Torsdag sang de i Lademoen kirke. Søndag reiser de til verdens største sangkonkurranse i Sør-Afrika, med god hjelp av inntektene fra Disney-suksessen.

Animasjonsfilmen «Frost» kom som et stjerneskudd fra Disney-himmelen i jula 2013. Filmen som er inspirert av H.C. Andersens eventyr «Snødronningen», begeistret både små og store «prinsesser» over hele verden. «Frost» ble hyllet både for sin utradisjonelle historie og fengende musikk.

Karakterene: Elsa (til venstre), fjellfareren Kristoffer, reinsdyret Svein, snømannen Olaf, Anna og prins Hans er populære figurer i Disney-filmen «Frost» fra 2013.

Det trønderske koret Cantus ble hyret inn til å synge den joik-inspirerte låten «Vuelie» i filmen, komponert av Frode Fjellheim. Fem år etter filmsuksessen har de håvet inn heftige 1,5 millioner kroner i royalties for sitt bidrag på låten.

– Det var overraskende og selvfølgelig veldig bra for et kor som jobber så aktivt som Cantus å få denne gevinsten, forteller korets dirigent, Tove Ramlo-Ystad.

– Den låten skal vi ha!

Underveis i filmprosessen tok Disney-teamet flere turer til Norge for å hente inspirasjon og finne «locations» som kunne brukes i filmen. En av turene gikk til Trondheim, der teamet filmet Nidarosdomen og kjøpte diverse cd-er rundt omkring, for å få et inntrykk av norsk musikk. Disney-teamet oppdaget Cantus ved en tilfeldighet, da de kjøpte en av platene deres på Ringve Museum.

– Produsenten ble umiddelbart begeistret for låten, og slo fast: «Den låten skal vi ha!», sier dirigenten.

Dermed fikk Cantus en e-post av Disney, der de spurte om de kunne få bruke låten i en film. I samarbeid med blant andre en filmkomponist i Hollywood og Frode Fjellheim arrangerte de en ny versjon av det som ble introlåten, «Vuelie».

Vanskelig å beregne budsjettet

Disney forelsket seg i klangen til Cantus. Ifølge Ramlo-Ystad var det ingen tvil om at det var trondheimskoret som skulle få spille inn låten, og teamet tok turen fra Hollywood til Øra studio. Samtidig forhandlet de frem en royalty-avtale, hvor de skulle få 15 prosent av inntektene for bruk av musikken.

I løpet av de fem årene har pengene jevnlig rullet inn i pengekassa til det trønderske koret. Ramlo-Ystad sier at pengene de får gjelder salg av selve musikken, ikke dvd-er og selve «Frost»-filmen.

– Dette er penger som det har vært vanskelig for oss å legge inn i budsjettet, siden vi ikke har visst hvor mye vi får inn hver gang. Det sies at «når det regner på presten, så drypper det på klokkeren». Vi er et semiprofesjonelt kor, og jobber hardt for å holde oss på et godt nivå. Det er utrolig deilig å få litt ekstra å rutte med.

Selfie: Cantus-damene pyntet og klare før konsert og avreise til Sør-Afrika.

Blir muligens skattlagt

Mye av pengene kommer til å gå med til plateinnspilling og å videreutvikle koret til å bli enda bedre.

– Vi har planer om to cd-innspillinger og starter til høsten. Det er veldig kostnadsdrivende å bestille ny musikk, få inspirasjonshjelp, arrangere konserter og gjøre cd-innspillinger. Nå får vi muligheten til å sette i gang mer offensive og større prosjekt. Det er deilig å kunne gjøre slike ting, uten å måtte tenke på om man har råd til det, medgir Ramlo-Ystad.

1,5 millioner kroner er mye å få utbetalt i nettolønn, og regnskapskontoret har nå stilt spørsmål om de burde betale skatt for pengene de har tjent på låten til Disney-filmen. Dette er en sak som Skattetaten nå ser på. Ramlo-Ystad forteller at de har laget seg en bufferkonto, i tilfelle de blir skattlagt.

– For vår del er dette en inntekt vi kun får for en periode. Populariteten til filmen vil avta med tiden, og dermed også utbetalingene.

Filmoppdrag er imidlertid ikke noe helt nytt for det 32 år gamle koret. De bidro også med et lydklipp til Liv Ullmanns filmatisering av Sigrid Undsets roman «Kristin Lavransdatter» i 1995.

Slipper «tiggerferd» og finansierer Sør-Afrikatur

På søndag drar koret helt til Pretoria i Sør-Afrika for å delta på verdens største korkonkurranse, World Choir Games, med over 300 kor på profesjonelt nivå. Cantus skal delta i to ulike klasser: samtidsmusikk og damer kammerkor.

– Dette er et svært arrangement, og vi klarer ikke å forestille oss helt hvordan dette skal bli. Siden koret har så gode resultater fra før, er vi forhåndskvalifisert til finalerunden, sier dirigenten.

Konsertklar: Dirigent Tove Ramlo-Ystad rett før konsertstart i Lademoen kirke torsdag.

At store deler av reiseutgiftene på 26 000 kroner per kormedlem dekkes av korkassa, kan kormedlemmene takke «Frost»-filmen for.

– Det er hyggelig at vi ikke trenger å gå på «tiggerferd» for at alle skal få bli med på tur, og at vi har råd til å gi tilbake til sangerne som legger så mye tid i koret. Vi er spesielt heldige.

«Kulhetsstempel» på korsjangeren

Cantus har ikke konkrete planer om å satse på flere kommersielle filmoppdrag. Nå er Disney i gang med oppfølgeren til «Frost»-filmen, uten at Cantus har fått noen ny forespørsel fra amerikanerne.

– Vi har vært heldige og lever lenge på den populariteten som låten har fått. Jeg og Frode Fjellheim har blitt kontaktet av utallige dirigenter og kor som spør etter notene. Det er utrolig artig at et kor fra Trondheim blir satt på kartet i den grad, og at en korsang blir en hit og setter litt «kulhetsstempel» på korsjangeren.

Vakre toner: Cantus består av 27 damer, og koret har holdt på i 32 år.