkeologiske utgravinger.

Deler av overskuddet

- Trondheim kommune gikk med overskudd i 2017, og det er i forbindelse med det forestående årsoppgjøret at vi har forhandlet frem en disponering av deler av dette overskuddet, sier Erling Moe, kommunalråd (V).

Han understreker at Trondheim kommune ikke har som vanlig praksis å støtte utgravinger, men at de her gjør et unntak basert på noen føringer.

- Sentrum-venstrepartiene ser viktigheten av de arkeologiske utgravingene i området ved det planlagte kulturhuset til kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen. Riksantikvaren har stilt krav om utgravinger som anslagsvis vil koste rundt 18 millioner kroner, sier Moe.

Trondheim kommune vil med sitt bidrag finansiere deler av utgravingene.

Les også: - Kommunen har ikke løftet en finger for å fremme Trondheim som middelalderby

Ikke-kommersielt kulturhus

- Bakgrunnen for at kommunen deltar i et slikt spleiselag er at dette er et ikke-kommersielt kulturhus som er ment for allmennheten, samtidig som utgravingene gjelder i et av de sentrale områdene i middelalderbyen Trondheim. Vi gjør derfor et unntak ved å bidra til utgravninger i tilknytning til nettopp dette prosjektet, sier Moe.

Daglig leder for Kjøpmannsgata ung kunst (K.U.K) er svært lettet over at Trondheim kommune ønsker å være med på et spleiselag for utgravingene som Riksantikvaren har pålagt dem.

Les også: - Vi kan ikke velte en regning på 18 millioner over på private

- Fantastiske nyheter

- Dette er fantastiske nyheter. Og det betyr at vi nå kan få fortgang i rehabillitering og planene, og komme skikkelig i gang med det vi har begynt på. Dette er en gladmelding for både kunstbyen og middelalderbyen, sier Hovdahl Vik.

- En fantastisk gladnyhet for kunstbyen og middelalderbyen, sier Cathrine Hovdahl Vik, daglig leder for Kjøpmannsgata ung kunst. K.U.K.

Pengene utbetales når kulturhuset er ferdigstilt, og er under forutsetning av at dette blir et ikke-kommersielt kulturhus. Årsoppgjøret for Trondheim kommune skal behandles i bystyret 21. juni.

- Vi kan ikke velte en regning på 18 millioner over på private