Etter at de hadde sin storhetstid på første halvdel av 2000-tallet, gjorde Gåte et ettertrykkelig comeback med EP-en «Attersyn» sist høst. Mens vi ser fram til sommerens festivalopptredener og venter på albumet de skal utgi i høst, kan vi glede oss over singelen «Kom no disjka», som viderefører det vi hørte på EP-en.

Mens noen blir mer forsiktige med årene, blir andre mer fandenivoldske. «Attersyn» viste at Gunhild og Sveinung Sundli og resten av Gåte definitivt tilhører siste kategori. De fire sangene viste at bandet har fått mer energi og en tøffere groove. De tør å tilføre sitt folkemusikalske utgangspunkt større doser rock, uten at særpreget forsvinner, snarere tvert imot.

Les også: Kjærlighetstrøbbel, familielykke og den aller første, store krangelen

«Kom no disjka» bygger på eldgammel folkemusikk, en undersjanger som rett og slett heter kauking. Gunhild synger mer enn hun kauker, men hun tar i såpass hardt at hun av og til nærmer seg grensen.

Låten bygger seg opp til majestetiske dimensjoner, og bandet sparer ikke på virkemidlene. Lydbildet er tettpakket, men nyansert og har framdrift hele veien. Dette er langt fra det mest melodiøse Gåte har gjort, men «Kom no disjka» er så suggererende at den fort kan bli en livefavoritt.

Les også: - Vi skal skape magi på Marinen

De som skal oppleve Gåte i sommer, har grunn til å glede seg. Bandets formkurve de siste månedene gjør også at forventningene til høstens album er blitt store.

Anmeldt av TRYGVE LUNDEMO