Da Tennessee Williams stykke «Glassmenasjeriet» hadde premiere på Trøndelag Teater i oktober 2017, skrev Adresseavisens anmelder entusiastisk om «fine skuespilleres finstemte kammerspill».

Hans entusiasme deles åpenbart av Hedda-juryen, for da teater-Norges viktigste prisutdeling fant sted i Oslo søndag, fikk Ragne Grande fra Lierne prisen for «beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle for sin tolkning av Laura Wingfield i «Glassmenasjeriet», mens Johannes Holmen Dahl fikk pris for beste regi.

- Kunne ikke drømme om dette

- Jeg er blitt veldig glad i folkene jeg har jobbet med og rollen jeg har spilt på teatret. Men alt som har skjedd nå hadde jeg ikke kunnet drømme om. Dette har vært både fantastisk og overraskende, sier Ragne Grande begeistret til Adressa få minutter etter at hun fikk prisen.

I sin takketale på scenen trakk hun inn både foreldre og søsken for varme og støtte, samtidig som hun uttrykker glede over å ha fått jobbet sammen med regissør Johannes Holmen Dahl.

- Jeg unner hele verden å jobbe med Johannes. Han er helt suveren både som fagperson og menneske.

- Litt overmoden tekst

«Glassmenasjeriet» var 27-åringens debut på Trøndelag Teater og særlig bedre kan det vel ikke gjøres. I juryens begrunnelse heter det blant annet at Grandes spill «er ualminnelig finstemt. Hver bevegelse, hver uttalelse og hver pause skuespilleren gjør lades med mening».

Johannes Holmen Dahl med fikk heddaprisen for beste regi og under Hedda-prisutdelingen 2018 Foto: NTB / Scanpix

Også Johannes Holmen Dahl er relativt fersk på den trønderske teaterscenen, men har ifølge Hedda-juryen allerede markert seg med «et særegent kunstnerskap med oppsetninger preget av høy kvalitet». Valget av «Glassmenasjeriet» begrunner Dahl med at det er en «moderne klassiker» med fristende utfordringer.

- Det er en tekst som muligens er litt overmoden, men med et tema som er evig aktuelt. Jeg ville gjerne prøve meg på den i en tidlig fase som regissør. Det føltes litt skummelt, det er et dristig valg. Men jeg måtte bare ta sjansen, og heldigvis gikk det bra, kommenterer Holmen Dahl som er klar med en annen klassiker på Trøndelag Teater over sommeren, Ibsens «Byggmester Solness» med premiere 15. september.

Ytterligere fem nominasjoner

Den premieren får teatersjef Kristian Seltun med seg, men ved nyttår forlater han Trøndelag Teater og overlater sjefstolen til Elisabeth Hansen.

- Foreløpig vet jeg ikke hva jeg skal gjøre i 2019, forteller Seltun som naturlig nok smilte stort da det ble kjent at teateret hans ble priset med to av de gjeveste prisene. I tillegg hadde teatret ytterligere fem nominasjoner.

- Vi har fått mange nominasjoner også tidligere år, men det er klart at dette var litt spesielt. Det gjenspeiler at vi har hatt et veldig godt år, noe Johannes skal ha stor ære for. Det han har gjort med «Glassmenasjeriet» har vært helt utrolig.

Søkt religiøs hjelp

Mens Ragne Grande fikk prisen som beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle, gikk tilsvarende pris for beste mannlige hovedrolle til Herman Sabado, for hans innsats i «Engler i Amerika». Den over åtte (!) timer lange oppsetningen har gått sin seiersgang ved Nationaltheatret i Oslo, med Sabado i en utholdenhetsprøve av de sjeldne.

Hermann Sabado fikk prisen for beste mannlige skuespiller under Heddaprisutdelingen 2018 Foto: NTB / Scanpix

- «Engler i Amerika» er et amerikansk episk verk som har vært like spesielt som krevende. Vi har også søkt hjelp utenfor teatrets vegger, ikke minst i religiøse kretser for å nærme seg kjernen i verket, sier Sabado som er tilknyttet Nationaltheatret i Oslo, men som er fra Orkdal og startet sin karriere ved Trøndelag Teater.

Engler-oppsetningen hadde sin aller siste forestilling lørdag, men akkurat som Holmen Dahl vet han hva som venter nærmest over sommeren. Og også for Sabado er det Ibsen som står for tur. Da skal han spille i «Hedda Gabler» på Torshovteatret i Oslo.

«Engler i Amerika» er regissert av Marit Moum Aune fra Trondheim, som foruten prisen til Sabado kunne glede seg over at Ågot Sendstad fikk prisen for beste kvinnelige medspiller.

Fikk pris for barneforestilling

Selv om både «Glassmenasjeriet» og «Engler i Amerika» har hatt stor suksess, gikk prisen for «Årets forestilling» til Det Norske Teatrets oppsetning av «The Book of Mormons». Av andre prisvinnere merker vi oss at Gilles Berger ved friteatergruppen Cirka Teater fikk prisen for «beste scenografi» mens verdalingen Morten Røsrud ble priset for Beste barneforestilling med stykket «Tobias og dagen det smalt».

Og ikke minst Svein Tindberg, som fikk to Hedda-priser for sin oppsetning av ungdomsstykket «Utafor» på Det Norske Teatret.

- Neste uke fyller jeg 65 år. Jeg er glad det er dette året som juryen fant ut at jeg skulle få prisen for beste ungdomsforestilling, smilte Tindberg.