Jørn Lier Horst og Thomas Enger behøver neppe noen nærmere presentasjon for det krimlesende publikum. Men aktivitetsnivået til Lier Horst? Én voksenkrim i året, barnebøker, ungdomsbøker, filmmanus og nå dette. Du snakker.

«Nullpunkt» er deres første, felles romanprosjekt. Handlingen er lagt til Oslo i 2018, og den tidligere langdistanseløperen Sonja Nordstrøm, som har flere internasjonale meritter, blir meldt savnet. Hun møter ikke opp på lanseringen av sin selvbiografi, «Evig ener» En biografi som er svært omstridt, da hun skriver rimelig direkte om flere kjente personer.

Hovedpersonene er politietterforsker Alexander Blix og kjendisbloggeren Emma Ramm, hvilket neppe er helt tilfeldig all den tid Lier Horst har politibakgrunn og Enger har arbeidet som journalist. Blix har – som politimenn flest i krimromaner – en trøblete fortid; for 19 år siden skjøt og drepte han faren til en fem år gammel jente under en gisselsituasjon.

Samme dag som lanseringen av Nordstrøms bok skulle funnet sted, oppsøker Ramm hjemmet hennes, hvor det tydelig har skjedd noe kriminelt. Hun finner et startnummer med et 1-tall festet på Nordstrøms fjernsyn. Blix' og Ramms veier krysses, da begge blir innblandet i etterforskningen.

Samarbeidet mellom Lier Horst og Enger fungerer godt, og spesielt for Lier Horst føles dette som en liten revitalisering i forhold til serien om William Wisting som litt for lenge har gått på traust tomgang. De forteller godt og effektivt, det er brukbart driv og helt greit spenningsnivå.

På den annen side mangler romanen noe originalitet og egenart; så vel handling som persontegninger er ganske typiske for sjangeren – sliten politimann, journalist på sporet av saken, morder som legger igjen kryptiske beskjeder og så videre.

«Nullpunkt» blir for standard til å nå helt opp, men er likevel så god at vi gjerne imøteser flere bøker fra disse nye parhestene.

Anmeldt av  ØRJAN GREIFF JOHNSEN