En regning på 18,7 millioner for arkeologiske utgravinger har truet gjennomføringen av kunsthus-prosjektet Kjøpmannsgata ung kunst (K.U.K.). Trondheim kommune vedtok i juni å støtte prosjektet med syv millioner, i håp om at staten kunne dekke de resterende elleve millionene for utgravingen. Riksantikvaren har nå avslått søknaden.

- Jeg synes det er veldig, veldig trist, og er lei meg for at dette skjer. Dette er et prosjekt for allmennheten, og derfor synes jeg det er en rar holdning fra Riksantikvaren. Jeg hadde håpet at de så verdien av et bygg for en yrkesgruppe som trenger en mulighet til å bli sett. Det er generelt liten velvilje til kultur i samfunnet vårt, sier Kjell Erik Killi-Olsen på telefon fra sitt hjem i Vågå.

Mener kostnaden er håndterbar

Riksantikvaren skriver blant annet i sitt avslag på søknaden om støtte til utgravingene, at kostnaden nå bør være håndterbar for K.U.K., ettersom Trondheim kommune har gitt tilsagn om syv millioner kroner. Riksantikvaren viser til at de tidligere har gitt støtte til prosjekter hvor det arkeologiske arbeidet utgjør over ti prosent av totalsummen på prosjektet. Med et utgangspunkt i byggekostnader på 120 millioner kroner, utgjorde de arkeologiske utgravingene 13 prosent av totalen. Med kommunens støtte er nå andelen på ni prosent, fastslår Riksantikvaren.

- Riksantikvaren har vurdert utbyggingen i Trondheim på lik linje med andre søknader om statlig kostnadsdekning i forbindelse med utgifter til arkeologiske utgravninger. I vår vurdering ses det på forholdet mellom utgifter til arkeologisk arbeid og de totale byggekostnadene, tiltakshavers økonomi og om det er mottatt tilskudd fra annet offentlig hold til gjennomføring av tiltaket, skriver Isa Trøim, seksjonssjef for arkeologiske utgravinger hos Riksantikvaren i en e-post til Adresseavisen.

Kunsthus i Midtbyen: Den markante kunstneren Kjell Erik Killi-Olsen har kjøpt denne bygården i Kjøpmannsgata i Trondheim. Han planlegger et storstilt kunsthus på tomta, men krav til kostbare arkeologiske utgravinger skaper utfordringer for prosjektet.

Utleieinntekter skal drifte huset

Daglig leder for K.U.K., Cathrine Hovdahl Vik, forteller at de hadde forventet at staten ville bidra til prosjektet.

- Hva mener du om Riksantikvarens argumentasjon?

- I avslaget blir kommunens bidrag sett på som den statlige finansieringen. Det er fryktelig synd at kommunens velvilje blir brukt mot oss. Hadde kommunens bidrag kommet etter vedtaket til Riksantikvaren, ville kanskje utfallet vært annerledes. Avslaget begrunnes også med henvisning til kommende leieinntekter fra nybygget. Men leieinntektene skal gå til drift av huset og sørge for aktivitet. Finansieringen av bygget kommer fra Kjell Erik Killi-Olsens egenkapital, med midler fra hans virksomheter som kunstner og eiendomsbesitter. Den kommersielle biten av K.U.K. skal kun brukes til videre drift av bygget. Her pålegger Riksantikvaren oss kostnader på lik linje med andre kommersielle aktører, som bygger for salg og egeninntjening, sier Hovdahl Vik.

Systematisk svakhet i Norge

- Det er overraskende og rart at de syv millionene politikerne i Trondheim ønsker å bidra med, blir brukt som et argument fra Riksantikvaren for at det ikke er behov for statlig finansiering, sier Ola By Rise, kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune.

Kommunaldirektør Ola By Rise.

Han håper at prosjektet ikke stopper på grunn av dette.

- Dette er en stor systematisk svakhet i Norge på nasjonalt plan at tiltakshaver må ta regninger for arkeologiske utgravinger. Vi er opptatt av å ta vare på arkeologiske minner, og jeg tror svært mange kulturminner har forsvunnet på grunn av det.

Ønsket et spleiselag

Også Erling Moe i Trondheim Venstre er skuffet over avslaget.

Erling Moe (V).

- Den kommunale støtten fra Trondheim var ment til å bli et spleiselag mellom stat og kommune for å dekke utgiftene. Kommunen yter vanligvis ikke støtte til arkeologiske utgravinger. I dette tilfellet gjorde vi et unntak, fordi kunsthuset er viktig.

Moe mener det er positivt at Killi-Olsen vil gi et så generøst bidrag til byens kulturliv.

- Utgiftene for utgravingen var utforutsette, og kommer på toppen av en stor privat innsats. Jeg forstår det dersom de vil klage på vedtaket. Jeg håper at det vil løse seg, slik at spleiselaget mellom kommune og stat kan gjennomføres.

Nedskalering er ugunstig

Hovdahl Vik forteller at styret i Reidar Olsen Eiendom, som står bak utbyggingsprosjektet, nå er skeptiske til å sette i gang prosjektet.

- Totalkostnadene på bygget er anslått til 120 millioner kroner. Greier dere ikke de resterende graveutgiftene på rundt elleve millioner kroner?

- Det er fortsatt et høyt beløp for oss å bære. Det vil helt klart gå utover driften av kunsthuset og gi oss betydelige utfordringer med å gi byens befolkning det tilbudet vi ønsker. Styret må fatte en beslutning som både sikrer fornuftig drift av kunsthuset på sikt, og som samtidig ikke fratar Killi-Olsen handlingsrom som selvstendig kunstner, sier Hovdahl Vik.

Hovdahl Vik har stor forståelse for at det er behov for arkeologiske undersøkelser på tomta.

- Alternativet er at vi ikke velger å bygge nytt, og tar utgangspunkt i bygningsmassen som den er. Men da må vi skalere ned hele prosjektet, og byen får heller ikke innsikt i hva det er som ligger under bakken.

Trenger støttespillere

Utbyggeren vil nå klage på vedtaket.

-Vi frykter at det vil ta enda et nytt halvår før vi får svar. Tidsaspektet er kjempeviktig for oss, sier Hovdahl Vik.

Til tross for at Killi-Olsen er frustrert over avslaget, er han likevel fast bestemt på at det skal bli en kunsthus.

- Vi skal få dette, og vi skal lage kunst. Alle vil at dette skal skje, men vi trenger flere støttespillere.