Og DER kom refrenget!

Etter et par singler der «nye» Highasakite famlet etter forløsningen, er det gode refrenget tilbake.

  Foto: Jørgen Nordby

Saken oppdateres.

Det er rart med det, popmusikk blir sjelden vellykket uten.

Refrenget er selve fundamentet i popmusikken, samtidig endestasjonen alt leder til. Refrenget er forløsning, all verdens finspill i oppbygningen betyr lite om ikke ballen klines i krysset - eller i det minste triller over målstreken. Det er refrenget du husker, det er refrenget systemet ditt lengter etter å høre igjen.

LES OGSÅ: Til kamp mot det refrengløse samfunn

LES OGSÅ: - Jeg så ikke for meg Highasakite som et band det er gøy å skrive sladder om

Highsakites to foregående singler, «5 Million Miles» og «Out of Order» hadde begge utsøkte detaljer, tilløp og anslag. Men begge sviktet litt da det gjaldt som mest, og føltes derfor litt uforløste. På «Elastic State of Mind» er det nesten omvendt, og resultatet er adskillig mer tilfredsstillende.

Versene er litt pregløse og kjedelige denne gangen, men låten har til gjengjeld et refreng med skikkelig løft og gjenkjennelig særpreg - det har rett og slett ordentlig utstråling og sitter som et skudd, godt hjulpet av en effekt der Ingrid Helene Håviks vokal legges i to oktaver. At det visstnok er laget på fem minutter, forteller både om Håviks talent og kraften i det intuitive og umiddelbare i popmusikken.

Låten dyttes fram av et konstant midtempo-driv, som likevel evner å trøkke til det lille ekstra i refrenget. I tråd med forrige singel er lydbildet fortsatt hakket mer spartansk enn på bandets to siste album, uten at det føles nedstrippet av den grunn. Det er fortsatt stort anlagt, skinnende musikk vi snakker om. Teksten skildrer på sin side en tilstand av hallusinerende forvirring - men der én ting står klart i alt det forvridde, uvirkelige og tåkete: Den som holder deg inntil seg, og river klærne av deg, er din.

Etter å ha begynt å tvile litt, er det godt å fastslå at det fortsatt er energi igjen hos Highasakite, både av den musikalske og kreative sorten.

Anmeldt av VEGARD ENLID

 
        
            (Foto: Propeller Recordings)

  Foto: Propeller Recordings

På forsiden nå