Det er trondheimskunstneren Harald Wårvik som har modellert og utformet monumentet over Jens Evensen som mandag ble avduket utenfor Utenriksdepartementet i Oslo. Statuen skal plasseres rett under vinduene der den tidligere havrettsministeren og dommeren ved Den Internasjonale Domstolen i Haag hadde sine kontorer i over 20 år.

Les også: Stiftsgårdsparken 1925 og 2017

Hedres med minnesmerke

- Dette er et oppdrag som startet for nærmere to år siden. Jeg ble oppringt av initiativtageren Bjørn Willy Lunde, en pensjonert forretningsmann og investor. Han mente det var på tide med et monument over Jens Evensen, forteller Wårvik.

Siden har han jobbet med monumentet på verkstedet/atelieret sitt ved institutt for arkitektur, plan og billedkunst ved NTNU. Monumentet er 215 centimeter høyt og skal stå foran en stor granittplate som viser utvidelsen av den norske sjøgrensen til 200 sjømil, noe Jens Evensen jobbet frem.

Statuen av Jens Evensen montert på sokkelen utenfor Utenriksdepartementet. Foto: Privat

Finansiert med spleiselag

Verket har blitt til med et spleiselag av private og offentlige bidragsytere, og blir gitt som en gave til Oslo kommune. De økonomiske bidragsyterne til monumentet så langt har vært Bjørn W. og Karin Lunde, Equinor (Statoil), Conoco Phillips, Danske Bank og Stiftelsen Havrettsminister Jens Evensens Legat.

- Evensen gjorde en iherdig innsats for Norge og norske interesser. Han gikk jo hardt inn for at rikdommene under havet skulle tilfalle det norske folk, og ikke private, utenlandske interesser. Så vi har mye å takke Evensen for, sier Wårvik, og sikter til oljeressursene i Nordsjøen.

En romslig skulptur

Nidaros domkirkes restaureringsarbeider har vært behjelpelige med å få støpt skulpturen i gips i full størrelse. Deretter har statuen blitt utformet i voks, før den til slutt ble støpt i bronse. Statuen skal stå tett inntil store bygninger, derfor valgte kunstneren å lage skulpturen i et romslig format.

- Det måtte være litt størrelse på denne statuen for at den ikke skulle forsvinne mot bygningene. Og landskapsarkitekter har laget et fint lite anlegg rundt selve skulpturen med beplantning i form av trær og blomster. Dette kommer til å bli en liten oase i Oslo, sier Wårvik.

Jens Evensen hedres med statue: Nidaros domkirkes restaureringsarbeider har vært behjelpelige med å få støpt skulpturen i gips i full størrelse. Deretter har statuen blitt utformet i voks, før den til slutt ble støpt i bronse.

Les også: - Kjøp kunst med hjertet

Tydelig uttrykk

Skulpturen er et figurativ arbeide, og det er ingen tvil om at det er Jens Evensen som «står der».

- Jeg ønsket å lage en figurativ skulptur. Posituren er klassisk, men ikke nødvendigvis gammeldags. Da sønnen, Jens Evensen junior, kom på støperiet for å kikke på skulpturen, rygget han tilbake fordi han syntes den var så lik faren. Det er jo en bra feedback å få, sier Wårvik humrende.

Les også: - Hans billedunivers har fascinert meg lenge