Søndag morgen pakkes telt ned, de siste kanelsnurrene spises opp og kaffe nytes i solveggen. Arrangørene av festivalen kan ta seg en pust i bakken mens de fordøyer inntrykkene fra helga.

– Jeg er lettet over å ha kommet i mål. Første år med festival byr på mange usikkerheter, og jeg er glad for at det har gått så bra, forteller Ryjord.

– Nå er jeg bare glad

Festivalsjefen sier at responsen fra publikum er veldig viktig når de skal planlegge detaljene rundt neste festival.

– Det er ingen tvil om at det blir festival neste år, så folk må bare sette av helga og glede seg.

Torild Langklopp, eier av Stokkøya sjøsenter og en av ildsjelene bak festivalen, forteller at også hun er godt fornøyd med gjennomføringen fra start til slutt.

- Nå er jeg bare glad. Jeg går rundt og koser meg, snakker med folk og har det helt supert. Det er flere mulige krisesituasjoner som kan oppstå under en slik festival. Vi har tenkt på mye på forhånd, og avverga alle små og store ting. Det er vi veldig fornøyd med, sier hun.

Her kan du se stort bildegalleri fra festivalen.

Glemte å bestille dopapir

Et eksempel på en situasjon som ble avverget i tide, var mangel på dopapir til toalettene i Bygdeboksen. Festivalen hadde nemlig glemt å sende inn forhåndsbestilling. Med både konserter og backstage i samme bygg, kan det tenkes at behovet for doruller etter hvert ville blitt stort. Problemet ble løst ved at festivalen fikk tømme den lokale Coop-butikken for toalettpapir.

– Kjøpmann Walter Solberg har vært veldig hjelpsom. Han har låst oss inn i butikken mange ganger i løpet av helgen, og vi har fått hentet ut det vi har hatt behov for, forteller Ryjord.

Gleder seg til 2019: Thomas Ryord og Weche Sunt Bendixvold-Ryord representerer by-siden av festivalen. De gleder seg allerede til neste års festival, men først skal de ta ferie.

Fredag kveld ble det også tomt for råvarer og isbiter. Sistnevnte fordi cocktailbaren ble mer populær enn forventet.

– Det var et voldsomt trykk i matutsalgsstedene og i barene. Vi hadde planlagt at maten skulle rekke til fredag og lørdag, men alt gikk første dag. Da måtte vi sette i gang en aksjon for å få tak i nye råvarer.

Løsningen ble å dra inn til Åfjorden for å handle inn nye råvarer,og å dra til et lokalt fiskemottak for å få tak i fisk. Isbiter fikk de tak igjennom lokale restauranter.

Gikk tom for pizza første dagen

Ryjord opplyser at de hadde 1263 betalende festivalgjester på fredag, og 1403 på lørdag.

– Vi hadde håpet på 150 flere på fredagen, men det var hustrig vær den dagen, og dermed klarte vi ikke målet. Men totalt sett ser det ut som at regnskapet skal gå i balanse, forteller han.

Omsetningen på mat og drikke har nemlig vært veldig god. Totalt ble det solgt 2000 porsjoner med mat, hvor 481 av dem var Åfjord-pizza.

– Det er et vanvittig volum med tanke på at pizzaene lages én og én og at vi kun hadde fire ovner. Vi gikk tom for pizzadeig på fredagen, og måtte lage nye til lørdagen.

Gåtur og konsert: Festivalen arrangerte også flere aktiviteter på dagtid. Rundt 300 mennesker deltok på øysafari. En gåtur på ca to kilometer, hvor Erlend Ropstad holdt konsert på Nessa.

– Verdens beste frivillige

Wenche S. Bendixvold-Ryjord, markedssjef for festivalen, bruker ordet «dritbra» når hun skal oppsummere helga i ett ord.

– Akkurat nå føler jeg bare masse glede, det har vært en fin helg og jeg er kjempefornøyd. Det har også vært artig å bli kjent med publikummet. Vi har hatt verdens beste frivillige med oss på laget. Alle er engasjerte og har stått på.

Bendixvold-Ryjord forteller at de har fått mye positive tilbakemeldinger fra publikum. Nå skal hun ta noen dager fri for å fordøye alle inntrykk.

– Nå gleder jeg meg til ferie, men jeg gleder meg også til å gjøre dette igjen, forteller hun.

Fra London til Stokkøya

Også festivalpublikummet Adresseavisen har snakket med er fornøyde, og skryter spesielt av de fine omgivelsene på øya. Alison Warnock fra Skottland reiste fra London til Stokkøya sammen med venninnen Kjersti Kate Connell.

– Denne plassen er helt nydelig. Det er fin natur og alle er så hyggelige. Det er den perfekte kontrast sammenlignet med London, forteller Warnock.

- Min beste venn fortalte at hun hadde lyst til å dra på festivalen, og spurte om jeg ville bli med. Det hadde jeg selvfølgelig lyst til, sier Warnock (t.v). - Jeg lovet henne mye sol, sier Connell (t.h). Foto: Kristin Slotterøy

Selv om været ikke var optimalt på åpningsdagen, fikk festivalgjengerne en solrik dag på lørdag. På formiddagen deltok mange på de forskjellige aktivitetene som var satt opp. I tråd med festivalens miljøbevisste profil, ble det holdt en Zero waste-workshop, hvor man fikk tips til en mer bærekraftig hverdag av Ane Aspén og Maria Gaasø.

– Hvis vi skal gi kun ett tips om hva alle bør gjøre for en mer plastfri hverdag, er det å bruke handlenett istedenfor plastpose.

Plastfri festival

Festivalen har lagt til rette for en mer miljøvennlig opplevelse, med ølglass av stål og bestikk og fat laget av hvetekli. Festivalsjefen mener at publikum har tatt plastfri festival på alvor.

– De har vært flinke til å kildesortere. Det gjorde at det var pent og ryddig selv om det var masse folk. Da siste konsert var overstått på lørdag var det nesten ikke noe søppel på området.

Hveteklifatene og matavfall kjøres ut til et eget kompostområde. Ryjord forteller at selv sauer og hester er nysgjerrige på de spiselige fatene.

– Den ene dagen var det sauer i komposthaugen som prøvde å jafse i seg biter av tallerknene.