På selve Stokkøya bor det rundt 300 mennesker. 1800 publikummere kommer til å prege bygdebildet nå når Stokkøya Festival er i gang. Men det er ikke bare ansatte og frivillige som trør til denne helga, hele samfunnet er i sving.

– Det er så mange velvillige lokale folk som trør til. Kommune, naboer og havneeiere. Mange har lånt bort jordene sine, båtplassen sin og til og med ismaskiner. Alle har lyst til at det skal fungere, og da går det så glatt, sier Torild Langklopp, eier av Stokkøya sjøsenter og en av ildsjelene bak festivalen.

- Flott at hyttefolket er positive

Ingrid Langklopp er leder for utviklingsprosjektet Bygda 2.0 på Stokkøya, og er Torilds søster. Hun tror at bygdas positive innstilling kan være en nøkkelfaktor til at festivalen kan lykkes.

– Vår lokale kjøpmann har sagt til oss at han er på vakt 24 timer i døgnet for oss. Så nå har jeg akkurat sagt at jeg trenger å låne lageret hans til å lagre flere paller med mel. Jeg trenger også vekslepengene hans, og han sier at det ikke er noe problem, forteller hun lattermildt.

– Det at hyttefolkene er så positive er flott. Noen av dem blir sperret fra å kjøre helt inn til hyttene sine, men de sier at det går veldig bra, forklarer Torild.

Mange mennesker: Søstrene Torild og Ingrid Langklopp fortelles at den store folkemengden definitivt kommer til å merkes, når opp mot 2000 publikummere inntar Stokkøya denne helgen. Foto: Kristin Slotterøy

Handler om å aktivere området

Torild Langklopp er gift med Roar Svenning som er oppvokst på gården Troningen ved Hosnasand. Sammen etablerte de Stokkøya sjøsenter med strandbaren. Det førte til at Stokkøya i Åfjord har seilt opp som et attraktivt internasjonalt reisemål. Siden flyttet også søsteren Ingrid og hennes mann til Stokkøya. Bygda 2.0 har satt seg fore å skape både arbeidsfellesskap og husrom i utkantbygda.

Er festivalen en slags videreføring av det moderne bygdeliv?

– For vår del handler det om å aktivere området og vise frem sider ved denne bygda, sier Ingrid.

– Festivalen er eid 50/50 av bygd og by. Og det er viktig å mobilisere på en måte som gjør at folk kan se at det er kule ting som skjer her. Samtidig som man ser at det er mye som er mulig, forteller Torild.

– Samarbeidet mellom bygd og by er avgjørende for at den moderne bygda skal fungere. Vi ønsker å vise at det funker med prosjekt som skjer på kryss og tvers, skyter Ingrid inn.

Samarbeid mellom bygd og by gir trygghet

Ambisjonene for festivalen har vært store, men søskenparet er fornøyd med hvordan ting har gått så langt.

– Det har gått kjempebra, og alt er blitt håndtert på en god måte. Vi har med oss mange dyktige folk, sier Torild.

– Det krever litt å arrangere en festival på denne måten. Vi har et bakeri midt inne i festivalområdet, og her skal bakeren produsere 800 brød og 2000 kanelsnurrer i løpet av to dager. Alt av festivalmat skal også produseres her. Så det er en del logistikk som må planlegges, forteller Ingrid.

Området er ikke testet ut på denne måten før, med scener, telt og alt som skal til for å huse nærmere 2000 mennesker. Men siden festivalen er et samarbeid mellom folk fra bygd og by, mener søstrene at de er i trygge hender.

– Vi er vant med mindre produksjoner, men vi har med oss profesjonelle som er vant med store produksjoner. De tenker annerledes enn oss, og vi utfyller hverandre på en bra måte, forteller Torild.

– Har ikke med meg varme klær

Flere publikummere valgte festivalhurtigbåten fra Trondheim, Rissa og Brekstad til Stokkøya fredag formiddag. Her dukket artisten Emile The Duke opp på høyttaleranlegget. Han presenterte blant annet fredagens program, til passasjerenes store begeistring, før han meddelte:

– Jeg kommer rett fra varme Oslo, har ikke med meg varme klær og heller ikke sovepose. Men jeg tenker at det skal gå bra. Ønsker alle en riktig så fin tur med denne gyngende hurtigbåten, så sees vi etter hvert.

Stinn brakke: Det var stappfullt i Bygdeboksen da Emile The Duke spilte. Stemningen steg ytterligere da han spilte bursdagssangen til et heldig bursdagsbarn. Foto: Kristin. D. Slotterøy

Flesteparten av publikummerne er tilreisende. De fleste fra Trondheim, men også en del fra Oslo.

– Det betyr at vi kan vise Stokkøya frem til mange nye folk som kanskje aldri har vært her. Det betyr mye for oss resten av året, fordi den kan tiltrekke folk til å besøke oss oftere og bruke området på flere måter, forteller Ingvild.

Byr på litteratursamtaler, konserter og arrangement

Første konsert ut på fredag var trondheimsbandet Sugarfoot, som i 2012 ble formet av Øyvind Holm og Hogne Galåen. I bandet har de med seg et stjernelag av trønderske musikere; Bent Sæter, Roar Øien, Thomas Henriksen og Even Granås. Deretter Kristian Torgalsen, Emile The Duke, Ole Paus, JON OLAV, Hurula, Sunswitch, Ebbot Lundberg & The Indigo Children, Haunted Mansions og Bakklandet Hardcore DJ.

Først: Sugarfoot var første band ut på hovedscenen på festivalens første dag.

I tillegg til konserter kan publikum oppleve litteratursamtaler, filmvisninger i Spætts filmcontainer og en rekke aktiviteter på lørdag. I tråd med festivalens miljøbevisste strategi, kan man også være med på «zero waste workshop» hvor man får innsyn i plastproblematikken og tips til å få bærekraftige vaner.